În spatele fiecărei mame perfecte stă un bărbat care o susține

În spatele fiecărei mame perfecte stă un bărbat care o susține

În spatele fiecărui bărbat puternic, stă o femeie la fel de minunată, la fel cum mamă strălucește atunci când omul de lângă ea îi mai preia din sarcini.

Și ce dacă nu o să-și mai aducă aminte când o să crească mare cum tatăl lui/ei  se schimonosea, cum se îmbrăca în roz să servească ceaiul de seară împreună?

O să țină minte iubirea lui și asta o să-l facă să aibă primul și cel mai important exemplu masculin din viața lui.

O sa observe cum se tratează o femeie după ce o să se uite la el în familie cum se poartă tatăl cu mama lui. O să-și dorească sa se joace la fel cu copiii lui, sa fie acolo pentru ei.

O sa se dezvolte armonios și o să-și învingă fricile fără prejudecăți pentru că nu a auzit niciodată că un bărbat nu spală vasele, nu dă cu mopul, nu schimbă copilul pentru că e bărbat.

Îmi place și mă încântă de fiecare dată când văd un tătic implicat, dar dacă mă întrebați pe mine, așa ar trebui să arate normalul. Tatăl să fie prezent în viața copiilor lui și nu doar să le facă inventarul: A mâncat azi, a luat pastila, a dormit la plâns?

Puterea exemplului este cea mai mare lecție pe care o putem oferi celor mici, iar într-o familie și mama și tata au roluri deosebit de importante. Da, probabil că cel mic o să aibă preferințele, lucru perfect normal, de cele mai multe ori o să o strige pe mama, dar nu e firesc să audă: schimbă-l tu că ești femeie, dă-i de mâncare, hrănește-l și apoi să se întrebe de ce nu este el preferatul.

Eu aș întreba, ce ai făcut tu ca să echivalezi cu maică-sa? De câte ori te-ai jucat, ati povestit ori i-ai citit o poveste? De câte ori te-ai aplecat asupra soției tale să-i iei bebelușul din brațe când ai simțit că ea este depășită de situație?

În spatele fiecărui bărbat puternic, stă o femeie la fel de minunată, așa și o mamă strălucește atunci când omul de lângă ea îi mai preia din sarcini.

Specificul bărbaților este că nu sunt construiți să fie la fel de empatici, să anticipeze  sau să facă mai multe lucruri în același timp, spre deosebire de femei (deși excepții există cu duiumul).

Putem să-i ajutăm, să le arătăm, să le cerem ajutorul, să le explicăm de multe ori, cu blândețe, chiar dacă pe fundal, copilul zbiară din toți rărunchii. Cu aceeași răbdare cu care ne-ar plăcea să trateze viața copiii noștri.

Tăticii pot fi părinți implicați încă de la naștere și pe toată perioada alăptării

Chiar dacă ei nu pot ajuta fizic cu hrănirea bebelușului, au o mulțime de alternative pentru a creea o legătură unică tată-bebe. Pot să-și țină copiii în brațe, să le cânte, să-i legene, să-i mângâie și să le spună povești. Simplul fapt că bebelușul le aude vocea este foarte important. Pot să se implice la baie și la masajul bebelușului. Pot să-i țină pe pieptul gol pentru acel skin-toskin care îl liniștește și îi alungă colicii. Pot să-i poarte într-un sistem de purtare.

Ce poate fi mai frumos și mai sănătos decât să crești înconjurat de ambii părinți implicați, care lasă treaba și telefoanele din mână ca să-ți citească povestea preferată cu prințesa care nu voia să doarmă?

Tăticii sunt sprijinul tuturor mamelor

Primele săptămâni de viață ale bebelușului sunt intense și mama are mare nevoie de sprijin și ajutor, fizic și moral. De aceea, rolul taților este esențial iar ei pot ajuta prin o bună organizare și suport psihic.

Ce înseamnă o bună organizare?

-să se asigure că mama și bebele au la îndemână cele necesare, sunt comozi și în siguranță.

-să ajute la treburile casnice, la prepararea meselor, la cumpărături pentr cele necesare.

-să planifice vizitele la medicul pediatru și vizitele rudelor (se recomandă ca mama să aibă repaos o perioadă ca să-și revină după naștere).

Ce înseamnă suport psihic?

Tatăl trebuie să o încurajeze pe mamă, să-i repete mereu că face o treabă minunată, să o sprijine în alăptare și să o sfătuiască să aibă încredere în instinctele ei de mamă.  Să nu asculte sfaturile neinformate ale rudelor și prietenilor li să caute ajutor competenet, atunci când mama se află în derivă. Să îi spună că trebuie să aibă răbdare cu corpul ei, după naștere, să îi arate că este frumoasă chiar și după atâtea transformări.

Pentru că bărbații adevărați știu să-și iubească familia mai presus de orice, știu să-și țină copiii în brațe chiar dacă uneori adorm înaintea lor și nu le scade nimic din bărbăție dacă merg la vânătoare dar schimbă și scutece. Pe cuvânt.

Photo by Juliane Liebermann on Unsplash


Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter.

Articol publicat original pe blogul MamicaZburatoare.ro.

About Author

Mamica zburatoare

Magda este o mamica zburatoare (este pilot de elicopter). Magda este mamica unei fetite minunate pe nume Sara. Magda este pasionata de moda, fotografie, si de meseria de parinte. O gasiti pe www.mamicazburatoare.ro si pe Desprecopii.com unde are functia de redactor.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*