Cum se ia CORECT temperatura bebelușului? Iată cate metode există și care este cea mai acurată – sfatul medicului

Cum se ia CORECT temperatura bebelușului? Iată cate metode există și care este cea mai acurată – sfatul medicului

Cum se ia CORECT temperatura bebelușului? Iată cate metode există și care este cea mai acurată - sfatul medicului: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici


Cum se ia corect temperatura bebelusului? Iata cate metode exista si care este cea mai acurata - sfatul medicului

Cum se ia CORECT temperatura bebelușului? Iată cate metode există și care este cea mai acurată – sfatul medicului

Cum se măsoară corect temperatura bebelușului?

• Care este temperatura normală în cazul bebelușilor, ce tipuri de termometre putem folosi, câte grade trebuie să scădem pentru a afla temperatura exactă – toate acestea și multe altele veți afla în cele ce urmează, împreună cu sfatul medicului pediatru.

– veti citi:
Cum se ia corect temperatura corpului bebelusului?
Cand incepe febra?
Ce metode de masurare a febrei este recomandata de medici?
Temperatura normala a copilului
Febra la copil: cauze si mituri
Despre febra
Comunitatea parintilor informati: forum medical

Temperatura normală la bebeluși și copii

Valorile variază în funcție de locul măsurării

Locul măsurării Interval normal Febră (≥)
Axilar (subraț) 36.4°C – 37.2°C 37.3°C
Oral (în gură) 36.6°C – 37.5°C 37.6°C
Rectal (în funduleț) 36.6°C – 38.0°C 38.1°C
Timpanic (în ureche) 36.6°C – 37.8°C 37.9°C

Important: La nou-născuți și bebeluși sub 3 luni, o temperatură rectală ≥ 38°C necesită consult medical imediat.

Cum se ia corect temperatura corpului bebelusului?

Multe din mamicile de pe forumul Desprecopii s-au intrebat de-a lungul timpului cum se ia corect temperatura in cazul copiilor mici. Care estetemperatura normala in cazul bebelusilor, ce tipuri de termometre putem folosi, cate grade trebuie sa scadem pentru a afla temperatura exacta, toate astea si multe altele veti afla in cele ce urmeaza. 

Parintii se alarmeaza imediat cum se instaleaza febra la un bebe, si de cele mai multe ori se grabesc sa anunte medicul sau sa incerce metode proprii de scadere a temperaturii, dar in unele cazuri se grabesc fara motive.

febra la bebelusi 1

Cand incepe febra?

Febra este definita ca temperatura ce trece de limita normala, iar valoarea acesteia depinde de modalitatea de masurare. Temperatura este considerata febra daca este mai mare de 37,2 grade Celsius axial, 37,5 grade Celsius oral si 38 de grade Celsius masurata rectal.

Ce metode de masurare a febrei este recomandata de medici?

Exista mai multe optiuni pentru a putea masura temperatura corpului.

Exista diverse tipuri de termometre:

NU MAI FOLOSIȚI TERMOMETRE CU MERCUR (de sticla)!
– digitale, timpanice (pentru urechi),
– orale tip suzeta
– si axiale instantanee (de pus sub brat).

Metodele prin care se poate masura temperatura sunt: rectal, oral, timpanic sau axial. Metoda rectala este standard si medicii o prefera ca fiind cea mai corecta. Daca se opteaza pentru alta metoda. trebuie ca valoarea masurata sa fie ajustata si comparata cu cea rectala.

Temperatura normala a corpului variaza de la persoana la persoana, de la ora la ora sau de la o metoda de masurare la alta, intre 36 de grade Celsius si 37, 8 grade Celsius.

De exemplu, in cazul masurarii temperaturii rectale daca se foloseste un termometru digital, procedura e si mai simpla, se apasa doar butonul de pornire. Apoi termometrul se introduce cca 2 cm in funduletul copilului si se tine acolo pana cand se aude semnalul sonor – beep

Masurarea temperaturii axial (sub brat) este metoda preferata de obicei. Ce nu stiu toate mamicile insa este faptul ca la temperatura astfel obtinuta se aduna 1 grad Celsius pentru a putea fi comparata cu cea masurata rectal, reala.

febra bebelusi

Cand se foloseste un termometru pentru masurarea temperaturii timpanului (urechii) trebuie sa fie asigurata inchiderea completa a canalului urechii. Daca copilul este culcat pe o parte, pe o suprafata calda, se asteapta 5 minute inainte de a masura temperatura pentru a preveni retinerea caldurii in interiorul urechii. Este foarte important sa retineti ca nu se ia niciodata temperatura imediat dupa ce copilul a venit de afara, unde a fost frig.

Daca totusi preferati sa masurati temperatura oral, trebuie sa asteptati cca 30 de minute dupa ce copilul serveste masa sau consuma lichide, pentru a preveni erorile de citire. Se introduce termometrul sub limba, in spatele gurii, si se tine timp de 1-2 minute. La final se aduna 1 grad Celsius pentru a afla temperatura reala. In cazul copiilor mici, se foloseste termometrul tip suzeta. 

febra la bebelusi 2

Temperatura normala a copilului

Temperatura normala medie a copilului poate sa fie intre 36,1 – 37,7 grade Celsius. E cazul sa va alarmati atunci cand copilul dvs. mai mic de 6 luni are febra usoara, 37.8, sau cand un copil mai mare de 6 luni are o temperatura de peste 38.8 grade Celsius. (masurate rectal).

► Citeste Copilul are febra? Aceste medicamente antitermice și antiinflamatoare pentru copii se găsesc în farmaciile din România

Febra la copil: cauze si mituri

Febra este o reacție frecvent întâlnită mai ales la copiii mici, pentru că sistemul lor imunitar se află încă în perioada de formare şi prin urmare nu poate lupta pe deplin cu virusurile la care este expus.

De aceea, în perioada de schimbare a anotimpurilor trebuie să îi protejăm pe cei mici de schimbările bruște de temperatură sau de persoanele răcite. Iată câteva dintre cele mai frecvente mituri despre febră și cauzele ei: 

Despre febra, si mai multe:

7 medicamente interzise bebelusului
Cum se ia corect temperatura la copii
Despre cresterea dintisorilor
Cum tratam corect durerile micutilor?
Cum aleg un medic pediatru pentru copilul meu.
Febra copilului: cum ajuta febra la uciderea bacteriilor care cauzeaza boala 

Toate bolile copilului aici >>

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii – Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Categories: Noutati, Stiri Bebelusul

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*