Primul impuls de răspunde la întrebarea: ” Îți place când îți face cineva o farsă?” este, de obicei, ”NUUUU!!!”
Ulterior, dacă ne gândim mai bine, realizăm că parcă ne-am și distrat un pic, ba chiar am învățat și ceva abilități noi de autoprotejare. Binențeles că fac referire la farsele lejere și simpatice, nu la cele cu potențial de accidentare sau de îmbolnăvire.
Haideți să vă povestesc cum am reușit să le cultiv copiilor mei abilități precum atenția, concentrarea, descifrarea microexpresiilor feței, a felului în care cineva respiră sau își utilizează non-verbalul cu ajutorul farselor.
Petrecând mult timp în casă, în ultima perioadă, am tot inventat fel de fel de jocuri, cele mai multe terapeutice, din care să și învățăm ceva despre noi și viața noastră interioară. Nu mai știu cum am ajuns la jocul ” Depistează mincinosul”, dar a avut un mare succes și de atunci am inventat împreună foarte multe jocuri de observație, inclusiv farse, pentru a ne testa și viteza de reacție. Cînd știi de la început că este un joc ești mult mai vigilent. Ca să devenim din ce în ce mai buni am trecut la pasul doi, luatul prin surprindere prin farse comice și simpatice, nu dure sau periculoase.
La ” Depistează mincinosul”, jucătorii se așează în cerc, iar unul are ascuns un obiect la spate. Prin întrebări și multă, foarte multă observație, detectivul jocului trebuie să depisteze cine minte și astfel să câștige jocul sau nu, lăsând drum liber mincinosului. Acesta este primul joc pe care l-am jucat noi, continuând cu multe altele și culminând săptămâna această cu un farsă delicioasă.
De obicei, vara facem înghețată în casă. Așa că m-am gândit să le iau brânzică de la Danonino, pentru că știam că se face repede și este și foarte gustoasă, dar mai ales pentru că vine la pachet cu lingurițe termosensibile, care își schimbă culoarea odată introduse în congelator. M-am gândit că vor fi foarte încântați, doar că Charlize a simțit oportunitatea de a-i juca fratelui ei o farsă. Să facă înghețată împreună, să bage brânzicile cu lingurițele lor, fiecare cu ce culoare prefera, în congelator, doar ca la final fratele ei să nu își mai găsească înghețata lui pentru că evident lingurița lui va avea altă culoare. Cum s-a terminat farsa? Vedeți în filmuleț!
[embedded content]
Cum se face brânzica înghețată?
- Pasul 1- punem lingurița în brânzică
- Pasul 2- punem brînzica la congelator
- Pasul 3- ne distrăm cu lingurița termosensibilă și savurăm înghețata
Nu se poate mai ușor de atât pentru o înghețată făcută în casă!!!
Despre importanța jocurilor de observație
Jocul copilului este o parte integrantă a dezvoltării. Copiii nu se joacă doar pentru a se distra. Din momentul în care se nasc, învață constant.
Învățarea și dezvoltarea se întâmplă constant, dar este datoria noastră să permitem învățarea cu întăriri pozitive.
Există diverse abilități dobândite în timpul jocurilor pentru o minte ascuțită pentru copii:
- Gandire analitica
- Ințelegere
- Conștientizare spațială
- Învățare conceptuală
- Gândire laterală și critică
- Creativitate
- Strategii de rezolvare a problemelor
- Îmbunătățirea lingvistică
- Ascultare activă
- Deprinderea abilității de a nu se lasa manipulați
Cu cât îi stimulăm pe copii la multă joacă, cu atât învață mai mult și mai repede. Deci, spor la joacă și poftă bună la brânzică înghețată!
Sursa mesajului: Vizitati blogul Gabrielei Maalouf aici