Curaj de Mamă: își aruncă bebelușul de la etaj să îl scape din flăcări – Tu ce ai fi făcut?
Își aruncă copilul de la etaj să îl scape din flăcări… Tu ce ai fi făcut?
O fetiță de 2 ani a supraviețuit nevătămată, după ce mama ei a aruncat-o în siguranță de la etaj, pentru a o scăpa de flăcările arzătoare din clădirea în care se aflau, în orașul Durban, Africa de Sud.
Mama, Naledi Manyoni, în vârstă de 26 de ani, se afla la etajul 16 când a început focul. A fugit pe scări împreună cu fiica ei, s-a îndreptat spre o cornișă deasupra străzii și a aruncat copilul către un grup de oameni aflat pe stradă, în timp ce restul oamenilor strigau consternați.
„Ceea ce era important, era ca fiica mea să iasă din acea situație cu bine… Nu puteam să plec singură și să o las în urmă!”, a spus Naledi Manyoni în timp ce fiica ei, îmbrăcată într-o haină roșie și o glugă, bătea din palme.
Tu cum ai fi reacționat? Ce ai fi făcut în această situație disperată?
În calitate de părinți, trecem cu toții prin aceleași situații: ne urmărim copiii să nu cadă de pe un scaun, să nu se înece cu o jucărie, ne temem de ce e mai rău și este normal.
Una dintre cele mai mari griji este de a ne păstra copilului în siguranță orice ar fi. Dar fiecare părinte se va confrunta la un moment dat cu o situație disperată, critică, care va pune în joc chiar și existența lor sau a copilului lor. Aceste momente necesită un angajament, o hotărâre consolidată de a fi acolo (fizic și psihic), de a fi dur, puternic și hotărât. Pentru că în acel moment nu poate lua nimeni o decizie în locul tău, iar tu ca părinte știi, dar cel mai important SIMȚI ce este mai bine pentru copilul tău.
Evenimentele traumatice sunt evenimente bruște, neașteptate și șocante care îi fac pe copii să se simtă speriați, stresați sau copleșiți. De exemplu, evenimentele traumatice ar putea include incendii, cum ar fi cel pe care tocmai l-am relatat, accidente de mașină sau vederea unei persoane rănite grav.
Primul răspuns pentru copiii care au suferit evenimente traumatice:
- Verificarea bunăstării fizice: verifică dacă există semne de boală, rănire, menține copilul la cald și oferă-i mâncare și băutură la orele obișnuite.
- Ajută copilul să se simtă în siguranță: găsește un spațiu sigur pentru copilul tău, departe de amintirile evenimentului, acordă-i timp și spațiu pentru a vorbi cu prietenii dacă simte nevoia, petrece timp cu el și ascultă-l dacă vrea să vorbească.
- Rămâi calm: vorbește-i despre ce simți sau ai simțit, încurajează-l să petreacă timp cu adulți și copii care sunt calmi.
- Decide ce trebuie să știe copilul tău: fii sincer cu privire la bunăstarea celorlalți, încearcă să explici evenimentul într-un mod care să-i arate adevărul dar fără să-l sperie, asigură-te că înțelege ce se întâmplă și încurajează-l să pună întrebări.
- Obține asistență / ajutor specializat după evenimente traumatice: uneori, tu sau copilul tău puteți avea nevoie de sprijin suplimentar pentru a vă simți mai bine. Este absolut normal, chiar indicat! Discută cu medicul tău de familie despre un psiholog, consilier sau alt serviciu de asistență specializat.
Este de înțeles dacă îți este greu să rămâi calm sau dacă simți că trebuie să vorbești mult despre acea traumă. Dar ar putea fi mai bine pentru copilul tău dacă îl vei proteja de o parte din suferința ta. Cere unui prieten de încredere să te asculte. Alege un moment în care copilul este supravegheat de altcineva, astfel încât să poți vorbi cât de mult ai nevoie.
► Citeste experienta unor mamici aici:
- Am trait socul vietii de frica. Bebe s-a inecat cu lapte matern si nu mai respira – jurnal de mami de bebe
- Copilul meu s-a inecat cu miezul unui sambure…
- Primul ajutor cand bebe se opareste sau se arde
- Cand copilul s-a lovit la cap: 11 lucruri pe care orice parinte trebuie sa le stie
- Fracturi si entorse: cum acordam primul ajutor copiilor