Florian Ionel Lixandru: Dascălul nu încetează de a fi un educator și în afara școlii

Florian Ionel Lixandru: Dascălul nu încetează de a fi un educator și în afara școlii

În fiecare an, pe data de 5 octombrie cu toţii sărbătorim Ziua Mondială  a Educaţiei, cunoscută în plan internaţional şi sub denumirea de Ziua Mondială a Profesorului. Ea comemorează semnarea în 1966 a Recomandării Organizației Internaționale a Muncii (OIM) şi a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) privind statutul profesorilor. Acest document important stabilește standarde internaționale pentru tratamentul profesorilor, inclusiv recrutarea, formarea, educația continuă și condițiile de muncă.

În fiecare an, o temă specifică este aleasă pentru a evidenția problemele importante din educație. Anul acesta, tema Zilei Mondiale a Profesorului 2023 este „Profesorii de care avem nevoie pentru educația pe care o dorim: imperativul global de a atenua deficitul de profesori”.

Această temă evidențiază deficitul de profesori calificați din întreaga lume. Profesorii bine pregătiți sunt cu adevărat importanți pentru a oferi preşcolarilor şi elevilor o educație adecvată și pentru a atinge obiectivele educaționale. Tema din acest an subliniază importanța rezolvării acestei probleme peste tot, astfel încât toți preşcolarii şi elevii să beneficieze de o educație de calitate.

În multe state și comunități, predarea devine mai provocatoare în fiecare zi. Noile legi restricționează în mod regulat ce și cum predau educatorii. Reducerea finanţării  duce la diminuarea resurselor educaționale vitale.

Evenimentele organizate în acest an cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei vor acorda prioritate nevoii urgente de a încetini scăderea numărului de profesori și de a plasa recrutarea și menținerea acestora în topul priorităţilor fiecărui stat. Astfel, prin diversitatea de activităţi pe care le vom organiza, vom milita pentru o profesie de cadru didactic demnă și apreciată, vom analiza provocările acestora și vom prezenta practici inspiratoare pentru a atrage, reține și motiva profesorii și educatorii. De asemenea, este necesar să evidenţiem exemplele de bune practici prin  care sistemele educaționale, societățile, comunitățile și familiile recunosc, apreciază și sprijină activ profesorii.

Profit de această ocazie pentru a scoate în evidență valoarea imensă a educației și de a onora impactul incredibil pe care profesorii îl au asupra vieților noastre. Fie că suntem adulţi, studenţi, elevi sau preşcolari, în parcursul nostru educaţional de până acum au existat, există şi vor exista dascăli a căror amprentă o vom purta şi de a căror grijă şi dăruire ne-am bucurat şi ne vom bucura în continuare.

Profesorul îndeplinește o misiune de o deosebită importanță, aceea care asigură formarea și pregătirea personalității tinerelor generații și pregătirea lor profesională în cadrul instituțiilor de învățământ, strâns legate de viață, de activitatea socio-profesională, morală și civică.

Profesia de cadru didactic  este asociată cu câteva categorii fundamentale de roluri, acceptate de majoritatea sistemelor de formare a profesorilor: proiectare, managementul și organizarea activităților de învățare, consiliere psiho-educațională, managementul clasei de elevi, comunicare cu preşcolarii şi elevii, părinții și colegii, dezvoltare profesională de-a lungul vieții, participare la perfecționarea procesului educațional, oferirea de servicii educaționale pentru comunitate.

Personalitatea profesorului în condițiile învățământului actual presupune și o serie întreagă de calități, determinate de specificul și complexitatea muncii pe care o desfășoară. Profesorul își asumă, deci, o multitudine de roluri, a căror exercitare este dependentă de personalitatea lui. În școală, educatorul şi profesorul conduc  activități didactice care se desfășoară în vederea realizării obiectivelor prevăzute în documentele școlare.

Desfășurându-și activitatea profesională în cadrul școlii, dascălul nu încetează de a fi un educator și în afara ei, urmărind, bineînțeles, obiective și apelând la mijloace și forme adecvate. Cele două laturi ale activității sale, școlară și extrașcolară, nu numai că se suprapun, dar se și întregesc și se completează reciproc, imprimând acestei profesiuni un rol sporit în formarea tuturor celor care învaţă.

Sper ca ziua de 5 octombrie 2023 să fie una în care fiecare dintre noi, indiferent dacă suntem cadru didactic, angajat, elev, părinte sau partener al educației, să primească și să întoarcă recunoștință, să fie purtător și dătător de speranță, să fie capabil să privească spre soluții și să acționeze în sensul asigurării unui învățământ care să ne permită tuturor să privim cu încredere către un viitor al națiunii române, construit în baza RESPECTULUI față de educație şi faţă de educatori.

Secretar de Stat – Ministerul Educației, Florian Ionel Lixandru

Categories: Stiri Educatie

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*