Cat timp ramane coronavirusul pe suprafete?

Cat timp ramane coronavirusul pe suprafete?

Banca centrala a Chinei ia masuri pentru curatarea profunda, si chiar pentru distrugerea rezervelor de cash, din cauza ca noul coronavirus poate supravietui si raspandi pe suprafata banilor, potrivit CNN.

Dar cât poate supravietui noul coronavirus pe suprafete? Raspunsul scurt este ca nu stim. Dar daca acest nou coronavirus seamana cu alte coronavirusuri umane, precum „verisorii” sai, care provoaca SARS si MERS, acesta poate ramâne pe suprafete – cum ar fi metalul, sticla sau plasticul – timp de noua zile, potrivit unui nou studiu. (În comparatie, virusurile gripale pot rezista pe suprafete doar aproximativ 48 de ore.)

În noul studiu, cercetatorii au analizat câteva zeci de lucrari publicate anterior pe tema coronavirusurilor umane (altele decât noul coronavirus) pentru a avea o idee mai buna despre cât pot ele supravietui în afara corpului. Autorii au descoperit ca aceste coronavirusuri pot ramâne pe suprafete mai mult de o saptamâna, insa unele dintre ele nu ramân active timp îndelungat la temperaturi mai mari de 30 de grade Celsius. Autorii au descoperit de asemenea, ca aceste coronavirusuri pot fi eliminate eficient de dezinfectantii casnici.

De exemplu, dezinfectantii cu etanol 62-71%, peroxid de hidrogen 0,5% sau hipoclorit de sodiu 0,1% (înalbitor) pot inactiva „eficient” coronavirusurile într-un minut, potrivit studiului. „Ne asteptam la un efect similar vizavi de COVID-19”, au scris cercetatorii, referindu-se la noul coronavirus. Dar, desi noul coronavirus este o tulpina similara cu coronavirusul SARS, nu este clar daca se va comporta la fel.

De asemenea, nu este clar cât de des sunt contaminate mâinile cu coronavirusuri dupa atingerea unui pacient bolnav sau suprafata contaminata, potrivit studiului. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda frecare pe mâini pe baza de alcool pentru decontaminarea mâinilor, au scris autorii.

Este posibil ca o persoana sa poata fi infectata cu virusul atingând o suprafata sau un obiect contaminat, atingându-si apoi gura, nasul sau eventual ochii, conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea bolilor (CDC). Dar acest lucru nu este considerat principalul mod de raspândire a virusului.

Mai degraba, virusul este cel mai probabil sa se raspândeasca de la o persoana la alta printr-un contact direct, si prin picaturi respiratorii de la tuse si stranuturi, care pot ateriza pe gura sau nasul unei persoane din apropiere, potrivit CDC.

 

Citeste mai multe despre noul virus corona:

Ce este virusul Corona

12 mituri despre noul virus Corona explicate de OMS

Coronavirus-ul si copiii

Protejeaza-te de virusul corona cu un simplu pas

Categories: Noutati, Stiri Sanatate

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*