Cum să-ți încurajezi bebelușul să facă primii pași singur: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici
Pentru bebelușii care manifestă interesul de a merge pe propriile picioare mai devreme, există modalități eficiente de a încuraja și stimula acest comportament pentru a accelera dezvoltarea mobilității.
Primul an din viața unui bebeluș este marcat de numeroase repere dezvoltative. De la statul pe burtică, la învățarea rostogolirii, împingerea pentru a sta în șezut, târârea, statul în picioare și, în cele din urmă, mersul, bebelușii progresează printr-o serie impresionantă de etape de dezvoltare.
– vei citi:
Cum să-ți încurajezi bebelușul să facă primii pași?
Transformă echilibrarea într-un joc
Încurajează ghemuitul
Ajută bebelușul să facă pași
Frica de a cădea
Cum să-ți încurajezi bebelușul să facă primii pași?
În timp ce toate reperele motorii sunt interesante pentru părinți, cand bebelusul face primii pași este unul dintre cele mai uimitoare repere de urmărit.
Mulți copii nu ating această etapă până la vârsta de 12 – 15 luni, deși unii prezintă semne la o vârstă mult mai timpurie că sunt gata să înceapă să meargă cu o anumită asistență. Și pentru acei părinți care doresc să încurajeze această dorință de a fi vertical și mobil, există câteva lucruri care pot fi făcute pentru ca bebelușii să meargă mai devreme decât mai târziu.
Transformă echilibrarea într-un joc
Bebelușii care învață să se echilibreze se află în primele etape ale pregătirii de mers. Mulți vor începe prin a se ține de o masă sau a se împinge de un perete pentru a ajunge în picioare și atunci când sunt gata, vor începe să stea pe cont propriu.
Pentru a face un bebeluș să pe propria putere, părinții trebuie să transforme actul de echilibru într-un joc. Acest lucru se face prin a sta pe podea împreună cu bebelușul și a-l ajuta să stea în picioare. Odată ce bebelușul stă singur, părinții numeră cât timp copilul rămâne în picioare înainte de a-și pierde echilibrul. Urmărind „laudele după fiecare încercare”, cel mic va crede că joacă un joc distractiv și va dori să o facă din nou și din nou.
Încurajează ghemuitul
Pentru un bebeluș care stă în picioare cu ușurință, a sta ghemuit va ajuta la construirea mușchilor din picioare. La rândul lor, acești mușchi îi vor sprijini pe cei mici în timp ce stau în picioare și îi vor sprijini în timp ce încep să facă primii pași.
Pentru a ajuta un bebeluș să stea ghemuit, medicii recomanda punerea jucăriilor preferate la picioarele bebelușului pe care nu este capabil să le prindă în poziția din picioare. Făcând acest lucru în mod repetat, mușchii din picioare vor începe să se întărească pe măsură ce micuțul se ghemuiește și apoi se ridică.
Nu contează dacă ghemuitul este asistat, ținându-se de o piesă de mobilier sau nu. Beneficiile vor fi aceleași, adică picioarele puternice. Și cu cât picioarele sunt condiționate mai devreme pentru a susține corpul, cu atât este mai probabil ca bebelușul să meargă mai devreme.
Ad-Extra3:
Ajută bebelușul să facă pași
A ajuta bebelușul să facă pași înainte de a merge, poate accelera procesul celui mic de a face primii pași pe cont propriu. Cel mai bun mod de a face acest lucru, potrivit healthline, este de a-i oferi o mână bebelușului pentru a-l ajuta să meargă sau jucării de mers pe jos care au roți mobile pentru a-l ajuta să se deplaseze cu o anumită asistență.
Un lucru care NU va ajuta să faci un bebeluș să meargă mai repede, este utilizarea unui premergător. Acesta ar trebui evitat cu orice preț, conform Babycenter, deoarece nu numai că întârzie mersul bebelusului ci poate provoca accidente grave bebelusilor.
Frica de a cădea
În timp ce încearcă să meargă, mai ales la o vârstă fragedă, bebelușul va cădea – este inevitabil. Și în funcție de gravitatea căderii, poate fi înfricoșător pentru bebeluș. Unora li se pare prea înfricoșător să vrea să continue să încerce să meargă până când își pot depăși frica de a cădea.
Totuși, dacă există un părinte care să-l susțină pe cel mic atunci când se întâmplă să cadă și îl încurajează să se ridice și să încerce din nou, frica va trece mai repede. Acest lucru îl va ajuta pe bebeluș să continue cu procesul de mers și să atingă această etapă mai devreme decât se anticipase.
Deși fiecare copil este diferit, nu înseamnă că nu există lucruri mici pe care părinții le pot face pentru a face ca acea etapă să se întâmple cu ușurință. Cu cât un copil are mai multă pregătire, cu atât va avea o capacitate mai mare de a merge mai devreme. Nu uita: bucură-te de fiecare moment, deoarece odată ce a dispărut, nu mai este posibil să îl recuperezi.
► Citeste si Bebelusul tau a inceput sa faca primii pasi mai devreme decat ceilalti? Iata ce veste buna este asta.
Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur
Mai intai isi ridica barbia, apoi pieptul, apoi va sta in fudulet, mai apoi va incerca sa se ridica singurel, apoi va merge sau nu ca un catel prin casa si la um moment dat va merge singur … O frumoase poveste de dezvoltare motorica a bebelusului. Citeste aici calendarul de dezvoltare motorica a bebelusului.
Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
autor: redactor Desprecopii – Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3: