Știu că primele zile de stat în casă te-au dezorientat și că nu ai apucat să profiți, cât ai fi vrut, de somn sau de lenevit pe canapea, cu netflixul în față. Și nici de curățenia aia de Paști pe care îți promiți în fiecare an că apuci să o faci. Știu asta.
Știu că nu e neapărat vorba că te plictisești, în casă sunt multe de făcut, dar parcă n-ai chef. Deschizi televizorul, te demoralizezi, pe laptop, pe telefon, curg știrile cu același subiect, de două săptămâni încoace.
Dacă ar fi după tine (și nu ai copii), te-ai băga la un somn de zile mari și ți-ai potrivi ceasul deșteptător să sune când toată nebunia asta o să fie gata.
Traversăm o perioadă grea, o criză fără precedent, o situație pe care fiecare dintre noi învață, treptat, cum să o gestioneze. Dincolo de panică și frică mai este și grija pentru cei dragi, oamenii vulnerabili în fața acestei boli, pe care trebuie să-i protejăm.
Așa că e normal să te simți copleșit de situație, să te îngrijorezi pentru locul de muncă, pentru ratele pe care le ai de plătit, pentru ziua de mâine. Însă, în loc să îți plângi de milă, hai să și faci ceva pentru situația asta, să încerci să te mobilizezi, să ajuți, să te ajuți, să fii bine. Începe cu a te ridica din pat.
1. Dimineața fă un duș și schimbă-te din pijamale
O să-mi spui că astea sunt lucruri normale pe care orice om le face. Într-o zi normală, poate. Dar, în această perioada, tendința este să lenevești mai mult decât este cazul. Știu, este greu, nu mai ai rutina aia ân care făceai trei ture în jurul parcului ca să prinzi chef și energie pentru ziua ce abia a început, dar un duș dimineața devreme și niște haine (altele decât alea cu care ai dormit) pot să-ți dea tonusul și cheful care îți lipseau pentru muncă.
2. Ai grijă ca biroul de acasă să fie separat de spațiul de relaxare
Știi ce zic. Nu lucra pentru birou din pat sau de pe canapeaua din fața televizorului. De ce? Pai simplu, dacă o faci o să fii mereu tentat să tragi un pui de somn sau să schimbi Adobele cu ultimul serial din The Crown. Cu cât spațiul de lucru seamănă mai bine cu atmosfera de birou, cu atât o să rămâi mai concentrat pe treaba pe care o ai de făcut.
3. Încearcă să nu faci alte activități prin casă în timp ce muncești pentru birou
Adică lasă ghemotocul ăla de păr de pisică să zboare pe parchetul din fața televizorului (glumesc, pe ăla poți să-l ridici), dar încearcă să faci abstracție de mizeria din casă, vasele nespălate sau alte activități ce nu semănă cu ceea ce făceai la birou. În felul ăsta o să fii mai productiv.
4. Planifică-ți zilele săptămânii
Adică trebuie să fie o zi pentru curățenie generală, un anumit interval de timp pentru munca la birou, pentru gătit, pentru scrolluit instagramul și pentru vizionat seriale pe Netflix. Uită-te la știri cel mult o dată sau de două ori pe zi ca să nu o iei razna.
5. Planifică-ți mesele, fă o listă pentru cumpărături
Nu uita de declarația pe propria răspundere, dacă trebuie să mergi să cumperi de-ale gurii. Se recomandă să ieși pe cât de rar posibil, așa că dacă îți faci un meniu săptămânal și o listă cu cele necesare, o să fii rapid și eficient în magazin, fără să o lălăi aiurea.
Ai grijă că dacă stai în casă, tendința este să mâncânci mai des și mai prost. Evită să ronțăi toată ziua chipsuri și popcorn, poți să mănânci salate, fructe, bastonașe din legume.
6. Pentru un boost de energie, fă mișcare
O să mă întrebi cum, că nu ai sală. Stai liniștit/ă, nici nu ai nevoie. Youtube-ul e plin de filmulețe cu exerciții fizice, dar dacă nu ai chef să ai o rutină în fața laptopului poți încerca streching, câteva fandări, genoflexiuni, flotări. Asta ca să te mai recunoască ceilați când lumea o să se întoarcă la normal.
Dacă ai copii, e greu să te ții de un program așa că regulile de mai sus o să sune un pic diferit.
Am scris aici un articol despre site-uri de unde să te informezi corect și sigur. Și aici despre idei de activități pe care poți să le faci cu copilul tău cât stai în casă. Hai că poți să fii productiv chiar dacă biroul tău de acasă nu e mai departe de 50 de centimetri de canapeaua cu netflixul. Tentația e mare, știu. Dar dacă te mobilizezi și ții cont de câteva chestii, e posibil să dezvolți o rutină și chiar să-ți placă să muncești de acasă.
Cel mai important lucru este să fii sănătos, restul se poate reconstrui de la zero. #Stayhome #Staysafe
Articolul face parte din #JurnalDePrevenție din #CampaniaColectivă Digital Parents Talks.
Dacă îți place mămicazburătoare și vrei să fii la curent cu ce se întâmplă pe blog, te rog să dai un like paginii de facebook aici sau să te abonezi la newsletter.
Articol publicat original pe blogul MamicaZburatoare.ro.