6 semne ca bontul ombilical al nou-născutului este INFECTAT

6 semne ca bontul ombilical al nou-născutului este INFECTAT

6 semne ca bontul ombilical al nou-născutului este INFECTAT: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici


6 semne ca bontul ombilical al nou-nascutului este INFECTAT

6 semne ca bontul ombilical al nou-născutului este INFECTAT

Cele mai multe proaspete mămici sunt speriate de buricul – sau bontul ombilical al nou-născutului. Există, de asemenea, diverse obiceiuri și opinii diferite despre modul în care ar trebui să îl îngrijim. În ultimii ani, liniile directoare privind îngrijirea cordonului ombilical s-au schimbat destul de mult…

Iată cum trebuie îngrijit bontul bebelușului și care sunt cele 6 semne că acesta s-a infectat – sfatul medicului.

veti citi
Ce este cordonul ombilical?
Riscul de infectare
Cum să avem grijă de bontul ombilical al bebelușului
Aveți grijă la aceste semne ale unei infecții

Dna doctor ne ofera câteva informații practice și sfaturi cu privire la ingrijirea bontului ombilical al nou-născutul

Cele mai multe proaspete mamici sunt speriate de buricul – sau bontul ombilical al nou nascutului. Există, de asemenea, diverse obiceiuri și opinii diferite despre modul în care ar trebui să îl ingrijim. Iar in ultimii ani liniile directoare privind îngrijirea cordonului s-au schimbat destul de mult …

Ce este cordonul ombilical?

Cordonul ombilical înconjoară vasele de sânge care transportă sângele între corpul bebelușului și placentă în timpul sarcinii. La nașterea bebelușului, cordonul va fi prins și tăiat la aproximativ 3-4 cm de burta bebelușului. Dar nu vă faceți griji. Cordonul ombilical nu conține nervi, așa că tăierea și menținerea acestuia curată nu este deloc dureroasă pentru bebelușul dumneavoastră.

După nașterea bebelușului, cordonul se va usca și va deveni negru. În cele din urmă va cădea între ziua 5 și 15 după naștere. Este posibil să dureze încă 7-10 zile până când bontul ombilial al bebelușului se va vindeca complet. S-ar putea să constatați ceva sânge pe scutecul bebelușului.

Corpul bebelușului trimite celule albe din sânge la baza cordonului care îl digeră literalmente și duce la eliberarea acestuia în cele din urmă. Acest proces poate lăsa o cantitate mică de lichid gălbui lipicios la baza cordonului, pe care mămicile îl considera – in mod gresit – despre puroi.

Pielea bebelușului este, de asemenea, colonizată după naștere cu bacterii bune din corpul mamicii, care ajută la acest proces. De asemenea, bacteriile dăunătoare pot coloniza pielea și cordonul și trebuie să vă spălați întotdeauna pe mâini înainte de a manipula bebelușul.

Riscul de infectare

Vasele de sânge din interiorul cordonului rămân acolo câteva zile după naștere, lăsând o oportunitate de infecție care se poate răspândi cu ușurință în corpul bebelușului. Cu toate acestea, așa cum am menționat, corpul este bine pregătit pentru a preveni acest lucru. Riscul real de infectare în condiții igienice este foarte mic.

În condiții mai puțin igienice, există, din păcate, un risc ca bebelușii să dezvolte infecții cu tetanos în cordoanele ombilicale. Tetanosul este o boală extrem de periculoasă, cauzată de bacterii care sunt universal prezente în ulei.

DIn fericire, in tarile dezvoltate, sansele de infecție cu tetanos sunt reduse.

Ad-Extra3:

Cum să avem grijă de bontul ombilical al bebelușului

Din cauza unui risc de infecție, liniile directoare timp de mulți ani au fost curățarea cordonului cu o soluție de clorhexidină. Cu toate acestea, după cum vă puteți imagina, utilizarea unui agent antiseptic pe cordon va ucide celulele albe din sânge la baza sa și va întrerupe colonizarea pielii cu bacterii bune. Deși este puțin probabil să provoace vătămări pe termen lung, acesta poate întârzia uscarea și căderea cablului.

Studiile efectuate asupra copiilor care trăiesc în condiții în care există igienă și igienă bune arată că curățarea bontului ombilical cu un agent antiseptic nu face nicio diferență semnificativă în riscul de infecție. De fapt, riscul de infecție în aceste circumstanțe este extrem de scăzut. Din acest motiv, multe țări au adoptat îngrijirea cordonului deschis, cu alte cuvinte, bontul este lăsat singur să se usuce și să cadă singur.

Bebelușii care sunt internați la NICU sau care nu pot sta în cameră cu mama vor fi mai expuși la infecții la spital și bonturile lor ar trebui, de asemenea, curățate cu un antiseptic.

Indiferent de metoda pe care o alegeți pentru a îngriji cordonul nou-născutului, țineți cont de următoarele principii:

– Spălați-vă întotdeauna mâinile înainte de a atinge bontul bebelușului și asigurați-vă că așternuturile și hainele bebelușului sunt curate și uscate.

– Încă de la început, îngrijiți pielea cu pielea împreună cu bebelușul și păstrați copilul în camera dvs. din spital (numită rooming-in) deoarece acest lucru reduce riscul răspândirii infecțiilor între copii și de la lucrătorii din domeniul sănătății.

– Îndoiți scutecul pentru a nuexpune cablul la fiecare schimbare de scutec.

– Odată ce bontul s-a uscat complet, clema poate fi îndepărtată dacă doriți.

– După prima baie a bebelușului în apă simplă, uscați zona bontului și apoi lăsați-o deschisă. Nu scufundați copilul în apă până când bontul nu s-a separat.

– Dacă zona se murdărește cu urină sau scaune, o puteți curăța cu vată umedă și apă fiartă racita.

– Nu folosiți niciodată o vată uscată, deoarece aceasta poate lăsa segmente în urmă.

– Nu este nevoie să utilizați prafuri sau creme de vindecare a rănilor sau alte produse de curățare.

Aveți grijă la aceste semne ale unei infecții 

– Pielea care înconjoară zona bontului devine roșie și umflată.

– Are un miros urât – acest lucru singur, fără alte simptome, poate fi de fapt normal, dar ar trebui totuși verificat.

– Există puroi care se scurge din zonă (nu trebuie confundat cu scurgerea normală gălbuie și lipicioasă).

– Există sângerări din zona bontului.

– Bebelușul are febră.

– Bebelușul este somnoros și nu se hrănește bine.

Daca e o infectie, bebe va primi antibiotice pentru vindecare.

Despre bontul ombilical al nou nascutului, citeste si

Vindecarea bontului ombilical al bebelușului – cum decurge

5 sfaturi despre cum trebuie ingrijit buricul bebelusului

Taierea si ingrijrea cordonul ombilical la nou nascuti

Ingrijirea buricului bebelusului

  autor:  Desprecopii.com © 2024
Material realizat cu sprijinul Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Categories: Noutati, Stiri Bebelusul

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*