Factori și mituri care pot contribui și îngreuna depresia postnatală a unei proaspete mămici

Factori și mituri care pot contribui și îngreuna depresia postnatală a unei proaspete mămici

Factori și mituri care pot contribui și îngreuna depresia postnatală a unei proaspete mămici: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici


Factori si mituri care pot contribui si ingreuna depresia postnatala a unei proaspete mamici

Factori și mituri care pot contribui și îngreuna depresia postnatală a unei proaspete mămici

Ești proaspătă mămică și simți o tristețe greu de explicat? O stare depresivă postpartum poate fi declanșată prin contribuția mai multor factori: psihologici, sociali, stil de viață sau mituri false.

Sentimentele de îndoială legate de această nouă meserie – cea de mămică – sunt foarte întâlnite chiar dacă sarcina a fost planificată. Un factor major legat de apariția stării depresive postpartum este lipsa suportului emoțional al partenerului, rudelor și prietenilor. Chiar și pentru o sarcină planificată și dorită, 9 luni ar putea fi un timp insuficient pentru femeie și partenerul ei pentru a se adapta responsabilităților reprezentate de faptul de a avea un copil.

• Iată ce factori si mituri false pot declanșa și chiar ingreuna depresia post-natală a unei proaspete mămici dar și sfatul de la Desprecopii :

veti citi
Aspecte psihologice ce pot contribui la declansarea starii depresive postpartum
Sentimente amestecate si intunecate din trecut …
Factori legati de stilul de viata ce pot contribui la depresia postnatala
Rolul miturilor
 

Aspecte psihologice ce pot contribui la declansarea starii depresive postpartum

O multitudine de factori psihologici pot contribui la declansarea starii depresive postpartum. Sentimentele de indoiala legate de sarcina sint foarte intilnite. Sarcina poate fi nedorita sau neplanificata. Chiar si pentru o sarcina planificata si dorita, 9 luni ar putea fi un timp insufficient pentru femeie si partenerul ei pentru a se adapta responsabilitatilor reprezentate de faptul de a avea un copil.

Citeodata o femeie ramine insarcinata in speranta ca bebelusul va aduce inapoi un partener instrainat. Cind acest lucru nu se intimpla, femeia se poate simti abandonata, furioasa, vinovata, si necorespunzatoare. Ori bebelusul poate veni mai devreme, fortind aparitia unor schimbari neasteptate si stresante legate de rutina de acasa si serviciu. Daca bebelusul este nascut cu un defect, poate fi chiar mai greu pentru parinti sa se adapteze.

Sentimente amestecate si intunecate din trecut …

Sentimente amestecate se pot naste din istoria personala a femeii. Daca noua mamica si-a pierdut mama de timpuriu sau n-au avut o relatie buna, atunci ea poate fi nesigura in ceea ce priveste sentimentele ei legate de noul bebelus. Femeia s-ar putea teme ca preocuparea pentru copil ar putea conduce la durere, dezamagire, sau pierdere.

Sentimentele de pierdere sint foarte intilnite dupa nastere si pot contribui de asemenea la starea depresiva. Pierderea poate lua mai multe forme: pierderea libertatii, alaturi de sentimental ca femeia este prinsa in cursa si legata; pierderea vechii identitati de persoana careia i se purta de grija sau care este totdeauna in control; pierderea zveltetii corporale si sentimentele de inatractivitate sexuala.

depresie postpartum

Factori legati de stilul de viata ce pot contribui la depresia postnatala

Un factor major legat de aparitia starii depresive postpartum este lipsa suportului emotional al partenerului, rudelor, si prietenilor. Suportul constant al partenerului mamei este important pentru ea pe parcursul sarcinii si in saptaminile si lunile de dupa nastere.

La fel sint si dorinta partenerului de a-si asuma sarcinile gospodaresti si de a-si imparti sarcinile legate de ingrijirea copilului. Daca femeia este singura, divortata sau separata, sau traieste departe de familie, suportul poate fi rar sau inexisent. Toate acestea o pot face pe femeie sa se simta singura, coplesita, muncita peste puteri si neiubita.

Problemele legate de alaptare pot face ca noua mamica sa se simta necorespunzatoare si descurajata. Noile mame nu trebuie sa se simta vinovate daca nu pot alapta sau daca se decid sa opreasca alaptarea. Bebelusul poate fi foarte bine hranit si cu lapte preparat. Partenerul va poate ajuta cu citeva mese, astfel incit sa puteti avea mai mult timp pentru dvs sau ceilalti.

Ad-Extra3:

Rolul miturilor

Cu cit femeia a idealizat mai mult maternitatea, cu atit mai mult ea se poate simti dezamagita, deziluzionata sau descurajata atunci cind trebuie sa faca fata realitatii de zi cu zi legate de maternitate. Exista trei mituri commune legate de maternitate:

Mitul 1:  Maternitatea este Instinctiva.

Femeile care devin mame pentru prima oara cred deseori ca trebuie sa stie in mod automat cum sa aiba grija de bebelus. De fapt, noile mamici trebuie sa invete cum sa-si ingrijeasca copilul tot asa acum invata sa deprinda orice alt lucru in viata. E nevoie de timp si rabdare. E nevoie sa citeasca carti legate de ingrijirea copilului, sa urmareasca ingrijitori de copii experimentati, sa vorbeasca cu mame experimentate, si poate chiar sa urmeze un curs legat de aceasta. Increderea creste pe masura ce priceprea mamei creste.

Mamele pot de asemenea sa creada ca trebuie sa simta intr-un anume fel in ceea ce priveste nou nascutul, sau ca nu sint materne. De fapt, unele femei simt foarte putin pentru bebelusii lor la inceput. Dragostea de mama, ca si priceperea noii mame, nu sint automate. Stabilirea unei legaturi poate dura zile sau chiar saptamini. Atunci cind aceste sentimente materne de protectie, caldura si incintare incep sa se manifeste, ele trebuie mentinute si dezvoltate.

Mitul 2: Bebelusul Perfect.

Multe femei au o imaginatie bogata si vise despre cum arata noul lor nascut. Cind bebelusul vine pe lume, mamele trebuie sa realizeze ca s-ar putea ca el sa nu fie cel pe care l-au visat. In plus, noii nascuti au personalitati distincte chiar din momentul nasterii. Unii copii sint pur si simplu mai usor de ingrijit. Altii sint agitati, si nu pot fi usor alinati si consolati. Apoi, adaptarea dupa bebelus poate fi dificila si pretentioasa si poate amplifica sentimentele de indecvare si depresie.

Mitul 3: Mama Perfecta.

In plus fata de mitul bebelusului perfect, unele femei sint impovarate de notiunea de mama perfecta. Pentru multe femei, lupta pentru perfectiune este un scop de neatens si distructiv. Daca o mama crede ca nu traieste la inaltimea acestui ideal, indifferent ca este al ei, al prietenilor sau parintilor, atunci ea poate sa sufere din cauza sentimentelor de inadecvare si esec.

In realitate, nici o mamica nu este perfecta. Nu este adevarat ca fiecare femeie poate sa le aiba pe toate. Multe femei pot gasi faptul de a jongla cu responsabilitatile pentru noul bebelus, cele legate de casa, ceilalti copii, cu cele legate de slujba sau cariera ca necesitind un foarte mare efort.

Cititi pe larg: 4 strategii pentru mame obosite si  Miturile cu care te intalnesti dupa nasterea copilului tau

Ce poți face…

Daca va simtiti descurajate in saptamana urmatoare nasterii, sunt cateva lucruri pe care le puteti face pentru a avea grija de dvs si de bebelusul dvs de-a lungul acestei perioade vulnerabile.

In primul rind, odihna este foarte importanta.

Nu incercati sa le faceti pe toate. Cereti ajutor familiei si prietenilor, mai ales in cazul in care aveti si alti copii. Incercati sa dormiti putin atunci cind bebelusul doarme. Daca este posibil, cereti partenerului dvs sa hraneasca bebelusul noaptea.

Este important sa faceti un dus si sa va imbracati frumos in fiecare zi, sa aveti o grija speciala de dvs.

Este de asemenea important sa iesiti un pic din casa in fiecare zi. Gasiti o persoana care sa stea cu copilul sau luati bebelusul cu dvs. Mergeti la plimbare, intilniti-va cu o prietena, schimbati impresii cu alte mamici pe forumul desprecopii Si asigurati-va ca petreceti ceva timp si cu partenerul. Deseori, numai faptul de a discuta despre aceste lucruri cu cineva in care aveti incredere poate sa va asigure alinarea.

Starea de proasta dispozitie care nu dispare dupa citeva zile poate fi un semn al unei stari depressive mult mai serioase.

Daca sentimentele dvs nu scad in intensitate dupa citeva zile si incep sa interfereze cu buna dvs functionare, luati legatura cu medical dvs. Nu are nici un sens sa suferiti atunci cind ajutorul este disponibil. Spuneti-I doctorului dvs despre sentimentele pe care le incercati, inclusive despre temerile pe care eventual le puteti avea in legatura cu faptul de a va neglija sau rani bebelusul.

Medicul dvs poate sa va recomande unui consilier specializat in tratarea starilor depressive (psihiatru, sora psihiatrica specializata, sau lucrator social). Acesti profesionisti vor furniza suportul emotional de-a lungul acestei perioade dificile, va vor ajuta sa va gasiti drumul in amalgamul de sentimente de confuzie si durere, si sa faceti schimbari in viata dvs.

Exista numere de telefon speciale si grupuri de suport care pot ajuta femeia care sufera de stare depresiva postpartum. Luati legatura cu medicul dvs cu privire la astfel de resurse in zona in care locuiti.

Cateodata, alaturi de consiliere este necesara si prescrierea medicatiei corespunzatoare.

Daca va alaptati bebelusul, vorbiti cu medical dvs in legatura cu orice efecte secundare ale medicatiei. In unele cazuri severe de stare depresiva sau psihoza, femeia trebuie spitalizata pina cind poate sa poarte de grija atit ei cit si bebelusului in mod normal.

Pentru femeile cu stare depresiva postpartum, scopurile realiste si suportul emotional sunt elemente critice pentru o recuperare completa. In timpul acestor saptamani si luni dificile, va trebui sa invatati cum sa aveti grija de dvs si famlia dvs. Micile lucruri de zi cu zi pot face o mare diferenta ca de exemplu, sa alocati timp pentru dvs, sa iesiti din casa, sa va intilniti cu familia si prietenii, sa faceti ce este necesar si sa lasati restul deoparte.

Cititi in continuare: Depresia postnatala, semne ingrijoratoare si Totul despre depresia post-partum

Niste sfaturi de la Desprecopii pentru tanara mamica.

Implica-te in activitatile familiei si concentreaza-ti atentia si toata dragostea catre puiul tau. In acest moment ai devenit cer si soare pentru un sufletel care te iubeste mai mult ca orice. Copilul tau are nevoie de tine acum si in multii ani care vor veni. Fii alaturi de el si fii puternica.

Alapteaza-l cu drag, pune-l in carucior si mergi la plimbare cu el. Citeste aici totul despre alaptare.

Fii alaturi de celelalte mamici din aceeasi generatie de la Desprecopii.com si impartasiti-va toate nelinsitile si nelamurilrile din viata unei tinere mamici. Vino pe forumul Primele 365 zile 

 Acum faci parte dintr-un club mondial

In afara de faptul ca ai avansat de la Odiseea Sarcinii la Primele 365 zile…, dintr-o data, ai o multime de prieteni pe care nu ii stiai. Strainii pe strada iti zambesc cand te vad cu caruciorul, femeile iti dau atentie si tie si mogaldetei din carucior… Alte mame va invita la petreceri de copii. Seful te intreaba cum a fost la vaccinul bebelusului. Iar pagina default a browserului devine forumul mamicilor de pe Desprecopii.com. Clubul in care ati intrat este cel al parintilor si are o multime de mebri. Bine ai venit!

► Citeste in continuare 9 lucruri pe care nu le știai despre POSTPARTUM și 9 soluții la aceste probleme – sfaturi

autor: Milena Sadova, Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate © 2025

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Categories: Noutati, Stiri Nastere

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*