Concentrații de acrilamidă la niveluri mari găsite în alimentele pentru copii

Concentrații de acrilamidă la niveluri mari găsite în alimentele pentru copii

InfoCons te informează! Safe Food Advocacy Europe atenționează consumatorii, în urma descoperirii unei concentrații de acrilamidă de până la patru, cinci ori mai mari decât concentrațiile permise în prezent în Uniunea Europeană.

Safe Food Advocacy Europe susține introducerea unor niveluri obligatorii care să fie mai sigure, mai ales în contextul în care există alimente pentru copiii mici ce conțin acrilamidă.

Ce este acrilamida?

Acrilamida este o substanță chimică ce se formează în momentul în care alimentele ce au în compoziție amidon ajung, prin gătire, la o temperatură de peste 120 grade Celsius.

În ce alimente a fost găsită substanța chimică – acrilamidă?

Acrilamida a fost regăsită în alimente precum:

  • Cartofi;
  • Pâine;
  • Chips-uri;
  • Pâine prăjită;
  • Prăjituri;
  • Biscuiți;
  • Cereale;
  • Cafea;
  • Napolitane;
  • Fructe uscate;
  • Nuci prăjite

Care au fost nivelurile de acrilamidă propuse pentru aceste alimente?

De exemplu, în cazul biscuiților și al napolitanelor, Comisia Europeană a propus un nivel de acrilamidă de 350 μg/kg, în timp ce SAFE propune scăderea acestui nivel la 300 μg/kg. Deși biscuiții și napolitanele nu sunt descrise sau comercializate ca fiind hrană pentru copii, totuși aceste alimente, de regulă dulci, sunt consumate de cei mici. În acest context, SAFE propune ca nivelul de referință pentru aceste tipuri de alimente să ajungă la 150 μg/kg și 200 μg/kg.

Pentru biscuiți și chipsuri, de exemplu, SAFE propune un nivel de referință de 300 μg/kg, în acest moment acesta fiind de 400 μg/kg. Ca și în cazul biscuiților și napolitanele, și în cazul chipsurilor, SAFE atrage atenția cu privire la consumarea acestor alimente de către cei mici.  Aceștia susțin că  „nivelul de referință propus de 500 μg/kg ar proteja cu greu populația tânără de expunerea excesivă la acrilamidă.”

Mai departe, desi fructele uscate nu sunt expuse unor temperaturi excesive, totusi acestea sunt expuse unui proces de uscare, care conduce la apariția unei cantități „surprinzătoare” de acrilamidă, conform SAFE.

Care este contextul?

În anul 2017, Comisia Europeană stabilea niveluri de referință pentru a reduce prezența acrilamidei în alimente. Acum, Comisia Europeană revizuiește aceste niveluri, iar Safe luptă pentru a o reducere semnificativă a conținutului permis de acrilamidă în alimente.

Potrivit unui studiu realizat de Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), aportul  mediu zilnic de acrilamidă la copii a variat între 0,5 și 1,9 μg/kg greutate corporală, în timp ce pentru adolescenți, adulți și persoane în vârstă, acest aport a variat între  0,4 și 0,9 μg/kg greutate corporală pe zi.

Categories: Stiri Sanatate

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*