Iluzia finanțării prin PNRR a spitalelor din România

Iluzia finanțării prin PNRR a spitalelor din România

Iluzia finanțării prin PNRR a spitalelor din România: articol preluat de pe MagnaNews.ro | Linkul original aici

Politicienii ne-au promis cel puțin 27, apoi 25 de spitale construite cu ajutorul finanțărilor alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Au redus lista la 20 sau 19, nici ei nu știu prea bine, pentru ca, la începutul acestei săptămâni, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, să recunoască public faptul că doar 13 unități sanitare au șanse să primească fonduri.

Nu este exclus ca, în perioada următoare, să ni se transmită că s-a decis că nu este nevoie de astfel de investiții, iar cele 13 spitale să rămână doar la stadiul de „vis frumos” susținut prin iluzia PNRR.

O astfel de situație nu ar reprezenta o surpriză, România fiind obișnuită să dezvolte multe proiecte pe hârtie, dar să nu mai ajungă să le implementeze efectiv.

Grav este că ajustarea acesta a finanțărilor venite prin PNRR intervine în contextul în care multe lucrări sunt la stadiul de șantier ori s-au organizat o serie de licitații, s-au cheltuit bani pe consultanți, studii de fezabilitate etc…

Dar așa cum am menționat, „aruncarea la coșul de gunoi” a banului public nu reprezintă o noutate în țara noastră, conform ordineazilei.ro.

În contextul actual, salvarea acestor proiecte ar trebui să vină de la nivelul administrațiilor pe raza cărora sunt implementate, administrații care ar trebui să găsească noi surse de finanțare pentru a putea finaliza lucrările.

Dar și aici este o problemă, pentru că celor mai multe dintre autoritățile care au în derulare investiții PNRR nu li se spune clar dacă vor beneficia sau nu de aceste fonduri, astfel că nu știu în ce direcție să se îndrepte.

În plus, multe proiecte au fost puse în așteptare din cauza unor vicii de procedură în achizițiile făcute, existând un număr mare de licitații anulate sau contestate.

Problema contestațiilor este una cunoscută în România, de foarte mulți ani fiind dezbătut acest subiect. Faptul că se ajunge în situația în care câștigătorul unui proiect este contestat în instanță de concurenții săi se traduce printr-o blocare pe termen nelimitat a investiției respective.

În cazul PNRR, se știe încă de la semnarea documentului cu Comisia Europeană că termenul de finalizare a investițiilor este anul 2026.

Având în vedere perioada scurtă de implementare a acestor proiecte, se impunea adoptarea unor măsuri la nivel național, astfel încât să nu se ajungă la situații de întârziere a lucrărilor din cauza unor contestații ale licitațiilor derulate.

Cum România nu-și învață niciodată lecția, se află din nou în situația de a pierde fonduri europene pentru că autoritățile nu sunt capabile să pună în aplicare programe coerente, care să vină în sprijinul oamenilor.

Categories: Stiri Sanatate

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*