Ce facem prima oară? Copilul sau cariera?

Ce facem prima oară? Copilul sau cariera?

Sunt foarte multe femei care nu îndrăznesc să facă copii, de teamă să nu piarda șansa de a avea o carieră.

De cealalta parte, sunt multe femei care cred că e mai potrivit să înceapă prima oară cu copiii, încercând să pună cariera într-o oarecare pauză și apoi să facă treaba în paralel.

Evident, există avantaje și dezavantaje în oricare decizie am lua. Cele care pun cariera pe primul plan se plâng câteodată că vârsta nu le mai permite să fie la fel de jucăușe cu copiii. În același timp, au suficiente resurse financiare să își susțină micuții în diversele lor dorințe și nevoi.

Femeile care aleg să facă prima oara copiii spun că nici nu știu când le-au crescut copiii, că, mai în glumă mai în serios, s-au crescut unii pe alții și s-au jucat mult. Din păcate, Finanțele nu au fost mereu de ajuns, iar pașii în carieră mai bătrâiori.

Ce am observat eu? Că și cele care au avut copii mai târziu au reușit să ducă cu brio ambele activități,  și mamele tinere au gasit forța necesară, mai târziu, să ia un drum profesional de la început și să îl fructifice.

Interesant este faptul că aproape toate femeile, cel puțin, în timpurile noastre, simt satisfacție jonglând între roluri. Aici vine partea de știință. Aceasta ne spune că este tare obositor să jucăm un singur rol toată viața. Epuizarea vine la nivel mental, nu neapărat la nivel fizic. Oamenii sunt bine când alternează rolurile si responsabilitățile sociale.

Pentru a nu vă simți vinovate că jucăți câteodată un rol mai mult decât altul, va propun următorul Exercițiu:

 

  1. Desenați un ceas
  2. Hașurați perioadele în care Jucați diverse roluri ( ex: de la 7 la 8:30- mama, 8:30 la 9:30- timp pentru mine, 9:30 la 18- rol profesional, si tot așa incluzând și somnul)
  3. Vedeți care este rolul pe care îl jucați cel mai mult și care sunt rolurile unde aveți nevoie să compensați și, mai ales, de unde ați putea lua timp.
  4. Unde aveți nevoie de ajutor din partea celorlalți ( familie, colegi, prieteni)

Este un Exercițiu vizual ce ne ajută să ne organizăm mai bine timpul, pentru a nu ne mai face griji că ar trebui să alegem vreodată între copii si carieră.

The post Ce facem prima oară? Copilul sau cariera? appeared first on Gabriela Maalouf.

Sursa mesajului: Vizitati blogul Gabrielei Maalouf aici

Categories: Stiri Sanatate

About Author

Gabriela Maalouf

Gabriela este trainer NLP pentru copii și părinți, certificat în Marea Britanie, NLP Practitioner, jurnalist, consiler dezvoltare personala, acreditat de Ministerul Muncii, Ministerul Educației, atât în România, cât și în UE. Gabriela a lansat în Romania teoria Parentingului Personalizat, plecând de la practică și ajungând la teorie. Gabriela este mamă a doi copii.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*