S-a nascut primul copil cu 3 parinti

S-a nascut primul copil cu 3 parinti

New Scientist dezvaluie ca exista printre noi deja un copil care are 3 parinti (cu informatii genetice de la trei parinti). Băiatul are acum 5 luni si are ADN-ul obisnuit de la mama si tata lui, dar in plus are un pic de cod genetic de la un donator (a 3-a persoana).

O echipa din SUA a calatorit in Mexic pentru a realiza aceasta procedura pentru ca acolo legislatia este mai permisiva. Contributia genetica de la a 3-a persoana a fost necesara pentru a repara defecte in ADN-ul mamei.

Expertii spun ca acest pas deschide o noua era in medicina si ar putea ajuta alte familii cu afectiuni genetice rare.Ei au avertizat ca sunt necesare controale riguroase ale acestei tehnologii noi (si foarte controversata).

Procedura  constă în înlocuirea ADN-ului „defect” din ovulul mamei cu ADN sănătos dintr-un ovul donat. Datorită acestei metode, se pare că anumite boli incurabile moştenite de la părinţi sau alte rude ar putea fi evitate.

Transferul mitocondrial (MR) este un subiect controversat, deoarece ADN-ul sănătos din ovulul sănătos este implantat embrionului, ceea ce înseamnă că informaţia genetică pe care o va avea copilul care se dezvoltă din acel embrion va fi transmisă pe linie feminină următoarelor generaţii. Acest lucru este o sabie cu două tăişuri: dacă tehnica MR nu presupune niciun pericol, totul este în regulă, însă dacă apar efecte secundare, acestea ar putea afecta toate generaţiile viitoare. Numărul mitocondriilor care provin din ovulul donat (37 de gene) reprezintă doar 0,2% din tot materialul genetic şi rolul lor este acela de a produce energie pentru celule. Acestea nu ar afecta nici aspectul fizic, nici alte trăsături ale viitorului copil.

Ce parere aveti despre aceasta stire? Cum o sa afecteze acest pas al stiintei calitatea de parinte? Raspunde cu un comentariu sau participa la discutia de pe FORUM aici.

Categories: Stiri Sanatate

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*