Transformă-ti familia prin puterea rutinei: cum să construim obiceiuri sănătoase și să ne conectam mai bine – 10 rutine
O familie echilibrată si unită are nevoie de rutine. Acestea sunt necesare pentru organizarea vietii si prevenirea aparitiei haosului. Copiii se simt cel mai bine atunci cand rutinele sunt regulate, previzibile si consecvente.
Una dintre cele mai mari provocări ale unei familii este să stabilească rutine confortabile, eficiente, care ar trebui să ajungă la un compromis fericit între tulburarea și confuzia care poate apărea fără ele, dar și rigiditatea și plictiseala care pot veni cu prea multă structură, în care copiilor nu li se acordă puterea de a alege și flexibilitate redusă.
Ca părinte, revizuiește rutinele din gospodăria ta pentru a te asigura că realizează ceea ce îți dorești. Iată câteva sfaturi de la Academia Americană de Pediatrie (AAP).
Vei citi:
1. Rutina dimineților din timpul săptămânii
2. Rutina copiilor după școală
3. Rutina mesei in familie
4. Rutina timpului de calitate impreuna:
5. Rutina responsabilitatilor casei:
6. Rutina activitatilor fizice si miscarii
7. Rutina meditatiei
8. Rutina de seară a copiilor
9. Rutina orei de culcare
10.Rutina din weekend
Rutina in familie poate fi importanta pentru a crea un mediu stabil si previzibil pentru membrii familiei. Aceasta poate include activitati precum masa de familie, timpul de calitate petrecut impreuna si responsabilitatile casei impartite echitabil. Rutina poate ajuta copiii sa se simta in siguranta si sa invete abilitatile necesare pentru a deveni independenti, in timp ce poate ajuta parintii sa-si organizeze timpul si sa-si planifice activitatile. De asemenea, rutina poate contribui la crearea unui mediu familial sanatos si armonios.
1. Rutina dimineților din timpul săptămânii
Pentru ca gospodăria să funcționeze bine dimineața, toată lumea trebuie să știe ce are de făcut pentru a se pregăti de ziua respectivă. Încearcă următoarele:
Pune cât mai multe lucruri în ordine cu o seară înainte.
Păstrează rutinele de trezire vesele și pozitive.
Asigură-te că copiii mănâncă micul dejun, chiar dacă nu le este foame dimineața.
În cele din urmă, completează fiecare dimineață luându-și la revedere de la copii. O simplă îmbrățișare și un semn cu mâna în timp ce ies pe ușa din față sunt extrem de importante. Îi vor oferi copilului tău un sentiment pozitiv cu care să înceapă activitățile zilei.
2. Rutina copiilor după școală
Școlarii au nevoie de supravegherea unui adult. În timp ce unii copii se întorc în fiecare după-amiază într-o casă goală, acești copii sunt mai susceptibili la comportamente greșite, riscuri și anxietate. Pentru această grupă de vârstă, AAP recomandă ca un copil să vină acasă la un părinte, un alt adult sau un adolescent responsabil.
3. Rutina mesei in familie:
Aceasta poate include o cina impreuna in fiecare seara sau o masa de pranz impreuna in weekend. Acest lucru poate oferi oportunitati pentru membrii familiei sa se conecteze si sa discute despre ziua lor.
4. Rutina timpului de calitate impreuna:
Aceasta poate include activitati precum jocul de sah saptamanal sau vizionarea unui film impreuna in fiecare duminica seara. Acest lucru poate oferi oportunitati pentru membrii familiei sa petreaca timp de calitate impreuna si sa se cunoasca mai bine.
5. Rutina responsabilitatilor casei:
Aceasta poate include repartizarea responsabilitatilor precum curatarea, gatitul sau ingrijirea gradinii pentru fiecare membru al familiei. Acest lucru poate ajuta la mentinerea ordinii si curateniei in casa si la dezvoltarea abilitatilor de ingrijire a casei la copii.
6. Rutina activitatilor fizice si miscarii
Aceasta poate include plimbari sau exercitii fizice impreuna in fiecare zi sau in fiecare saptamana. Acest lucru poate ajuta la mentinerea sanatatii fizice si la dezvoltarea abilitatilor sportive la copii.
7. Rutina meditatiei
Introdu in familie un timp de meditatie: Aceasta poate include meditatii sau rugaciuni impreuna in fiecare dimineata sau seara. Acest lucru poate ajuta la mentinerea echilibrului emotional si spiritual si la dezvoltarea abilitatilor de concentrare.
8. Rutina de seară a copiilor
Cina ar trebui să fie un moment important pentru familia ta. Pe cât posibil, toți membrii familiei ar trebui să mănânce împreună la masă, fără a fi distrași de orice mijloace media. În timpul cinei, familia poate împărtăși activitățile de peste zi și poate participa la o conversație plăcută. Toată lumea ar trebui încurajată să participe, iar comentariile negative și criticile ar trebui descurajate.
9. Rutina orei de culcare
În nopțile de școală, copiii au nevoie de o oră exactă pentru a merge la culcare. Luminile se pot stinge la ore diferite pentru diferiți copii din familie, în funcție de cât de mult somn are nevoie fiecare copil. Ritualurile nocturne pot ajuta copilul să adoarmă. Aceste ritualuri pot include povestirea, lectura cu voce tare, conversația și cântecele. Încearcă să eviți jocurile și activitățile interesante înainte de culcare.
10. Rutina din weekend
Weekendurile sunt momente bune pentru unirea familiei. Mergeți la cumpărături în familie, vizitați muzee și grădini zoologice, faceți treburi la care participă toată lumea, faceți drumeții sau plimbări cu bicicleta sau participați la slujbe religioase. La sfârșit de săptămână, copiilor din anii mijlocii li se permite, de obicei, să se culce mai târziu decât în timpul săptămânii. Reține că, deși timpul în familie este esențial, este la fel de important ca părinții să-și aloce ceva timp doar pentru ei înșiși.
Citeste Familia disfuncțională – 8 caracteristici care o definesc
Ce poți face pentru a nu repeta greselile parintilor tai
Indiferent ce varsta ai, ești capabil să rupi ciclul toxic al acestor efecte care stau ascunse adanc in sufletul tau. Si, ce e mai important, copilăria ta nu trebuie să-ți trimită propriii copii la psiholog mai târziu. Nu uita ca tu esti acum o alta persoana si ca viata ta este diferita de a lor.
Semnele menționate mai sus sunt toate comportamente care sunt învățate despre timp și greu de lovit după atâția ani. Dar la fel ca în cele mai multe obiceiuri învățate, ele pot fi înlocuite cu altele mai bune
La fel ca o rană, vindecarea de la părinții tăi toxici va dura timp. Dar atâta timp cât rămâi ferm în eforturile tale de a te corecta și de a fi persoana pe care ți-ai dori-o ca copil, experiențele tale din trecut vor înceta să te afecteze pe tine și pe cei din jurul tău. Primul pas este sa identifici aceste ganduri …
Va asteptam pe forumul special: PARENTING – sau despre meseria de parinte