Prima MENSTRUAȚIE dupa nașterea bebelușului: cand și cum

Prima MENSTRUAȚIE dupa nașterea bebelușului: cand și cum

Prima MENSTRUAȚIE dupa nașterea bebelușului: cand și cum: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

Prima menstruatie dupa nasterea bebelusului: cand si cum

Prima MENSTRUAȚIE dupa nașterea bebelușului: cand și cum

Prima menstruație după nașterea bebelușului are loc, de obicei, între 45 și 94 de zile după evenimentul nașterii.

După sarcină, în perioada postpartum, corpul femeii trece printr-o perioadă lungă de odihnă și o schimbare radicală a echilibrului hormonal. Iată ce trebuie să știi despre menstruația după nașterea bebelușului:

veti citi
Cand va avea mami prima sangerare menstruala dupa nasterea bebelusului?
Perioade menstruale sunt neregulate
Dupa nastere: Iata ce se intampla cu corpul tau mamico si la ce trebuie sa te astepti

Cand va avea mami prima sangerare menstruala dupa nasterea bebelusului?

prima menstruatie dupa nastere

Prima menstruatie dupa are loc la aproximativ 6 saptamani dupa nasterea bebelusului (cand bebe are 6 saptamani – vezi aici cum se dezvolta bebe in aceasta saptamana). Insa, femeile care nu alăptează sau care alăptează cu program neregulat, menstruația tinde să se întoarcă mai repede.

O analiză din 2017 a șase studii medicale a constatat că majoritatea femeilor au avut primele perioade între 45 și 94 de zile după naștere – cu o medie majoritara la 74 de zile postpartum.

La aproximativ 6 saptamani dupa nastere, zona placentala din interiorul uterului s-a vindecat. In plus, ovarele isi reiau functiile hormonale. Ritmul tau cardiac revine iar la ritmul de dinaintea sarcinii (in timpul sarcinii, inima femeii isi amreste ritmul si capacitatea de munca cu pana la 30%)

De obicei, primul ciclu menstrual este foarte abundent si contine cheaguri de sange si te poate chiar soca prin cantitatea de sange eliminat.

(a nu se confunda cu lohiile – de citit aici pe larg Lohiile dupa nastere (Lochia). Cum sunt, cum evolueaza si ce trebuie sa stii – diagrama)

Perioade menstruale sunt neregulate

Mai ales în lunile imediat după naștere, este frecvent să ai perioade menstruale neregulate. Femeile care alăptează au mai multe șanse să aiba perioade neregulate, deoarece hormonii care susțin alăptarea pot determina organismul să întârzie ovulația sau să ovuleze rar.

Chiar și la femeile care nu alăptează, perioadele menstruale pot fi neregulate, deoarece organismul necesită timp pentru a se recupera după sarcină și naștere.

În timp, menstruația va reveni la modelul său obișnuit. Cu toate acestea, este posibil ca unele femei să fi avut perioade neregulate înainte de sarcină, cum ar fi cele cu sindrom ovar polichistic (PCOS) sau endometrioză. Dacă o femeie este preocupată de perioadele postpartum neregulate, cel mai bine este să vorbească cu un medic pentru a afla cauza care stă la baza acestora.

La 20-30% din femei ovulația nu apare înainte de prima sângerare menstruală. La unele femei, a doua menstruatie poate fi foarte scurtă.

Cu toate acestea, nu trebuie sa iti faci griji. In general, totul se rezolva la a treia menstruatie.

► Citeste si Pot sa devin gravida în timp ce alaptez? – vezi raspunsul medicului

Dupa nastere: Iata ce se intampla cu corpul tau mamico si la ce trebuie sa te astepti

Dupa nastere, fiecare mamica ar trebui sa se simta ca intr-un nor roz de de fericire. In mare parte, asa te simti – ai un sentiment urias de fericire si de eliberare mentala. Cu siguranta ai avut o serie de temeri inaintea nasterii iar acum, ca totul s-a terminat cu bine, rasufli usurata.  Dar, sa nu uitam si de epuizare, si de hemoragia postpartum, de vindecarea ranilor, fie ca e de la epiziotomie, fie de la taietura cezarianei. Iata ce se intampla cu corpul unei mamici, imediat dupa nasterea bebelusului. 

Despre recuperarea dupa nastere, mai poti citi

Refacerea dupa o nastere prin cezariana

Viata sexuala dupa operatia de cezariana – cat de curand va reveni la normal? Iata sfatul medicului

Cum te protejezi de o nouă sarcină imediat după naștere: sfatul medicului

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate © 2024
revizuit de Dr. Daniela ter Horst ,
Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Categories: Noutati, Stiri Nastere

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*