Creșterea și dezvoltarea normală a bebelușului intre 0-12 luni: greutate, creșterea capului, lungime

Creșterea și dezvoltarea normală a bebelușului intre 0-12 luni: greutate, creșterea capului, lungime

Creșterea și dezvoltarea normală a bebelușului intre 0-12 luni: greutate, creșterea capului, lungime: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

Graficele de creștere reprezintă una dintre primele preocupări care îți marchează viața de mămică, după ce micuțul ajunge acasă. Crește sau nu? Ia în greutate sau nu? Ia suficient? Este bine?…
În multe țări, aceste date esențiale despre creșterea în centimetri și kilograme ale bebelușului sunt ulterior înregistrate în „cartea copilului” și apoi împărtășite cu bunicii, rudele și prietenii.

Aceste informații devin un indicator important al sănătății copilului, în special în primii trei ani. Medicii sunt, de asemenea, conștienți de această strânsă legătură. Copiii care sunt bine îngrijiți din punct de vedere alimentar, care au o conexiune emoțională cu părinții și care nu suferă de o boală cronică, vor crește conform unui model normal. Iată, am adunat și noi aceste grafice, împreună cu câteva explicații necesare.Cititi pe larg totul despre graficele de crestere aici: Totul despre graficele de crestere ale bebelusului

Circumferința medie a craniului la naștere este de 35 cm și crește rapid până la 45 cm în primul an de viață.

Circumferința capului copilului se măsoară de obicei din primul până în al treilea an de viață. Această operație se realizează cu ajutorul unui centimetru plasat deasupra sprâncenelor și urechilor, în jurul capului. Rezultatul (în cm) se compară cu măsurătorile precedente.

Creșterea capului bebelușului are loc ca urmare a dezvoltării creierului și este „relativ” independentă de creșterea corpului și de alimentație. Factorii genetici joacă adesea un rol important în creșterea capului: de exemplu, dacă dimensiunea capului tatălui este mai mare decât media, copilul poate avea, la rândul său, un cap mare. Creșterea rapidă a capului are loc în primii doi ani de viață.

În cazul în care capul copilului crește prea repede, în special dacă nu ajunge să intersecteze graficul de creștere, va trebui urmărită foarte atent dezvoltarea hidrocefaliei („apa” din creier) sau se poate pune problema existenței altor probleme neurologice. Creșterea capului la un copil hidrocefal poate fi rapidă.

Dacă dimensiunea capului copilului este sub medie, dar continuă să crească respectând același procent (de exemplu, este 90% din dimensiunea normală la 3 luni și tot 90% la șase luni), de obicei, nu sunt motive de îngrijorare.

Pe de altă parte, o dimensiune mică a capului copilului, mai ales dacă nu respectă procentele, este un motiv important de îngrijorare (de exemplu, este 5% la 3 luni și în afara graficului normal de creștere la 6 luni). Aceasta poate indica o afecțiune numită „microcefalie”, care adesea este asociată cu probleme de dezvoltare neurologică. Una dintre cauzele frecvente ale microcefaliei este creșterea inadecvată a creierului.

Atâta timp cât creșterea craniului este legată de creșterea creierului, dacă dezvoltarea creierului este afectată, aceasta va duce la o dimensiune mică a capului.

Circumferinta capului bebelusului 0-2 ani – graficul cresterii capului bebelusului baietel

Circumferinta capului bebelusului 0-2 ani – graficul cresterii capului bebelusului fetita

Un cap mic este rareori o consecinta a suturarii defectuoase a craniului, de obicei acest fapt duce la o forma ciudata a capului. Cititi pe larg: Cum creste capului bebelusului 

Cum crește de la luna la luna bebelușul: dezvoltarea motorica, dezvoltare sociala, activitati și alimentatie

Fa click pe varsta in luni a puiului tau si navigheaza … Succes ! 

Despre dezvoltarea bebelusului mai cititi:

Primele 12 luni ale bebelusului – ghid pe luni

Puseul de crestere al bebelusului

Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)

Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)

Cat cresc copiii?

Statul pe burtica ajuta la dezvoltarea armonioasa a bebelusului

Categories: Noutati, Stiri Bebelusul

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*