Coronavirus – exceptia suedeza pare ca nu functioneaza

Coronavirus – exceptia suedeza pare ca nu functioneaza

Guvernul suedez are în prezent cea mai liberala strategie vizavi de coronavirus din Europa, bazata doar pe recomandarile adresate cetatenilor, si fara a se tine cont de carantina. Cu toate acestea, cresterea deceselor în tara a determinat guvernul sa ceara prerogativele necesare pentru a aproba masuri exceptionale, prin decret.

Suedia este una dintre putinele tari europene care nu si-au închis barurile, restaurantele si coaforurile. În schimb, a ales calea unei strategii de imunizare de grup, care o diferentiaza de masurile drastice pe care le-au luat alte tari.

Acest experiment nu a fost fara riscuri, deoarece 591 de persoane au murit deja ca urmare a coronavirusului, de la începutul crizei. O initiativa guvernamentala din Parlament indica faptul ca autoritatile suedeze încep deja sa se pregateasca pentru Planul B.

În mod similar, Marea Britanie a flirtat pe scurt cu ideea de a forma o imunitate a maselor la virus. Astazi, Marea Britanie are 55.000 de cazuri de pacienti pozitivi, peste 3.500 de morti, si un prim ministru în ATI. Din fericire, Suedia si cei 10 milioane de locuitori ai sai nu au suferit atâtea socuri, si par sa aiba sprijinul publicului în actiunile lor.

Norvegia a adoptat o strategie similara cu restul Europei, cu masuri sociale restrictive, iar pâna în prezent, numarul lor de decese a ajuns la 88.

Prim-ministrul suedez, social-democratul Stefan Lofven, s-a bazat pe sfaturile sefului de epidemiologie al Agentiei de Sanatate Publica, Anders Tengell. Tengell a emis o serie de recomandari cetatenilor, si limiteaza cât mai mult utilizarea interdictiilor, astfel încât sanatatea economica a tarii sa nu fie prea mult afectata, ca urmare a virusului.

Adunarile de peste 50 de persoane nu sunt totusi permise; cu toate acestea, scolile primare ramân deschise. scolile secundare si universitatile desfasoara lectii online. Barurile, restaurantele si salile de sport sunt înca deschise publicului, iar terasele sunt pline de oameni. Guvernul a recomandat cetatenilor sa lucreze de acasa si, prin urmare, multe birouri au ramas goale.

În mod tipic suedez, guvernul suedez a preferat sa apeleze la responsabilitatea cetatenilor sai. Din acest motiv, s-a cerut cetatenilor sa respecte masurile de distantare sociala în public, si sa nu plece în calatorie în perioada sarbatorilor de Paste. Imaginile din centrul orasului Stockholm arata ca fiecare persoana respecta aceste recomandari în felul sau.

Totusi, aceasta nu înseamna ca guvernul suedez este sigur ca planul va functiona. In ultimele zile, a existat o crestere îngrijoratoare a numarului de morti. Tengnell nu ascunde faptul ca tara a intrat acum într-o noua faza în epidemia de coronavirus: „Din pacate, cred ca am atins un nou nivel. Curba a început sa creasca putin, dar, în general, cred ca ramâne destul de plana ”, a declarat epidemiologul joia trecuta.

Aceste noi circumstante au facut ca guvernul sa anunte ca va prezenta noi masuri preventive în Parlament, in cadrul unui proiect legislativ care le va permite sa aprobe noi masuri de urgenta prin decret. Opozitia a spus ca le va da votul pentru a putea trece de aceasta legislatie. În felul acesta, vor închide toate barurile si afacerile publice printr-un decret urgent, si „vor actiona mai repede daca este necesar, cu mai multe masuri”, a declarat vice prim-ministrul, Isabella Lovin. Aceasta ar putea fi începutul unei noi strategii, si o avertizare mai serioasa pentru cetatenii care nu respecta recomandarile emise de autoritati.

Categories: Noutati, Stiri Sanatate

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*