Să-mi iau concediu de creștere copil 2 ani de zile a fost printre cele mai bune decizii

Să-mi iau concediu de creștere copil 2 ani de zile a fost printre cele mai bune decizii

Știu, concediul de creștere vine o dată cu un copil. Sunt strâns legate unul de celălalt. Naști, pui pe hold tot ce făceai până atunci și te dedici copilului. Că e mic, că are nevoie de tine.

Și apoi nu o fi România în top 10 țări care oferă condiții favorabile aducerii copiilor pe lume, dar măcar oferă o lege prin care poți sta acasă, până aproape împlinește cel mic 2 ani de zile beneficiind și de indemnizația de creștere.

Vă ziceam că acest concediu vine firesc, aproape în majoritatea cazurilor, mama este cea care renunță la serviciu și rămâne acasă cu cel mic. Dar sunt și cazurile în care tații, dintr-un motiv sau altul, aleg să facă fix același lucru.

Unii construiesc o casă în doi ani, alții pornesc afaceri și descoperă cheia succesului. Eu m-am hotărât să-i dau Marei cam ce i-am luat Sarei și aici mă refer la timp valoros cu maică-sa. Timp pe care nimeni nu i-l mai dă înapoi. Timp în care cresc o dată cu copilul meu. Doi ani în care eu mă reinventez ca mamă, iar fetele mele își reinventează universul, cu mama lor acasă.

Am fost mamă dar nu cu normă întreagă

Nu vă imaginați că până acum n-am fost mamă, doar că nu aveam normă întreagă. Întorcându-mă la serviciu atunci când Sara avea doar cinci luni, n-am fost cu adevărat aici. Știu, fiecare mamă a sacrificat ceva. Regretul meu cel mai mare este că am ales să-mi continui pregătirea, iar soțul meu a intrat în concediu de creștere copil. Financiar, ne-am descurcat. Emoțional nu prea.

Am simțit această întoarcere de parcă n-am fost nici la muncă, nici acasă. Nu cu adevărat. Nu cum mi-aș fi dorit să fiu. Alăptarea s-a întâmplat cu mari eforturi din partea mea de a face rezerve de lapte. Cu toate astea, sunt recunoscătoare că am alăptat mai bine de doi ani și jumate. Totuși, diminețile mele erau groaznice atunci când mă suiam în mașină, pe drum spre muncă, cu imaginea bebelușului meu care efectiv trăgea de mine în hohote de plâns. Sentimentul de vinovăție trona în interiorul meu până mă întorceam acasă și îmi îmbrățișam copila strâns, ca după o mare despărțire. Ea îmi sărea în brațe iar eu simțeam că nu merit un copil atât de minunat.

Mai erau și discuțiile alea care tăiau ca un cuțit în carne vie, cu câte o mămică care dădea ochii peste cap când auzea că am renunțat la concediul de creștere. N-ai cum să înțelegi, tu nu stai acasă, deși exact atunci încetam să o mai ascult și îmi imaginam că-mi țin copilul în brațe, că râd cu el și că ne hârjonim. Poate nu stau mereu acasă, dar sunt mereu cu gândul acolo.

Îmi aduc aminte foarte bine discuția cu Laura Markham, fondatoarea ahaparenting.com cum îmi zicea: Fii acolo pentru ea, atât cât se poate. E mai important să petreci timp de calitate chiar dacă e puțin, decât să stai cu copilul tău toată ziua și să nu fii acolo. Cuvintele ei mi-au mers la inimă, deși eu m-am mai biciuit o perioadă pentru alegerile mele.

Nu vă închipuiți că un concediu de creștere copil înseamnă relaxare

Din capul locului eu am zis că nu ar trebui să se numească concediu. Ești practic tot la job, doar că 24 din 24 de ore. Fără pauze, fără concedii de recuperare sau medicale, fără nimic.

Și aici aș vrea să punctez cu un lucru. Mi se pare extrem de important ca omul care petrece atât de mult în preajma copiilor să-și găsească niște resurse de unde să se încarce cu energie, răbdare și cu multe alte atribute pe care ar trebui să le aibă un părinte. O să râdeți dar nu parte cu schimbatul scutecelor este cea mai împuțită…

Cu toate astea copilul are nevoie de mamă în primii doi ani din viață

S-a dovedit că primii ani de viaţă sunt esențiali pentru dezoltarea fizică, emoţională  şi în cele din urmă, pentru dezvoltarea intelectuală. Mediul în care creşte şi se dezvoltă copilul trebuie să fie afectiv, să ofere siguranţă şi să fie stimulativ.

Cercetările au pus în evidenţă mai multe tipuri de nevoi ale copilului în primii ani de viaţă, ce se impun a fi satisfăcute: nevoi fizice (precum hrană, protecție împotriva bolilor), emoţionale şi sociale (creșterea într-o familie unită, impunerea dea limite rezonabile ale comportamentului copilului pentru a-și stimula autocontrolul, asigurarea stării de sănătate bună și cultivarea sentimentului de respect pentru propria viață și viața celorlați) și nevoi ce asigură dezvoltarea intelectuală.

Desigur, un tată este fix capabil să-i ofere toate astea copilului său, mai puțin partea cu alăptarea.

Mi-e dor de muncă, visez noaptea elicoptere, îmi imaginez că zbor. Sunt sigură că toate se fac la timpul lor așa că încerc să mă bucur zilnic de timpul petrecut cu bebelușa Mara. În curând o să împlinească un an iar mie nu o să-mi mai rămână decât 17 până o să-și ia zborul.

Iar cu fiecare zi care trece mă conving că…

Să-mi iau concediu de creștere copil, 2 ani de zile, a fost printre cele mai bune decizii.


Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter

Articol publicat original pe blogul MamicaZburatoare.ro.

About Author

Mamica zburatoare

Magda este o mamica zburatoare (este pilot de elicopter). Magda este mamica unei fetite minunate pe nume Sara. Magda este pasionata de moda, fotografie, si de meseria de parinte. O gasiti pe www.mamicazburatoare.ro si pe Desprecopii.com unde are functia de redactor.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*