Criticul care l-a numit „clown”pe Xi, arestat si cercetat pentru „fapte grave”

Criticul care l-a numit „clown”pe Xi, arestat si cercetat pentru „fapte grave”

Ren Zhiqiang, un critic influent al partidului comunist chinez, care a sugerat ca presedintele Xi Jinping a actionat ca un „clovn”, vizavi de gestionarea focarului de coronavirus, este cercetat pentru „încalcari grave ale disciplinei si legii”, au anuntat autoritatile chineze.

Fostul agent imobiliar, si inca membru al partidului de guvernamânt, a disparut luna trecuta, dupa ce a scris un eseu critic despre focarul de coronavirus. La jumatatea lunii martie, prietenii lui Ren au declarat agentiei Reuters ca nu au putut sa-l contacteze, si ca sunt extrem de ingrijorati despre soarta prietenului lor.

Marti, oficialii partidului au declarat ca Ren a fost acuzat printre altele de coruptie. Scurta declaratie postata online, a mentionat ca Ren a fost supus supravegherii disciplinare de catre comisia de disciplina a partidului comunist chinez de la Beijing.

Eseul lui Ren a avut drept tinta un discurs pe care Xi l-a facut la 23 februarie, si a spus ca a dezvaluit o „criza de guvernare” în partid. Desi nu a mentionat presedintele Xi pe nume, Ren a scris ca a nu a vazut „un împarat în picioare, ci un clovn dezbracat, care insista sa fie împarat”.

„Realitatea aratata de aceasta epidemie este ca partidul îsi apara propriile interese, oficialii guvernamentali îsi apara propriile interese, iar monarhul apara doar statutul si interesele nucleului”, conform unei versiuni traduse a eseului.

În 2016, Ren a fost pus în probatiune pentru un an, ca pedeapsa pentru critica sa publica asupra politicii guvernamentale. Conturile sale de socializare, care au avut zeci de milioane de adepti, au fost închise.

Manipularea timpurie a focarului de coronavirus de catre guvernul chinez, a fost criticata la nivel international si intern, dupa ce autoritatile au facut eforturi de a ascunde informatiile, si de a pedepsi lucratorii din domeniul sanatatii, care au incercat sa avertizeze opinia publica.

Raspunzând arestarii lui Ren, directorul filialei chineze al Human Rights Watch, Sophie Richardson, a declarat ca masina de propaganda a guvernului chinez a fost supraturata, in incercarea de a prezenta reactia autoritatilor intr-o lumina buna.

Sursa: The Guardian

Citeste mai multe despre noul virus corona:

Ce este virusul Corona

12 mituri despre noul virus Corona explicate de OMS

Coronavirus-ul si copiii

Protejeaza-te de virusul corona cu un simplu pas

Coronavirus – esentialul in imagini

Categories: Noutati, Stiri Sanatate

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*