Vacanță sau concediu pentru părinți?

Vacanță sau concediu pentru părinți?

Overview

În ultima perioada, mai toți părinții care vin în consiliere spun că sunt parcă o idee mai obosiți după concediu și vor câteva zile în plus de odihnă. Acum, dacă ne gândim logic nu e tocmai ușor să le gestionezi pe toate. Și vacanța copiilor, împreună cu starea lor de bine, dar și odihna ta și starea ta de confort.

Ca în toate subiectele dezbătute pe această planetă, evident că apar și taberele împărțite, cu opinii diferite- ceea ce este bine, dar și pregătite să judece, critice sau să dea sfaturi.

Să unim taberele, cu multă înțelegere și compasiune!

Așadar, dacă sunteți în tabară de părinți care se simte odihnită, mereu pregătită de joacă cu copiii, care se odihnește, încărcându-și bateriile alături de micuți, eu nu pot decât să vă felicit. În același timp, mi-aș dori să nu aruncăm cu pietre în cei care sunt extrem de obosiți, care nu reușesc să își aducă la suprafață resursa aceasta de atitudine jucăușă, dar și-o doresc și ei tare mult, pentru că și pentru ei copiii lor sunt importanți. Plus că în spatele oricărei persoane există o poveste pe care noi nu o știm. Poate că a avut un an obositor la serviciu, poate că are pe cineva bolnav în familie, poate el sufere de o boală, poate trece printr-un episod mai greu din viață, niciodată nu știm lupta celuilalt, de aceea înțelegerea și compasiunea sunt cheia unei societăți civilizate. Auzeam deunăzi, dintr-un studiu de specialitate, cum că empatia și compasiune sunt niște adaptări evolutive. La baza, toți oamenii sunt niște ” vânători singuratici” axați pe propria stare de bine. Concluzia ar fi că: cu cât ești mai evoluat cu atât ești mai empatic! Dacă ești parte din această tabără, pe lângă faptul că ești privilegiat cu o stare de bine, poți fi și de ajutor. Adică în loc să judeci sau să îi critici pe cei care afirmă timid că ei au cam obosit în concediul-vacanță alături de copii, ai putea să vii cu sfaturi sau soluții practice pentru ceilalți din cealaltă tabără.

Acum, că am ajuns la tabară numărul doi, de părinți care mai au nevoie de ceva zile de odihnă sau de distracție și pentru ei, în primul rând vreau să îi anunț că este firesc, oamenii sunt diferiți, cu nevoi diferite ( asta nu îi face niște părinți răi), iar în al doilea rând vin cu mici sfaturi, îndemnuri sau soluții.

  1. Setați-vă așteptări realiste

Dacă pornim la drum cu gândul că acest concediu de 7-10 zile ne va schimba viața, ne va odihni, ne va distra, ne va îmbunătăți relația de cuplu sau pe cea cu copilul, este posibil să ieșim cam șifonați la sfârșit și cu multe dintre ele nerezolvate.

Studiile de specialitate spun că un concediu ar fi bine să dureze în jur de 14 zile:

  • 2, 3 zile de acomodare cu idee de concediu, pentru a intra în alt ritm, mai lejer, mai domol, cu treziri mai târzii și mici plăceri pe care nu ni le putem face în mod obișnuit
  • 7 zile în care putem planifica efectiv ce nevoi avem și cum ar fi bine să le gestionăm, cât timp ne alocăm nouă și odihnei, cât timp relației de cuplu, vizitele în familie și cel mai important cum ne modelăm și după nevoile copiilor noștri, pentru a integra și conține această relație.
  • alte 2, 3 zile de acomodare cu finalul acestei povești frumoase, fără a ne grăbi pe noi sau pe copii.

Dacă simțiți nevoia de a petrece câteva zile doar cu partenerul de cuplu, este un lucru normal, nu înseamnă că vă neglijați copiii. Oamenii au mai multe roluri în viața lor și fiecare e bine să fie stimulat corespunzător. Este ca și cum locuiești într-o casă cu foarte multe camere, dar decizi să trăiești doar în una dintre ele ( în rolul de mamă doar sau de femeie de afaceri, etc) după care te miri de ce celelalte s-au dărăpănat sau au invitat alți oameni să le locuiască. Sfatul meu ar fi să ne luăm aceste zile la final, după ce am petrecut cu și spre binele copiilor noștri, care au mare nevoie de noi.

2. Focusează-te pe ce ai, nu pe ceea ce ai putea avea sau au alții

Niciodată un loc nu va putea fi perfect, din nici un punct de vedere. Importanți sunt oamenii cu care petreci, felul în care decizi să trăiești vacanța, amintirile pe care le dăruiești copiilor tăi și oamenilor dragi de lângă tine. Pe lângă toate acestea, curățenia hotelului, variatatea culinară, exoticul din vacanța colegei nu reprezintă nimic pentru tine.

3. Lasă serviciul acasă, orice ar înseamna asta.

Eu aș spune fără telefon, tabletă, laptop, fără nimic din ceea ce te-ar putea deconecta de la starea de familie și te-ar putea conduce către starea de lucru. Lasă numărul de la recepție, dacă este ceva cu adevărat urgent și anunță-i asta pe colegii/șefii tăi.

4. Nu-ți fie teamă sau rușine să ceri ajutor.

Faptul că iei cu tine o bunică în concediu să te ajute cu cel mic nu te face un părinte rau, nu te descalifică cu nimic din acest rol minunat. Mai dăunător ar fi, obosit fiind, să te apuci să cerți micuțul din motive mărunte. Mulți copii dorm devreme ( ai mei la 18 30 de noapte)! De ce să nu îi lași cu buni în siguranță în camera de hotel, în timp ce tu faci o plimbare romantică cu partenerul de cuplu sau poate vrei să te distrezi ca în adolescență…

5. Tratează cu calm situațiile neprevăzute. Pentru că sunt și apar!!!

Nu are sens să te enervezi. Eu zic să fim proactivi și să raționăm soluțiile, să lăsăm creierul emoțional să se relaxeze pentru a se putea umple cu stare de bine și trări pozitive. Exact ca vorba aceea:” E greu să umpli un pahar care este deja plin!”. Dacă vrei să îți umpli viața cu fericire, relaxare și odihnă, e musai să golești întâi supărarea, tristețea și frustrarea!

Vă doresc din suflet concedii și vacanțe reușite!!!

Cu mult drag,

Gabriela

Categories: Stiri Sanatate
Tags: concediu, vacanta

About Author

Gabriela Maalouf

Gabriela este trainer NLP pentru copii și părinți, certificat în Marea Britanie, NLP Practitioner, jurnalist, consiler dezvoltare personala, acreditat de Ministerul Muncii, Ministerul Educației, atât în România, cât și în UE. Gabriela a lansat în Romania teoria Parentingului Personalizat, plecând de la practică și ajungând la teorie. Gabriela este mamă a doi copii.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*