Ce se întâmplă cu sânii unei mame după alăptare: Schimbări și realități

Ce se întâmplă cu sânii unei mame după alăptare: Schimbări și realități

Ce se întâmplă cu sânii unei mame după alăptare: Schimbări și realități: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

Ce se intampla cu sanii unei mame dupa alaptare -  Schimbari si realitati

Ce se întâmplă cu sânii unei mame după alăptare: Schimbări și realități

Sarcina aduce schimbări semnificative la nivelul sânilor unei femei. Aceștia pot să crească cu o mărime sau două, sfârcurile și areolele devin mai întunecate, venele devin mai vizibile, iar vergeturile sunt frecvente. Producția de colostru începe în timpul sarcinii, iar câteva zile după naștere, sânii încep să producă laptele matern matur.

Dar te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu sânii tăi după încheierea perioadei de alăptare? Iată ce modificări pot suferi.

Vei citi:
Scurgeri de lapte după înțărcare
Modificări ale mărimii sânilor
Sânii se pot lăsa mai mult decât înaintea sarcinii
Mamelonul, venele și vergeturile se vor închide
Și interiorul sânilor tăi se va schimba

Scurgeri de lapte după înțărcare

Este posibil să te surprindă faptul că sânii tăi pot continua să secrete lapte și după înțărcare. Durează aproximativ 40 de zile după ultima sesiune de alăptare sau extragere a laptelui pentru ca organismul tău să-și regleze din nou hormonii, astfel că secreția de lapte în acest timp este normală. Poate chiar să dureze câteva luni după încheierea lactației.

Multe mame observă că pot extrage lapte manual și după înțărcare. De obicei, secretarea laptelui va dispărea destul de repede după înțărcare sau chiar în timpul procesului de înțărcare, dar nu este neobișnuit să poți să storci picături de lapte timp de luni sau chiar ani după înțărcare.

Cu toate acestea, dacă sânii tăi au încetat complet să mai curgă și apoi încep din nou după luni sau ani, ar trebui să consulți un medic pentru a determina cauza.

Modificări ale mărimii sânilor

Dimensiunea sânilor se va schimba din nou după înțărcare. Sânii revin în general la o dimensiune similară cu cea preexistentă sarcinii, dar în fiecare sarcină se dezvoltă mai mult țesut glandular în interiorul sânului, astfel că este posibil să rămână ușor mai mari decât erau preexistent sarcinii.

Multe mame observă că unul dintre sânii lor devine mai productiv și mai mare decât celălalt. Acest lucru este normal, dar după înțărcare asimetria se va diminua. Pe măsură ce celulele care produc laptele mor, țesutul mamar își va schimba forma. Odată ce acest proces este finalizat, sânii tăi vor arăta în mod tipic similar cu aspectul lor anterior alăptării, iar problemele precum asimetria indusă de lactație se vor rezolva.

Sânii se pot lăsa mai mult decât înaintea sarcinii

Probabil ai auzit că sânii tăi vor deveni mai lăsați după alăptare, iar în timp ce acest lucru este parțial adevărat, alăptarea nu are atât de mult de-a face cu acest aspect precum cred mulți. Lăsarea pe care se observă se datorează creșterii generale a sânilor în timpul sarcinii, indiferent dacă alăptezi sau nu.

Cercetările arată că sânii cresc în medie cu 22% în timpul sarcinii. Această creștere întinde pielea, iar odată ce sânii revin la dimensiunea preexistentă sarcinii, este de așteptat să apară o anumită lăsare.

În timp ce lăsarea este obișnuită, nu este inevitabilă. Într-un studiu, puțin peste jumătate (55%) au experimentat sâni lăsați după înțărcare, în timp ce puțin sub jumătate (45%) nu au avut această experiență. Alți factori care contribuie la lăsarea sânilor includ:

 Vârsta înaintată
 Un indice de masă corporală mai mare
 Mai multe sarcini
 Sânii mari înainte de sarcină
 Fumatul

Lactația ajută sânii să rămână mai plini pentru o perioadă mai lungă după sarcină, înainte ca orice lăsare să înceapă să apară. De asemenea, unele femei experimentează lăsarea sânilor chiar dacă nu au fost niciodată gravide sau nu au alăptat.

Întreruperea treptată a alăptării, pierderea în greutatea aferentă sarcinii treptat, exercițiile musculare pentru piept și purtarea unui sutien de susținere pe tot parcursul alăptării și întreruperii acesteia pot contribui la minimizarea lăsării, dar multe dintre aceste aspecte sunt în afara controlului tău.

Mamelonul, venele și vergeturile se vor închide

În timpul sarcinii, multe femei observă că, pe măsură ce sânii devin mai plini, venele din sâni devin mai vizibile. Vergeturile pot apărea odată cu creșterea sânilor, iar mameloanele și areolele devin mai întunecate. S-ar putea să începi să dezvolți mici umflături în zona areolelor, numite glande Montgomery.

Aceste schimbări au loc pentru a-ți ajuta bebelușul să găsească și să se prindă mai ușor de sânul tău. Dar după ce ai terminat alăptarea, mameloanele, areolele și glandele Montgomery revin la starea lor prealăptare. Vergeturile se vor închide, de asemenea, în timp, deși nu vor dispărea niciodată.

Și interiorul sânilor tăi se va schimba

În timpul sarcinii și alăptării, interiorul sânilor tăi suferă multe schimbări. Începi să produci o cantitate abundentă de țesut pentru producția de lapte pentru micuțul tău. După încheierea alăptării, corpul tău începe procesul de involuție, în care celulele secretoare de lapte mor și sunt înlocuite de celule de grăsime.

Un studiu interesant din 2016 a descoperit că un proces puțin diferit ar putea fi în desfășurare, provocând moartea celulelor producătoare de lapte. Conform studiului, celulele producătoare de lapte sunt absorbite de alte celule din corp în timpul involuției.

Oricum ar fi, corpul nostru este destul de uimitor, nu-i așa? Trecem de la oameni obișnuiți la fabrici de lapte în câteva luni, iar apoi, după înțărcare, ne întoarcem la o nouă normalitate.

⭐️ Citeste aceste sfaturi de la mamici Nu știu CUM să ințarc copilul. 6 mămici povestesc experiența ințărcarii bebelușului lor – confesiuni

Alte experiențe și sfaturi pentru ințărcarea blânda a copilului

Tehnici de intarcare, sfaturi

cum sa il intzarc prin metode naturale??

Cum ati renuntat la mesele de noapte (alaptat)

Cum ati intarcat copiii de 1,5 ani?

Cum sa o intarc daca nu vrea biberon?

Despre ințărcarea bebelusului citește și sfaturile noastre

Ințărcarea lină a bebelușului: 7 sfaturi esențiale

Suprimarea lactatiei: sau despre intarcarea bebelusului – ce trebuie sa faci

Esti o mămică ce are nevoie de sfaturi?

Forumul de ALăPTARE

Pe forumul desprecopii exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa te linisteasca.

autor: Desprecopii – realizat cu sfaturile dnei Dr. Stefana Zamfir si a dnei Delia Bruma, consultanta in alaptare, Iasi.
Toate drepturile rezervate  (c) 2024 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Categories: Noutati, Stiri Bebelusul

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*