Ce este Fashion Revolution și cum poți să faci și tu parte din schimbare

Ce este Fashion Revolution și cum poți să faci și tu parte din schimbare

Sunt câteva luni bune de când m-a sunat Mariana și mi-a propus să ne întâlnim ca să vorbim despre echipa pe care o coordonează și anume, Fashion Revolution România. Mi-a plăcut din prima  conceptul și nu mult timp a trecut până să gândim împreună primul proiect pe 2021, #URFashionRevolution.

Multă lume habar nu are ce este fenomenul Fashion Revolution și cui i se adresează, așa că, mi-am propus să dau aici câteva lămuriri.

FASHION REVOLUTION WEEK sau cum poți să faci și tu parte din schimbare

Fashion Revolution este un ONG cu sediul principal în Londra, și cu peste 100 de sedii în lume,  care militează pentru o reformă în industria modei cu produse eco-friendly, condiții de muncă și de plată sigure și oneste pentru muncitorii din fabricile textile , pentru o lume a modei transparentă și sustenabilă.

“Fashion Revolution este o mișcare internațională  creată în 2014 de nume sonore din industria internațională a modei, după ce o fabrică de textile din Bangladesh – Rana Plaza s-a prăbușit peste cei 2000 de muncitori.

Peste 100 de țări au început să se implice în acest proiect, prin diverse inițiative locale, sub hashtag-ul #whomademyclothes (cine a făcut hainele mele) sau #imadeyourclothes ( eu am făcut hainele tale) și România face parte dintre ele.

Despre ce este Fashion Revolution

Despre conștientizarea fenomenului unei industrii gigant care produce fără să aducă suficient în schimb. Despre poluare, consumerism din inerție și despre exploatare. Despre sustenabilitate și soluții alternative. Despre mine dar și despre tine. Despre cât de des vorbim despre asta și despre fiecare pas, cât de mic pe care îl putem face fiecare.

Echipa Fashion Revolution

1. Mariana Stan, Country Coordinator Fashion Revolution România este un antreprenor care susține responsabilitatea socială și puterea de schimba mentalitați și comunitați. Implicată în foarte multe proiecte, de-a lungul anilor, a absolvit două facultăți printre care și Jurnalismul.

2. Doris Manu,  lucrează în domeniul Relațiilor Internaționale, Diplomatice și Comunicații. A studiat Științe Politice și este pasionată de cultură, modă și de o viață sustenabilă.

3. Magdalena Aldea Pe mine, mă știți, nu cred că mai am nevoie de prezentare. M-am alăturat cu drag echipei și cred că doar #impreună putem #săfacempartedinschimbare.

Săptămâna 19-26 aprilie 2021 sărbătorim Fashion Revolution Week, iar echipa Fashion Revolution România adică Mariana Stan, Doris Manu și eu (Magdalena Aldea) împreună cu 10 branduri și 10 beneficiari s-au unit pentru proiectul #URFashionRevolution. 

Designerii & consumatorii români cu care am stat de vorbă despre ce înseamnă pentru ei Fashion Revolution ne-au arătat că:
⬆fiecare simte nevoia unei schimbări graduale și eficiente în stilul de viață și cel de consum.
⬆nu este nimic greșit să punem mai multe întrebări brandurilor despre modul în care ajung hainele la noi.
⬆etica și responsabilitatea ar trebui să caracterizeze atât designerii cât și producătorii sau cumpărătorii.

Cum poți face parte din schimbare?

CALL TO ACTION
Mulți prieteni din jurul meu  mă întreabă cum poate să ia parte la această mișcare. Unii sunt sceptici și spun că nu există modă sustenabilă 100 %, alții fac eforturi să-și aducă contribuția prin materiale textile de calitate, reciclarea resturilor de materiale, un consum responsabil de haine, încurajarea brandurilor locale, etc. Eu cred că fiecare pas, oricât de mic ar fi acesta #CONTEAZĂ.

Selectează hainele pe care nu le mai porți, reinventează-le sau donează-le pentru ca ele să fie folosite de altcineva. Cumpără conștient, doar dacă este necesar, piese vestimentare din materiale de calitate care nu impactează mediul într-un mod negativ. Frecventează magazine de haine pre-owned, cumpără de la branduri locale, de la designeri care acordă o mai marte atenție materialelor și cusăturilor și care dau o viață mai lungă hainelor pe care le creează. Vorbește cu cei din jurul tău despre impactul gigant pe care îl are industria textilă în viețile noastre. Nu încuraja fast fashionul, hainele care se uzează de la una, două purtări, materialele care fac rău mediului înconjurător. Nu încuraja exploatarea anagajaților și nici hainele ieftine pe care le găsești la prețuri mici, din materiale sintetice.  IA parte și tu la fenomen cum poți, cât poți, du vorba mai departe. #FAPARTEDINSCHIMBARE

 

 

Mulțumesc tuturor celor care au venit și au vorbit despre ce înseamnă Fashion Revolution și cum vede fiecare relația etică dintre branduri și beneficiari. Simplul fapt că vorbim despre asta și facem cunoscut un fenomen care ia amploare, aduce o schimbare. Fotografiile au fost realizate de minunata Leea Moraru căreia îi mulțumim pentru dedicare și profesionalism. Nu am fi reușit să realizăm proiectul fără sprijinul Roxanei care ne-a ajutat cu make-upul Roxana Bulgari.

Partenerul nostru care ne-a găzduit și s-a alăturat cu drag proiectului este Singer România.


Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici  sau să te abonezi la newsletter.

Articolul Ce este Fashion Revolution și cum poți să faci și tu parte din schimbare apare prima dată în Mamica zburatoare.

Articol publicat original pe blogul MamicaZburatoare.ro.

About Author

Mamica zburatoare

Magda este o mamica zburatoare (este pilot de elicopter). Magda este mamica unei fetite minunate pe nume Sara. Magda este pasionata de moda, fotografie, si de meseria de parinte. O gasiti pe www.mamicazburatoare.ro si pe Desprecopii.com unde are functia de redactor.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*