Conectează-te înainte să corectezi

Conectează-te înainte să corectezi

În ultima perioadă, se abat așa asupra mea mai multe gânduri care reflectă cumva realitatea generației ăsteia de părinți. Oare ce e mai bine pentru copilul meu? Cum ar fi mai bine să îl cresc astfel încât drumul să îi fie mai blând? Evident, toți facem scenarii despre cum va arata viața copilului nostru dacă îi oferi mai multe șanse, dacă îl ajutăm să aibă cât mai multe competențe.

De la scenariu la realitate e așa de ușor de trecut, dacă reușim să cântărim corect posibilitățile. Ce e realmente util pentru copilul meu, într-o lume în continuă schimbare? Nu știu care vor fi meseriile viitorului, nu știu dacă ceea ce învață azi îi va fi util mâine, dar știu sigur că ceva nu se va schimba niciodată, și anume, atitudinea față de învățare. Dacă știu cum să învăț și știu de ce învăț, atunci îmi va fi foarte ușor să asimilez informația oricât de multă sau diferită ar fi de la o zi la alta.

 

Astăzi, o să vă vorbesc despre  engleză și despre cum am adus eu această limbă în viața copiilor mei. Am auzit la un moment dat o zicală care mi-a plăcut tare mult ” Connect before you correct”,  ”Conectează-te înainte să corectezi.” și am decis să o urmez atunci când aduc ceva nou în viața noastră. Aș fi putut să o iau clasic și să predau limba engleză, cu tot cu aceste corecturi de rigoare care apar în procesul educațional. Nu am făcut așa, am decis să introduc engleza în joacă, în momentele în care eram conectată emoțional cu ai mei copii, pentru a nu li se părea că este vorba despre ce așteptări am eu de la ei, ci mai degrabă de la bucuria de a învăța ceva nou. Evident, că am mers cu ei la cursuri de engleză și activități pentru copii, care se desfășurau chiar în această formă prietenoasă.

Ulterior, când au crescut – cursurile pentru copiii mai mari sau cele pentru adolescenți nu au mai părut dificile, chiar dacă acolo venea și componenta de corectare, de înțelegere a greșelilor și de formă în care să învețe eficient din acestea.

De abia de acolo, poți progresa înspre susținerea examenelor Cambridge, care pot ajuta la admiterea în clasa a 5 a, a 8 a sau la bacalaureat. Copiii mei dau aceste teste de micuți și nu a fost niciodată cu stres sau anxietate. Este chiar o plăcere să se pregătească pentru ele, să se simtă conectați cu profesorii care îi pregătesc, să accepte cu bucurie acolo unde sunt corectați și uite așa să aibă rezultate bune.

 

Informația  se asimilează excelent prin joc și responsabilitate. Diferența dintre joc și joacă este imensă. Joaca este nestructurată. Poate fi inițiată de adult, dar este foarte flexibilă și are drept scop creativitatea și creșterea relației dintre cei care intră în joacă.

Jocul este, de pe altă parte, structurat. Adultul are un set de reguli nespuse câteodată pe care le urmează și are drept intenție acumularea de informații sau înțelegerea unor concepte. Responsabilitatea vine când eu, copil fiind, înțeleg de ce învăț. Nu pentru a face părinții fericiți sau profesorii și nici pentru a-mi cumpăra o mașină scumpă, cu toate că este un vis realizabil, ce poate veni ca bonus..:)

 

Cum facem mai exact să ne conectăm înainte să corectăm ceva, pentru a susține o bună atitudine vizavi de învățare? Haideți să vedem 3 pași simpli:

 

  1. Modelează motivația

Întreabă-l pe copilul tău care sunt dorințele ei/lui, ce își dorește să devină în viitor, ce îi place cel mai mult să facă. Ajută-l să își stabilească acel vis drept obiectiv, apoi dezbateți împreună care sunt pașii pe care îi urmați în fiecare zi.

  1. Ajută-l să-și întărească stima și compasiunea de sine

 

Niciun copil nu va putea avea o atitudine pozitivă față de învățare, dacă are o părere rea despre el. Stima de sine se construiește prin exercițiu. făcând de multe ori ceva, exersând  crește competența, iar copilul realizează că poate face ceea ce își propune. Compasiunea de sine vine din bunătate și empatie. E normal să fii bun cu tine și să îți dai timp să reușești ceva. Dacă îi grăbim să facă lucruri pentru care nu sunt pregătiți, doar pentru că acel copil al vecinului a reușit, copilul se va învinovăți constant și îi va scădea compasiunea față de propria persoana. Va ajunge să se corecteze mereu, fără să fie conectat emoțional cu el sau cu cel care îl învață.

 

  1. Fii perseverent

Pentru a deprinde un obicei e nevoie de timp sau cum le zic eu copiilor mei : ” Ați încercat de o sută de ori?” Evident că nu ajung niciodată la o sută de ori dar mesajul este să fii răbdător și perseverant și să verifici mereu dacă ești pe drumul pe care ți l-ai propus.

 

 

În acest context, vă propun cursurile celor de la Flying Colours, unde cursanții care aleg să susțină examenele Cambridge, au promovabilitate și punctaj maxim în proporție de 100%. Mai multe detalii despre Flying Colours poți găsi pe situl lor: https://flyingcolours.ro/.

Flying Colours sunt certificați conform Standardului DEKRA TRUSTED FACILITY, ceea ce înseamnă că sediul și toate sălile lor de curs sunt spații sigure din punct de vedere al protejării sănătății cursanților, părinților, trainerilor, dar și al echipei de lucru.

 

 

La Flying Colours cursurile încep de la 4 ani (cursurile pentru preșcolari), iar copiii merg acolo deoarece vor să își perfecționeze engleza atât pentru a o folosi în timpul liber (călătorii, prieteni etc), cât și pentru a-i ajuta să se dezvolte profesional (școală, job mai târziu) și evident că le place și învață totul foarte repede, ușor prin joaca.

De asemenea, Flying Colours organizează și cursuri pentru companii / workshop-uri de engleză de business. Mai multe detalii puteți gasi aici:

https://flyingcolours.ro/cursuri-engleza-business-afaceri-companii/

The post Conectează-te înainte să corectezi appeared first on Gabriela Maalouf.

Sursa mesajului: Vizitati blogul Gabrielei Maalouf aici

Categories: Stiri Sanatate

About Author

Gabriela Maalouf

Gabriela este trainer NLP pentru copii și părinți, certificat în Marea Britanie, NLP Practitioner, jurnalist, consiler dezvoltare personala, acreditat de Ministerul Muncii, Ministerul Educației, atât în România, cât și în UE. Gabriela a lansat în Romania teoria Parentingului Personalizat, plecând de la practică și ajungând la teorie. Gabriela este mamă a doi copii.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*