Vacanțele contribuie la dezvoltarea copiilor, chiar și după ce se termină

Vacanțele contribuie la dezvoltarea copiilor, chiar și după ce se termină

Mai sunt câteva săptămâni până la finalul vacanței mari. Haideți să profităm de ce a mai rămăs să le oferim micuților bucuria de care au atâta nevoie.
Cei mai mulți, vorbesc despre faptul că cele mai importante sunt amintirile pe care le creăm copiilor noștri. Perfect adevărat! Cei mai mulți copii nu-și vor mai aminti cât de curată era casa, ci câtă iubire era acolo. Cât erau de auziți, de văzuți, de apreciați. La fel și în vacanță. Celor mai mulți copii nu o să le pese de câte stele a avut locul unde au fost, dar vor fi îmbrățișați de lumina pe care părinții le vor oferi-o în acele clipe.

Pe lângă amintirile frumoase, vine știința care ne spune că, în timpul vacanțelor, datorită timpului de calitate petrecut cu părinții se remarcă o dezvoltare a centrilor de la nivelul lobului frontal al creierului. Acest fapt conduce către o disponibilitate mai mare de concentrare, atenție, învățare și, nu în ultimul rând, empatie și compasiune. Prin simplul fapt că, în timpul vacanței, ne privim și ne atingem mai mult copiii, îi ajutăm să privească și ei relațiile umane diferit. Se pare că ultimele studii arată că oamenii au început să se atingă mai puțin. Atingem multe obiecte, electronice, în ultima perioadă, și uităm sau nu mai avem chef de pielea alor noștri. Tot știința ne spune că pielea are memorie și dacă nu o atingem o perioadă, ne uită, și uite așa se duce intimitatea și relația. Cu micuții e și mai important să fie atinși, mângâiați, îmbrățișați.


Ce ne mai spun specialiștii? Că în timpul vacanței, la nivel cerebral, se secretă multă oxitocină, dopamină și serotonină. Toți acești neurotransmițători ne fac mai fericiți. În același timp, secreția de cortisol-hormonul stresului, se diminuează. Așadar, vom fi mai puțin stresați, depresivi sau anxioși.

Din experiența mea de cabinet, am ajuns la concluzia că părinții nu sunt deloc relaxați în vacanță, își fac mii de griji și probleme, iar copiii nu se bucură de beneficiul acestui timp cu ei.

Pentru asta, am câteva soluții:

1. Nu cedați presiunii sociale sau întrebărilor și sfaturilor fără rost: Ce mănâncă în vacanță? La cât se culcă? Nu îi strica programul!
Cel mai important lucru este timpul împreună, nu cât a mâncat. Copiii se bucură să mănânce un măr la un colț de stradă cu părintele, pentru că s-au distrat așa de tare, încât au pierdut ora de prânz. Nu îi lăsați cu tabletele la masă, că să mănânce tot. Mai bine să mănânce cât pot, decât să mănânce inconștient. Cât despre somn, stați linștiți, se revine ușor la program, în maxim o săptămână de la finalul vacanței.


2. Nu vă agitați cu cât mai multe atracții. Copiii se simt bine și doar jucând cărți sau orice alt joc cu părinții.


3. Copiii nu au nevoie de excursii scumpe. Un picnic pe malul unui râu e mai mult decât suficient pentru conectare în familie.


4. Stabiliți regulile cu partenerul de acasă, cine ce face, pentru a evita conflictele acolo.


5. Dacă cei mici vor avea momente de hiperactivitate, iar voi vă simțiți obosiți, cel mai ușor lucru este să vă exprimați propriile sentimente: ” Dragul meu, mă simt obosită. Nu mă simt bine când cineva nu respectă regulile. Apreciez dacă va fi liniște, cât mă odihnesc!”

Efectele unei vacanțe reușite se regăsesc, așadar, mult timp după ce aceasta se termină! Tot ceea ce trebuie să facem este să fim liniștiți, relaxați și să nu ne complicăm. Simplu e cel mai ușor. La final, vom avea o familie mult mai conectată, mai unită și copii mult la disponibili emoțional.

The post Vacanțele contribuie la dezvoltarea copiilor, chiar și după ce se termină appeared first on Gabriela Maalouf.

Sursa mesajului: Vizitati blogul Gabrielei Maalouf aici

Categories: Stiri Sanatate

About Author

Gabriela Maalouf

Gabriela este trainer NLP pentru copii și părinți, certificat în Marea Britanie, NLP Practitioner, jurnalist, consiler dezvoltare personala, acreditat de Ministerul Muncii, Ministerul Educației, atât în România, cât și în UE. Gabriela a lansat în Romania teoria Parentingului Personalizat, plecând de la practică și ajungând la teorie. Gabriela este mamă a doi copii.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*