Ne putem infecta din nou cu covid-19, dupa ce am contractat odata virusul?

Ne putem infecta din nou cu covid-19, dupa ce am contractat odata virusul?

Sa presupunem ca ati avut covid-19 și va-ti recuperat – sunteti acum imun pe viață, sau ati putea să va infectati din nou? Nu știm încă.

În februarie, au apărut rapoarte despre o femeie din Japonia, care a fost externata după ce a avut covid-19, ca apoi sa fie din nou testata pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2. A doua oară. A existat, de asemenea, un rapoart despre un bărbat din Japonia, care s-a dovedit a fi pozitiv, după ce s-a externat, și au apărut și cazuri anecdotice, privind a doua infectare, din China.

Acest lucru a stârnit temeri că oamenii nu pot dezvolta imunitate la virus. Acest lucru ar însemna că, până când vom avea un vaccin eficient, am putea experimenta infectii succesive.

Dar știința este încă incertă. „Există unele dovezi anecdotice ale reinfectărilor, dar nu știm cu adevărat”, spune virusologul Ira Longini, de la Universitatea din Florida. S-ar putea ca testele utilizate să nu fie de încredere, ceea ce se stie cu certitudine a fi o problema in cazul altor virusuri respiratorii, spune Jeffrey Shaman de la Universitatea Columbia din New York.

Primele semne ale unor experimente pe animale, sunt liniștitoare. O echipă a Academiei Chineze de Științe Medicale din Beijing a expus virusului patru maimute. O săptămână mai târziu, toți cei patru macaci erau bolnavi de simptome asemănătoare covid-19, și aveau încărcături mari virale. Două săptămâni mai târziu, macacii și-au revenit, și s-a confirmat că au anticorpi împotriva virusului, în fluxul sanguin.

„Poți fi infectat in cazul altor coronavirusuri de mai multe ori. Nu știm dacă acest lucru este valabil pentru acest virus ”

Cercetătorii au încercat apoi să reinfecteze doua maimute, dar nu au reușit, ceea ce sugerează că animalele erau imune (bioRxiv, doi.org/ggn8r8). „Această constatare este foarte încurajatoare, deoarece sugerează că este posibilă inducerea imunității de protecție împotriva virusului”, spune Alfredo Garzino-Demo la Universitatea din Maryland School of Medicine.

Dar asta nu înseamnă neapărat imunitate pe termen lung. Există alte coronavirusuri care circulă printre oameni, care deși induc imunitate, aceasta nu este de durata. „Unele virusuri din familia coronavirusurilor, cum ar fi cele care provoacă răcelile obișnuite, tind să inducă imunitatea cu o durată relativ scurtă de viață, în jur de trei luni”, spune Peter Openshaw la Imperial College London.

„Deoarece virusul este atât de nou, nu știm încă cât va dura orice protecție generată de infecție. Pentru a fi siguri, avem nevoie urgentă de mai multe cercetări privind reacțiile imune ale persoanelor care s-au recuperat de la infecție ”, spune Openshaw.

Alți imunologi sunt de acord. „Imunitatea la SARS-CoV-2 nu este încă bine înțeleasă, și nu știm cât de protector va fi răspunsul anticorpului pe termen lung”, spune Erica Bickerton de la Institutul Pirbright din Marea Britanie.

„Pentru infecțiile obișnuite cu coronavirus, nu primim imunitate de durată”, spune Longini. „Poți fi infectat de mai multe ori, și nu știm cu adevărat daca in cazul acestui nou coronavirus dacă este adevărat.”

Alți specialiști în boli infecțioase sunt mai optimiști. „Dovada este din ce în ce mai convingătoare că infecția cu SARS-CoV-2 duce la un răspuns al anticorpilor, care este protector. Cel mai probabil această protecție este pe viață ”, spune Martin Hibberd de la London School of Hygiene & Tropical Medicine. „Deși avem nevoie de mai multe dovezi pentru a fi siguri de acest lucru, este puțin probabil ca persoanele care s-au recuperat să fie infectate din nou cu SARS-CoV-2.”

Citeste mai multe despre noul virus corona:

Ce este virusul Corona

12 mituri despre noul virus Corona explicate de OMS

Coronavirus-ul si copiii

Protejeaza-te de virusul corona cu un simplu pas

Coronavirus – esentialul in imagini

 

Categories: Noutati, Stiri Sanatate

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*