Cum sa îţi protejezi copilul în cazul noului coronavirus? Într-un mod asemanator cu cel în care ar trebui protejat de gripa sau raceala, potrivit informaţiilor pentru parinţi publicate de UNICEF în contextul raspândirii cazurilor de îmbolnaviri cu coronavirus – COVID 19. Iata care sunt cele mai importante lucruri precizate de UNICEF:
Ce este “noul” coronavirus?
Noul coronavirus (CoV) este o noua tulpina de coronavirus. Boala cauzata de noul coronavirus, identificat pentru prima data în Wuhan, China, a fost numita boala coronavirus 2019 (COVID-19) – „CO” înseamna corona, „VI” vine de la virus si „D” pentru boala (din engl. – disease). Pâna de curând aceasta boala era denumita „coronavirus nou 2019” sau „2019-nCoV”.
Virusul COVID-19 este un virus nou care face parte din aceeasi familie de virusuri ca sindromul respirator sever acut (SARS) si unele tipuri de raceala comuna.
Cum se raspândeste virusul COVID-19?
Virusul se transmite prin contact direct cu picaturile generate de stranut sau tuse provenite din caile respiratorii ale unei persoane infectate, precum si prin atingerea suprafetelor contaminate. Virusul COVID-19 poate supravietui pe suprafete timp de câteva ore, dar dezinfectantii simpli îl pot ucide.
Care sunt simptomele coronavirusului?
Simptomele pot include febra, tuse si dificultati de respiratie. În cazuri mai severe, infectia poate provoca pneumonie sau dificultati de respiratie. Mai rar, boala poate fi fatala.
Aceste simptome sunt similare cu cele ale gripei sau cu ale unei raceli comune, care sunt mult mai frecvente decât COVID-19. Acesta este motivul pentru care testarea este necesara pentru a confirma daca cineva are COVID-19. Masurile cheie de prevenire sunt aceleasi – spalarea frecventa a mâinilor si igiena respiratorie (tuşiţi şi stranutaţi în cot – fosa cubitala – sau într-o batista, apoi puneţi batista într-un cos închis). De asemenea, exista un vaccin pentru gripa – asa ca nu uitati sa va vaccinaţi atât dumneavoastra cât si copilul dumneavoastra.
Cum pot evita riscul de infectie?
Iata patru metode de precautie pe care dumneavoastra şi familia dumneavoastra le puteti folosi pentru a evita infectia:
Spalati-va frecvent pe mâini folosind sapun si apa, sau o soluţie pe baza de alcool
Acoperiti-va gura si nasul când stranutaţi sau/şi tuşiţi, fie cu cotul flexat, fie cu o batista pe care o aruncaţi într-un coş închis
Evitati contactul de aproape cu oricine are simptome de raceala sau gripa
Mergeti la medic daca aveti febra, tuse sau simtiti ca este dificil sa respirati
Ar trebui sa port o masca medicala?
Utilizarea unei masti medicale este recomandata daca aveti simptome respiratorii (tuse sau stranut) pentru a-i proteja pe ceilalti. Daca nu aveti simptome, nu este necesar sa purtati o masca.
Daca mastile sunt purtate, acestea trebuie utilizate si aruncate corespunzator pentru a le asigura eficacitatea si pentru a evita orice risc crescut de transmitere a virusului.
Folosirea unei masti nu este suficienta pentru a opri infectiile si trebuie combinata cu spalarea frecventa a mâinilor, acoperirea stranutului si tusei si evitarea contactului cu oricine cu simptome asemanatoare racelii sau gripei (tuse, stranut, febra).
COVID-19 afecteaza copiii?
Acesta este un virus nou si nu stim înca suficiente lucruri despre cum afecteaza copiii sau femeile însarcinate. stim ca este posibil ca persoanele de orice vârsta sa fie infectate cu virusul, dar pâna în prezent au fost raportate relativ putine cazuri de COVID-19 în rândul copiilor. Virusul este fatal în cazuri rare, pâna în prezent în principal în rândul persoanelor în vârsta cu afectiuni medicale preexistente.
Ce ar trebui sa fac daca copilul meu are simptome de COVID-19?
Adresaţi-va medicului, dar amintiti-va ca este sezonul gripei în emisfera nordica, iar simptomele COVID-19, cum ar fi tuse sau febra, pot fi similare cu cele ale gripei sau racelii obisnuite – care sunt mult mai frecvente.
Continuati sa urmati practicile bune de igiena a mâinilor si a cailor respiratorii, precum spalarea periodica a mâinilor si mentineti-va copilul la zi cu vaccinarile – astfel încât copilul dvs. sa fie protejat împotriva altor virusuri si bacterii care provoaca boli.
La fel ca în cazul altor infectii respiratorii precum gripa, vorbiţi cu medicul din timp daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti simptome si încercati sa evitati sa mergeti în locuri publice (loc de munca, scoli, transport în comun), pentru a preveni raspândirea catre altii.
Ce ar trebui sa fac daca un membru al familiei prezinta simptome?
Ar trebui sa solicitati asistenta medicala din timp daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti febra, tuse sau dificultati de respiratie. Luati în considerare sa va apelati medicul pentru a-i spune daca ati calatorit într-o zona în care a fost raportat COVID-19 sau daca ati fost în contact cu cineva care a calatorit dintr-una din aceste zone si are simptome respiratorii.
Ar trebui sa nu-mi mai trimit copilul de la scoala?
Daca copilul dumneavoastra prezinta simptome, solicitati îngrijiri medicale si urmati instructiunile medicului. În caz contrar, la fel ca în cazul altor infectii respiratorii precum gripa, ţineţi copilul acasa, asiguraţi-va ca doarme suficient, ca e odihnit si evitati sa mergeti în locuri publice, pentru a preveni raspândirea catre altii.
Daca copilul dvs. nu prezinta simptome, cum ar fi febra sau tuse – si daca nu a fost emis un aviz de sanatate publica sau un alt avertisment relevant sau un sfat oficial care afecteaza scoala copilului, este mai bine sa lasaţi copilul sa mearga la şcoala.
În loc sa-i tineţi pe copii în afara scolii, mai util ar fi sa îi învaţaţi practicile folositoare de igiena a mâinilor si a cailor respiratorii pentru scoala si nu numai, cum ar fi spalarea frecventa a mâinilor, acoperitul tusei sau stranutului cu cotul sau cu o batista, apoi aruncatul acesteia la coş.
Sursa: https://www.edupedu.ro/unicef-ce-ar-trebui-sa-stie-parintii-despre-coronavirus-si-cum-sa-isi-protejeze-copiii/
Afla mai multe despre coronavirus
Cum sa te protejezi de coronavirus
Protejeaza-te de coronavirus cu un simplu pas