Epiziotomia: ce este, de ce se face si cum se ingrijeste pentru a se trata corect – sfatul medicului

Epiziotomia: ce este, de ce se face si cum se ingrijeste pentru a se trata corect – sfatul medicului

Epiziotomia: ce este, de ce se face si cum se ingrijeste pentru a se trata corect - sfatul medicului: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

Epiziotomia -  ce este, de ce se face si cum se ingrijeste pentru a se trata corect - sfatul medicului

Epiziotomia: ce este, de ce se face si cum se ingrijeste pentru a se trata corect – sfatul medicului

Epiziotomia este o incizie a perineului, de câțiva centimetri, efectuată de sus în jos și, în general, pe partea dreaptă a vulvei. Această tăietură se face în timpul procesului nașterii.

Epiziotomia este puțin sau chiar deloc dureroasă, datorită utilizării anesteziei epidurale care explică absența durerii. În cazul unei nașteri „naturale” (fără anestezie epidurală), se efectuează o mică anestezie locală care elimină orice durere în timpul inciziei. După naștere, medicul coase locul epiziotomiei, bineînțeles după ce s-a administrat anestezia locală.

Iată care este rolul epiziotomiei la naștere, când se face și ce urmează.

Epiziotomia: ce este, de ce se face si ce trebuie sa stii

Ce este epiziotomia?
De ce se face epiziotomia?
Epiziotomia se face in mod regulat in timpul nasterii?
Este dureroasa epiziotomia?
Epiziotomia lasa urme?
In cat timp se vindeca epiziotomia?
E nevoie de ingrijire speciala dupa epiziotomie?
8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste
Despre nastere merita citit si
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau in primul an de viata – saptamana de saptamana

Ce este epiziotomia?

Epiziotomia este o incizie a perineului, de citiva centimetri, facuta de sus in jos si, in general, pe partea dreapta a vulvei. Aceasta taietura se face in timpul procesului nasterii.

Epiziotomia la nastere

De ce se face epiziotomia?

Medicii prefera epiziotomia pentru ca este mai usor de vindecat decat o ruptura provocata de trecerea bebelusului prin canalul vaginal. Asadar, epiziotomia ajuta la venirea pe lume a bebelusului si evita rupturile, ale caror consecinte nu sunt controlabile.

Epiziotomia se face in mod regulat in timpul nasterii?

Nu este vorba, in nici un caz, de un gest sistematic sau programat. Ea nu se face la toate femeile care nasc. Epiziotomia se face, in general, atunci cind exista pericolul rupturilor. Prin urmare, echipa care supravegheaza nasterea apreciaza daca aceasta interventie trebuie facuta.

Este dureroasa epiziotomia?

Epiziotomia este putin sau chiar deloc dureroasa. Practic, intrebuintarea anesteziei epidurale explica absenta durerii. In cazul unei nasteri naturale (fara anestezie epidurala) – se efectueaza o mica anestezie locala care inlatura orice durere in timpul inciziei. Dupa nastere, medical coase locul epiziotomiei, bineinteles dupa ce s-a facut anestezia locala.

Epiziotomia lasa urme?

O epiziotomie care nu s-a vindecat bine sau care nu a fost correct cusuta poate lasa cicatrici mai mult sau mai putin dureroase sau poate ingreuna raporturile sexuale. Problema se poate rezolva pe cale chirurgicala prin resuturarea inciziei.

In cat timp se vindeca epiziotomia?

Vindecarea  epiziotomiei depinde, in mare parte, de atentia cu care s-a facut cusatura. In general efectuarea cusatorii dupa nastere dureaza intre 10 si 20 de minute.

In spitalele moderne romanesti si cele vestice cusatura se efecteaza cu ata speciala care se absoarbe astfel incit firele nu mai trebuiesc scoase.

E nevoie de ingrijire speciala dupa epiziotomie? Cum evitam infectiile – 8 sfaturi de la medicului ginecolog

Igienă adecvată: Este important să menții zona curată. Spală zilnic zona perineului cu apă călduță și un săpun blând. Poți folosi un duș portabil sau un bideu pentru a te clăti după fiecare utilizare a toaletei.

Uscare corectă: După spălare, usucă zona prin tamponare ușoară cu un prosop curat sau lasă să se usuce la aer pentru a evita iritația.

Utilizarea compreselor reci: Pentru a reduce umflăturile și a ameliora durerea, aplică comprese reci pe zona afectată. Poți folosi pachete de gheață învelite într-un prosop sau tampoane sanitare înghețate.

Medicație pentru durere: Medicul îți poate recomanda medicamente pentru durere, cum ar fi ibuprofenul, pentru a controla disconfortul. Dacă durerea este severă, consultă medicul pentru alte opțiuni.

Schimbă frecvent absorbantele igienice: Folosește absorbante igienice (nu tampoane interne) și schimbă-le frecvent pentru a preveni infecția.

Evită șederea prelungită: Stai cât mai mult posibil culcată sau într-o poziție confortabilă pentru a reduce presiunea pe zona epiziotomiei.

Evitarea activităților fizice intense:
Evită ridicarea greutăților și exercițiile fizice intense în primele săptămâni după naștere pentru a permite vindecarea corectă.

Verificarea semnelor de infecție: Urmărește semnele de infecție cum ar fi roșeața excesivă, căldură, umflătură, miros neplăcut sau scurgeri, și contactează medicul dacă apar aceste simptome.

Urmată cu atenție, această rutină de îngrijire poate facilita recuperarea și poate reduce riscul de complicații după o epiziotomie.

8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste

 Orice graviduta are sute de intrebari despre sarcina si nastere iar la majoritatea – gaseste raspuns pe site-ul lor preferat – Desprecopii. Dar mai sunt si o multime de intrebari care trebuiesc puse, la momentul potrivit, omului potrivit.

Cand vine vorba de nastere si travaliu, nu poti controla lucrurile pentru ca o serie de evenimente vin navala in acele momente insa cel mai bine este sa fii pregatita. Si asta deasupra emotiilor care te vor stapani -si pe tine, draga graviduto dar si pe viitorul tatic care va fi sub greutatea celor mai mari emotii din viata lui. Citeste 8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste.

 Despre nastere merita citit si:

Ameliorarea durerilor la nastere
11 informatii despre epiziotomie
Anestezia epidurala
Nasterea de urgenta acasa
Nasterea prin cezariana
Semne prevestitoare nasterii
Travaliul prematur
Nasterea vaginala (naturala) dupa o operatie cezariana
Fiti barbate fetelor!
O zi de neuitat: ziua in care nasti
Nasterea pas cu pas
Revenirea la normalitate dupa o nastere
Travaliul de la A la Z
Refacerea dupa o nastere prin cezariana
Cezariana si legatura cu copilul

Ai grija de tine dupa nastere

Pentru unele femei, o operatie cezariana poate fi o surpriza neplacuta, mai ales daca si-au propus o nastere normala, cu cat mai putine medicamente. De fapt, riscul depresiei postpartum este mai mare la femeile care au avut o operatie cezariana neplanificata decat la cele care aveau de gand sa nasca prin cezariana sau la cele care nasc pe cale vaginala. Pentru a fi pregatita, cititi neaparat Starea depresiva postpartum

autor: dr. Anamaria Lupu, pentru Desprecopii  – Toate drepturile rezervate Desprecopii.com 2024
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Categories: Noutati, Stiri Nastere

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*