Nu există ”timp de calitate”

Nu există ”timp de calitate”

Circulă de ceva zile un articol care ne spune că nu există un concept numit ” timp de calitate”. Spun ei că este doar o găselniță a parenting-ului modern.Nu o să mă lungesc spunându-vă că nu există parenting modern și parenting clasic , pentru că puteți citi aici, în acest articol al meu, despre acest subiect.

Întorcându-mă la timpul special, ce vă pot spune este că articolul la care fac referire dă exact definiția așa-zisului timp de calitate din așa-zisul parenting modern, doar că îl numesc ” Garbage time- timp de gunoi”.

Ce am putut constata este că cel care a citit despre timpul de calitate în anumite cărți de psihologie dedicate părinților, și-a creat o opinie despre ce înseamnă asta și spune că nu este corect. Autorul crede că psihologia spune că timpul de calitate este acel timp perfect, în care facem totul perfect pentru copiii noștri, iar el, autorul, își dorește, de fapt,  să se bucure și de momentul în care își privește copiii dormind sau mâncând alimente mai puțin sănătoase.

Mă întreb cum a tras concluzia asta, dar știu că oamenii au această calitate de bază de a scoate din context, de a citi ceva, de a înțelege în felul lui specific, iar apoi să spună că asta a vrut autorul să zică. Că doar așa am învățat la comentariul literar, că avem dreptul să spunem ce a vrut alt om să zică, cu siguranță, nu că este doar opinia noastră.

Să facem un pic de lumină! Timpul de calitate este timpul pe care îl petreci în prezent cu o persoană, copil sau adult, indiferent de ceea ce faceți sau ce activitate ați întreprinde, denumită de unii bună sau de alții rea. Timpul de calitate este momentul în care ne dăruim timpul nostru celuilalt și viceversa, în prezent. Ce cadou mai frumos poți face unui om, decât timp din viața ta, timp ce tu nu îl vei mai trăi încă odată?

Timpul de calitate vrea să facă diferența dintre timpul pe care îl petrecem LÂNGĂ copii, dar cu gândul la trecut și viitor, la muncă și alte griji și timpul pe care îl petrecem activ cu ei, indiferent că mâncăm prostii sau facem activități educative, cum ar fi gătitul, pentru că educativ nu înseamnă doar exerciții de matematică. Dacă privești gătitul din perspectiva potrivită, vei vedea copii măsurând, calculând și estimând.

Timpul de calitate este orice moment în care trăiești prezent și activ alături de altă persoană.

Haideți să ne concentrăm pe ce avem mai de preț, la timpul prezent, fără să mai despicăm firul în patru cu ce înseamnă una și alta, pentru că asta se încadrează la ”timp pierdut” . De aceea închei, pentru a nu vă ține prea mult departe de personele dragi vouă!

Sursa mesajului: Vizitati blogul Gabrielei Maalouf aici

Categories: Stiri Sanatate

About Author

Gabriela Maalouf

Gabriela este trainer NLP pentru copii și părinți, certificat în Marea Britanie, NLP Practitioner, jurnalist, consiler dezvoltare personala, acreditat de Ministerul Muncii, Ministerul Educației, atât în România, cât și în UE. Gabriela a lansat în Romania teoria Parentingului Personalizat, plecând de la practică și ajungând la teorie. Gabriela este mamă a doi copii.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*