Moartea subită a bebelușului: cauze posibile și sfaturi de prevenire

Moartea subită a bebelușului: cauze posibile și sfaturi de prevenire

Moartea subită a bebelușului: cauze posibile și sfaturi de prevenire: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

Moartea subita a bebelusului: cauze posibile si sfaturi de prevenire

Moartea subită a bebelușului: cauze posibile și sfaturi de prevenire

Sindromul Morții Subite a Sugarului (SMS) reprezintă o pierdere devastatoare pentru orice familie, lăsând în urmă o traumă profundă în inimile părinților. Acest sindrom se definește ca fiind decesul neașteptat al unui bebeluș sub 1 an, fără o cauză medicală identificabilă, decesul survenind adesea în timpul somnului.

Deși este un eveniment rar, SMS rămâne una dintre cele mai frecvente cauze de deces la copiii între 1 și 12 luni. Înțelegerea și prevenirea Sindromului Morții Subite a Sugarului este crucială pentru protejarea sănătății bebelușilor și pentru a oferi liniște părinților.

Moartea subita a bebelusului – trauma si soc
Moartea subita a sugarului – fara explicatii medicale
Moartea subita a bebelusului necesita autopsie
Cum apare decesul bebelusului in cazul mortii subite
Cauzele mortii subite a bebelusului
Sfaturi pentru a preveni moartea subita a bebelusului
Sindromul mortii subite, mai frecvent in cazul bebelusilor nascuti prematur
Despre somnul bebelusului in primul an de viata cititi
Haideti alaturi de mamicile inteligente de bebelusi geniali

Moartea subita a bebelusului – trauma si soc

Moartea subita a bebelusului este un deces brutal si neasteptat. Acest deces este cu atit mai traumatizat si socant cu cat bebelusul era considerat absolut normal si nu prezenta simptome a caror natura ar fi putut permite prezicerea unui eveniment rapid fatal.

Moartea subita a sugarului – fara explicatii medicale

Se vorbeste de moarte subita inexplicabila a sugarului atunci cand ancheta clinica, bacteriologica si mai ales autopsia nu permit gasirea unei explicatii medicale a decesului.

Moartea subita a bebelusului necesita autopsie

Moartea subita a unui sugar reprezinta un traumatism major pentru familia bebelusului, care incearca intotdeauna un sentiment de vinovatie. Este insa un accident imprevizibil si familia nu are, prin urmare, nici o responsabilitate in aparitia lui. Autopsia copilului este necesara, chiar daca adesea ea pare „agresiva” in mod inutil in ochii parintilor si care poate sa duca la cunoasterea cauzelor mortii si deci sa contribuie la o mai buna supraveghere a copiilor care vor veni ulterior pe lume.

Riscul de aparitie a mortii subite a sugarului nu este mai ridicat intr-o familie care a suferit aceasta drama decat in populatia generala.

Cum apare decesul bebelușului în cazul morții subite

Sindromul morții subite la sugar (SMS) definește moartea unui sugar cu vârsta sub 1 an, fără o cauză identificabilă. De obicei, decesul survine în timpul somnului. Deși rar, SMS este una dintre cele mai frecvente cauze de deces la copiii între 1 și 12 luni, cu majoritatea cazurilor apărând la copiii cu vârsta între 2 și 4 luni.

Cauza Sindromului morții subite la sugar rămâne necunoscută, însă există mai mulți factori de risc considerați relevanți: greutatea scăzută la naștere, prematuritatea, multiparitatea (nasteri multiple ale mamei), lipsa îngrijirii adecvate a mamei în timpul sarcinii, vârsta mamei sub 20 de ani, expunerea la fumul de țigări, cu o predispoziție mai mare la băieți decât la fete.

Cercetările medicale sugerează că SMS ar putea rezulta din incapacitatea creierului de a controla temperatura sau respirația în primele luni de viață, riscul scăzând odată cu maturizarea creierului. Nu există simptome premonitorii specifice SMS. Doar aproximativ 5% dintre bebelușii care mor de SMS au un istoric de evenimente amenințătoare de viață, dar legătura acestor evenimente cu sindromul nu a fost dovedită. â

În timpul acestor evenimente, bebelușii pot avea perioade de apnee (oprirea respirației pentru mai mult de 20 de secunde), corpul se rigidizează și apoi devine moale. În timpul episoadelor de apnee, se poate observa o schimbare a culorii pielii în jurul gurii, de la alb la vinetiu, indicând o scădere a concentrației de oxigen din sânge.

Cauzele mortii subite a bebelusului

In Marea Britanie, cazurile de moarte subita s-au injumatatit dupa ce Guvernul a facut recomandarea de a plasa sugarii pe spate sau pe o parte si nu cu fata in jos, asa cum spunea o recomandare anterioara. Si totusi In fiecare saptamana, sunt 10 cazuri de moarte subita.

Studiile au evidentiat ca:

    mai cititi Moartea subita ramane principala cauza de deces la sugarul de peste o saptamana de viata.   

    mai cititi 80% din copiii care mor subit au varsta intre 1-6 luni.

    mai cititi Varsta la care frecventa mortii subite este mai mare, este intre doua si trei luni; dar aproximativ un sfert din cazuri au sub doua luni.

    mai cititi Sunt mai multe cazuri la baieti decat la fete.

    mai cititi Riscul cel mai mare de risc de moarte subita il au prematurii, copiii mici pentru varsta lor, copiii mamelor foarte tinere si copiii din familii extrem de sarace

    mai cititi Riscul de moarte subita este crescut pentru copiii a caror mame fumeaza in timpul sarcinii sau care traiesc intr-o atmosfera plina de fum dupa nastere.

    mai cititi In cele mai multe cazuri copiii sunt gasiti morti in patut, dimineata.

    mai cititi Dar sunt cazuri de morti subite in care copiii au murit in bratele parintilor si in cursul zilei

    mai cititi Aproximativ doua treimi din cazuri au loc in timpul iernii, cand infectiile respiratorii sunt mai frecvente

   mai cititi Studii de cercetare au aratat ca de multe ori nu se realizeaza severitatea bolii, in special cand copilul are febra

    mai cititi Cel mai mare risc de moarte subita este considerat a fi infasarea prea stransa a corpului alaturi de pozitionarea lui in pat cu fata in jos, mai ales atunci cand copilul are febra sau supraincalzit.

    mai cititi Supraincalzirea, mai ales cand capul este acoperit, impiedica pierderile normale de caldura la un copil care nu are inca dezvoltate alte mecanisme de reglare termica. 

Sfaturi pentru a preveni moartea subita a bebelusului

1. Bebelusul nu trebuie lasat sa doarma pe suprafete moi (pilota, plapuma, perna). In primele luni de viata nu poate sa-si ridice capsorul si nici sa se intoarca de pe o parte pe alta. Cea mai sigura pozitie de somn pentru el este intins pe spate.

Citeste cu atentie Greșelile mămicilor de bebeluși: nu cunosc riscurile majore legate de somnul bebelusului

2. Patul bebelusului trebuie sa aiba o saltea tare, sa fie prevazut cu grilaj si sa fie pus intr-o camera in care nu se fumeaza deloc. Il poti gazdui in dormitorul tau, mai ales daca-l alaptezi noaptea.

3. Sunt bebelusi carora nu le place de la inceput sa doarma pe spate, dar se obisnuiesc foarte repede. Daca in camera sunt mai putin de 20 de grade il poti inveli cu o paturica speciala pentru nou-nascuti si sugari.

Citeste cu atentie Iata care este pozitia corecta de somn pentru bebelusi si ce riscuri au alte pozitii – sfatul medicului pediatru

4. Micutul trebuie pus cu picioarele cat mai aproape de capatul patului, iar paturica fixata pe laturile saltelei, nu trebuie sa-l acopere mai sus de piept si nici sa fie impaturita. Manutele copilului raman in afara paturii.

Sindromul mortii subite, mai frecvent in cazul bebelusilor nascuti prematur

Bebelusii nascuti prematur prezinta un risc mai mare de a muri subit, potrivit oamenilor de stiinta. In aceste conditii, parintii acestor bebelusi ar trebui informati de medici despre pericolul aparitiei sindromului mortii subite. Conform unui institut de cercetare britanic, cel mai mare risc de moarte subita il prezinta bebelusii cu o greutate sub 2,5 kilograme la nastere, in special in prima luna de viata.

In aceste conditii, familiile nou-nascutilor cu o greutate mica la nastere ar trebui sa urmeze recomandarea de a utiliza un patut separat pentru bebelusi situat in aceeasi camera cu cea a parintilor, in primele luni de viata. Potrivit statisticilor, sindromul mortii subite apare in special la nou-nascutii de sex masculin, dar si la cei nascuti din parinti extrem de tineri. Mai cititi: Semne ingrijoratoare la nou nascut

Primul anisor pe luni

Luna:  123456789101112 |  Haideti alaturi de mamicile inteligente de bebelusi geniali:

Primele 365 de zile din viata unui bebelus nazdravan
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

 Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

autor: Desprecopii.com, – Toate drepturile rezervate © 2024
material realizat cu sfaturile dnei Medic pediatru Stefana Zamfir
referinte : Academia Americana de Pediatrie – norma de sanatate si prevenire a mortii subite a sugarului SIDS

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Categories: Noutati, Stiri Bebelusul

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*