Primul consult medical post-externare al bebelușului născut la termen – cum decurge și ce verifică medicul pediatru

Primul consult medical post-externare al bebelușului născut la termen – cum decurge și ce verifică medicul pediatru

Primul consult medical post-externare al bebelușului născut la termen - cum decurge și ce verifică medicul pediatru: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

Primul consult medical post-externare al bebelusului nascut la termen - cum decurge si ce verifica medicul pediatru

Primul consult medical post-externare al bebelușului născut la termen – cum decurge și ce verifică medicul pediatru

Un nou-născut la termen trebuie evaluat de medic la aproximativ o săptămână după externare, pentru a monitoriza: evoluția icterului neonatal, vindecarea bontului ombilical, recuperarea greutății pierdute după naștere, eventualele semne de rahitism și modul de îngrijire la domiciliu. De asemenea, medicul evaluează și alte aspecte ale dezvoltării inițiale ale bebelușului.

Ulterior, vizitele medicale ar trebui să aibă loc lunar sau bilunar, până la vârsta de 1 an. Aceste controale includ evaluarea creșterii în greutate și în lungime, monitorizarea dezvoltării neuropsihice, analizarea alimentației, inițierea și monitorizarea diversificării alimentare, efectuarea de investigații de laborator dacă sunt necesare, precum și administrarea vaccinurilor obligatorii și opționale. De asemenea, medicul va aborda orice alte probleme de sănătate care pot apărea.

– vei citi:
Ia în considerare aducerea partenerului la primul consult bebelușului
O asistentă medicală se va ocupa probabil de prima parte a consultului
Verificarea gâtului și claviculei bebelușului
Verificarea capului bebelușului
Verificarea șoldurilor bebelușului
Verificare reflexelor bebelușului
Verificarea organelor genitale ale bebelușului
Tiparele de hrănire și somn ale bebelușului

Si mami si tati ar trebui sa fie prezenti la primul consult bebelușului

Cand mergi cu bebelusul in vizita la medic, ia-l si pe tati. Două persoane își pot îngriji mai eficient copilul, își pot aminti sfaturile medicului și își pot aminti întrebările pe care ați planificat să le adresați medicului. Amintește-ți că această vizită este atât importanta si informativă pentru părinți.

Întrucât medicul va examina întregul corp al bebelușului, îmbracă-l în haine simple. De asemenea, adu cu tine un schimb de haine, scutece suplimentare, șervețele umede, suzetă, lapte – dacă nu este alăptat – și alte necesități. La un consult, vocile călduroase, iubitoare și liniștitoare ale părinților sunt mai utile decât un animal de pluș – spune dna doctor pediatru Dr. Stefana Zamfir pentru Desprecopii.com.

O asistentă medicală se va ocupa probabil de prima parte a consultului

Îți va cântări bebelușul dezbrăcat pe un cântar, îi va extinde membrele pentru a-i măsura înălțimea și greutatea, și va folosi o bandă pentru a determina circumferința capului. Potrivit medicilor pediatri, este normal ca un bebeluș să piardă în greutate după naștere (până la 10% din greutatea sa corporală), dar în general le va recâștiga înainte de vizita de 2 săptămâni.

Pediatrul va examina bebelușul, va informa părinții cu privire la sănătatea sa și va răspunde la orice întrebări suplimentare.

Verificarea gâtului și claviculei bebelușului

Ce face medicul: va simti partea de-a lungul gâtului bebelușului

Ce verifică medicul: O claviculă fracturată. Clavicula – este osul care se fracturează cel mai frecvent cu ocazia naşterii. Dacă medicul pediatru găsește o mică umflătură, asta înseamnă că fractura începe să se vindece. Se va vindeca de la sine în câteva săptămâni. Între timp, el poate sugera fixarea mâinii bebelușului pe piept pentru a-și stabiliza brațul, astfel încât clavicula să nu doară.

Verificarea capului bebelușului

Ce face medicul: va verifica capul bebelușului

Ce verifică medicul: fontanela încă moale. Capul bebelușului tău ar trebui să crească aproximativ 10 centimetri în primul an, iar cele două pete moi de pe craniul său sunt concepute pentru această dezvoltare. Dar dacă punctele moi se închid prea repede, părțile strânse pot reduce dezvoltarea creierului, iar copilul ar putea avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a o remedia.

Verificarea șoldurilor bebelușului

Ce face medicul: verifică șoldurile bebelușului

Ce verifică medicul:
Semne ale displaziei de șold, o malformație congenitală a articulației șoldului care afectează 1 din 1000 de copii. „Examenul pare destul de dur pentru bebelus ”, spune  spune dna doctor pediatru Dr. Stefana Zamfir. „Dar, le spun parintilor ce fac, astfel încât să nu creadă că încerc să rănesc copilul”. Dacă medicul pediatru simte un clic pe șolduri, el va recomanda o ecografie. Din fericire, când displazia este diagnosticată  devreme, tratamentul este simplu: bebelușul poartă un ham pelvian timp de câteva luni.

Verificare reflexelor bebelușului

Ce face medicul: îți va surprinde copilul

Ce verifică medicul: Reflexul Moro. În primele 3 sau 4 luni, ori de câte ori ceva îl surprinde pe bebeluș, acesta își va arunca brațele ca și cum ar cădea. Este un răspuns involuntar care arată că bebelușul tău se dezvoltă normal – și dacă răspunsul nu este prezent, bebelușul tău ar putea avea o problemă neurologică. Medicul ar putea verifica, de asemenea, dacă micuțul apucă un deget sau își întinde degetele după ce i-ai atins piciorul.

Verificarea organelor genitale ale bebelușului

Ce face medicul: verifică părțile intime ale bebelușului

Ce verifică medicul: organele genitale normale. La până 4% dintre băieți, testiculele nu coboară în scrot înainte de naștere. În timp ce problema se corectează de obicei până la 9 luni, medicul va urmări evoluția pentru a vedea dacă fiul tău are nevoie de asistență chirurgicală în viitor. De asemenea, medicul va exclude semnele de infecție la un penis circumcis.

La fete, nu este neobișnuit să se găsească aderențe labiale. Deși labiile ar trebui să se deschidă în timp, aderențele vor micșora rareori deschiderea vaginală și vor face copilul mai predispus la infecții ale tractului urinar.  Aderențele labiale dispar frecvent după ce fetițele nu mai folosesc scutecul.

Tiparele de hrănire și somn ale bebelușului

Medicul va dori informații despre tiparele de hrănire ale bebelușului. Nu este nevoie să ai o evidență foarte detaliată, dar ar trebui să ai o idee generală despre cât de des mănâncă bebelușul, cât timp (dacă alăptezi) sau cât (dacă este hrănit cu formulă). De asemenea, ar trebui să ai o idee generală despre cât de des schimbi copilul de scutec în fiecare zi. Dacă medicul cunoaște consistența și culoarea urinei/fecalelor bebelușului, acesta poate evalua mai bine sistemul digestiv și absorbția nutrienților.

Medicul pediatru va întreba probabil despre tiparele de somn. De asemenea, se va asigura că urmezi practici sigure. De exemplu, Academia Americană de Pediatrie spune că bebelușii ar trebui să doarmă întotdeauna pe spate pentru a reduce riscul sindromului de moarte subită a sugarului (SIDS).

Medicul pediatru va acoperi o mulțime de informații la prima consultație. Cere-i să repete sau să clarifice anumite informații, dacă este necesar. De asemenea, este înțelept să ai o listă de întrebări deja pregătite. Când ai o listă scrisă, nu vei uita ce trebuia să îl întrebi.

Aici sunt cateva exemple:

Este normal acest comportament?
Copilul meu mănâncă suficient?
Când ar trebui să programez următoarea consultație?
La ce să mă aștept în următoarele câteva zile / săptămâni?

Păstrează la îndemână numărul de telefon al medicului și, de asemenea, fiți informați despre ce trebuie să faceți și pe cine să contactați în caz de urgență sau întrebări. Este important să vă simțiți confortabili cu medicul ales și să cunoașteți filozofia sa pe probleme medicale, cum ar fi vaccinările.

► Citeste si Igiena corectă a buricului nou-născutului – 10 sfaturi pentru părinți de la medicul pediatru

Prima saptamana acasa cu noul-nascut

Prima saptamana a copilului nou-nascut va aduce mari schimbari atit pentru proaspata mamica cat si pentru mica fiinta.  Dumneavoastra va veti adapta la noua postura de proaspata mamica si la sarcinile pe care le implica aceasta postura, iar bebelusul se adapteaza la noua lui viata. Este o perioada cu mari bucurii dar posibil si cu imense temeri. Iata ce trebuie sa stii pentru a fi pregatita in prima saptamana cu bebe acasa.

 Ghid de alaptare

Desprecopii va ofera cel mai complet ghid de alaptare. Cititi pe larg toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com – vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

 Despre recuperarea mamei dupa nastere, merita sa citesti si:

 Sfaturi pentru recuperare dupa cezariana
Cum si cand ne recapatam silueta
Controalele post-natale
Revenirea la normalitate dupa o nastere
Refacerea dupa o nastere prin cezariana
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Categories: Noutati, Stiri Bebelusul

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*