Copiii se trezesc greu? Soluții pentru dimineți zâmbitoare!

Copiii se trezesc greu? Soluții pentru dimineți zâmbitoare!

Nu știu alții cum sunt, dar eu mă simt un pic dezorientată de când a început sezonul estival! Copiii stau mai mult afară cu prietenii, se joacă, se distrează, eu mă super bucur să îi văd relaxați, dar…diminețile sunt din ce în ce mai grele. Mă rog de ei pentru orice mărunțiș, de la datul jos din pat, la spălatul pe dinți până chiar la ieșitul pe ușă, care se petrece în cel mai lent mod posibil.

Ai mei copii sunt somnoroși și pe tot parcursul anului se culcă foarte devreme și se trezesc fără efort din partea mea, mai puțin vara, când joaca se întinde cu două, trei ore peste programul normal.

Am să vă detaliez câteva strategii pe care le-am tot sucit și învârtit cu ei:

  1. Calmarea și exprimarea propriilor trări și emoții. 

    De câte ori simt că îmi crește nivelul de emoție cauzatoare de țipat îmi aduc aminte că natura m-a înzestrat un un creier rațional care îl poate calma pe cel emoțional, așa că îmi fac toate procedeele de autocalmare. Nu mă opresc aici pentru că nu este acesta mesajul pe care vreau să-l transmit copiilor mei, că ei mă pot enerva oricât, iar eu știu să mă calmez. Următorul pas este să le spun, pe un ton mult mai calm acum, ce simt când anumite lucruri mă deranjează:

” Mă simt extrem de frustrată când știu că voi întârzia la serviciu. Mă întristează să spun de o sută de ori același lucru. Mă enervează când lucrurile nu sunt unde le este locul.”

Nu folosesc ” TU” mă enervezi, frustrezi, întristezi pentru că atunci le transmitem copiilor mesajul că doar ei fac lucruri ciudate, că ei sunt diferiți, în timp ce restul lumii știe ce are de făcut. Cu alte cuvinte, spun cum mă face să mă simt un comportament, nu o persoană, pentru că acesta e adevărul, genul acesta de comportament m-ar deranja din partea oricui.

2. Acceptarea și recunoașterea emoțiilor copiilor

Emotiile, atât cele pozitive, cât și cele negative apar în mod spontan, nu ni le putem planifica, nici noi, nici ai noștri copii. Ele fac parte din noi. Astfel, ele trebuie acceptate și recunoscute. Ce putem ameliora este comportamentul ce urmează lor. Neacceptarea emoțiilor naște furie, sentimentul de a nu fi acceptat, senzația că ești ciudat sau diferit sau nedorit. Acceptându-le și sentimentele negative, copiii se deschid în ameliorarea comportamentului.
Așa că, mă calibrez ( termen din programarea neurolingvistică) cu ei, adică mă pun în pielea lor. Mă așez la același nivel cu ei, încerc să adopt aceeași mimică și respirație și atunci se produce propria mea empatie. Știința spune că dacă adoptăm non-verbalul cuiva este foarte posibil să simțim aproximativ la fel cu celălalt și ne este mult mai facil să îl determinăm noi să întreprindă non-verbalul nostru. Adică dacă micuțul este obosit, trist sau furios dimineața când se trezește, îi putem adopta non-verbalul. Teoretic, vom simți mare parte din emoțiile ce îl încearcă, îi putem da stimulul verbal de înțelegere, recunoaștere și acceptare: ” Văd/simt/îmi închipui că ești obosit/trist/furios.” Lăsăm emoția să iasă, după care ghidăm prin non-verbalul nostru spre comportamentul dorit.

3. Liste vizuale de activități

Copiii mei sunt extrem de vizuali și kinestezici, ca mai toți copiii de altfel, așa că am profitat de acest aspect și am inventat o listă de lucruri pe care este musai să le facem dimineața înainte să plecăm:
-ne spălăm, mâncam micul dejun, ne îmbrăcăm, mergem la toaletă, facem un joc drăguț, ieșim pe ușă.
Toată această listă am lipit-o pe frigider, iar ei trebuie să bifeze activitățile. Îi motivează și îi mai scoate din starea de somnolență. Dacă avem copii auditivi, le putem face lista cu sunete.
Acestea fiind spuse, dimineți însorite și pline de zâmbete vă doresc!

About Author

Gabriela Maalouf

Gabriela este trainer NLP pentru copii și părinți, certificat în Marea Britanie, NLP Practitioner, jurnalist, consiler dezvoltare personala, acreditat de Ministerul Muncii, Ministerul Educației, atât în România, cât și în UE. Gabriela a lansat în Romania teoria Parentingului Personalizat, plecând de la practică și ajungând la teorie. Gabriela este mamă a doi copii.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*