Sfântul Nicolae cunoscut și sub numele de Nicolae de Bari, a fost un episcop creștin timpuriu al orașului maritim antic grecesc Mira din Asia Mică. Cunoscut ca Nicolas sau Sinterklaas și datorită umeroaselor minuni pe care le-a făcut de-a lungul vieții, el poartă și numele de Nicolae Minunantul.
Cele mai vechi relatări ale vieții sale au fost scrise la secole după moartea sa și conțin mai multe legende. Se spune că s-a născut în portul grecesc din Patara, Licia în Asia Mică din părinți creștini înstăriți. Una dintre cea mai mare milostivire pe care a făcut-o a fost să salveze trei fete de la a fi forțate să se prostitueze, aruncând un sac de monede de aur pe fereastra casei lor în fiecare seară timp de trei nopți, pentru ca tatăl lor să poată plăti o zestre pentru fiecare dintre ele.
De aici i s-a atribuit și numele de binefăcător, fiind asociat cu un moș, care asemenea lui Crăciun, vine cu daruri. Diferența este că Moș Nicolae are grijă să pună cadourile în ghetuțele lăsate pe pervazul ferestrei, în noaptea de cinci spre șase decembrie, pe când Moș Crăciun lasă darurile sub brad, în noaptea de 24spre 25 decembrie, când se sărbătorește și nașterea pruncului Isus.
Dincolo de bucuria copiilor care își găsesc ghetuțele pline cu dulciuri, jucării sau câteodată, nuielușele, această sărbătoare are ca scop îndemnul spre o faptă bună făcută unui nevoiaș. Că e copil, bătrân, nici nu contează, mai important este ca gestul în sine să cinstească sărbătoare Sfântului Nicolae.
Legenda ne îndeamnă să transformăm această sărbătoare în ceva mai mult decât un schimb de cadouri. Să amestecăm și zâmbetele, îmbrățișările, vorbele calde și gândurile bune în surpriza pe care o pregătim copiilor. Îmi amintesc că Moș Nicolae îmi aducea mereu pe lângă dulciuri și o scrisoare în care descopeream sfaturi frumoase și încurajări frumoase. Scrisoarea era dovada vie că Moșul exista cu adevărat. Și asta mă făcea să-mi închipui fel și fel de povești despre cum a reușit să intre pe gaura cheii, cu toate că eu și frații mei l-am pândit toată noaptea.
Gata cu vorba, mă duc să lustruiesc ghetuțele!
Am scris si aici despre cum poti fi Moș Nicolae pentru o zi.
Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici sau să te abonezi la newsletter.
Articolul Cine este Moș Nicolae apare prima dată în Mamica zburatoare.
Articol publicat original pe blogul MamicaZburatoare.ro.