Bebelusul DIFICIL: dacă bebelușul plânge mult e posibil să fie un bebe foarte senzitiv – iată cum trebuie procedat
Bebelusul DIFICIL: dacă bebelușul plânge mult e posibil să fie un bebe foarte senzitiv - iată cum trebuie procedat: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici
Bebelușul plânge foarte mult – oare greșesc cu ceva sau este un bebeluș dificil? se întreabă o mămică extenuată. 🤔
Bebelușul dificil are legătură cu suprasolicitarea pragului său senzorial. Unui bebeluș dificil îi este nevoie să te adaptezi cu o strategie specială și care să îi se potrivească. 🍼
Vă rog să-mi spuneți ce fac greșit? Bebelușul meu plânge foarte mult… 😔
La unii bebeluși, cele cinci simțuri – văz, auz, gust, pipăit și miros – sunt foarte sensibile și ușor de supraîncărcat, în timp ce la alții nu. Pentru a ajuta un bebeluș cu prag senzorial scăzut, trebuie să încerci să menții nivelul general de stimulare senzorială inutilă cât mai scăzut și să eviți unele lucruri care îl deranjează. Iată care sunt acestea.
veti citi
Va rog sa imi spuneti ce fac gresit? Bebelusul meu plange foarte mult.
Daca bebe are un temperament dificil, e de la parinti…
Despre plansul bebelusului mai poti citi
Despre temperamentul bebelusului mai poti citi
Va rog sa imi spuneti ce fac gresit? Bebelusul meu plange foarte mult.
Am intalnit foarte multe mamici (si chiar si tatici) pentru care primele 6-7 luni ale bebelusului au fost coplesitoare, si incredibil de grele. Am discutat cu multi parinti la Evenimentele de parenting organizate de Desprecopii iar forumul de bebelusi de la Desprecopii este plin cu strigate de ajutor – Va rog sa imi spuneti ce fac gresit? Bebelusul meu plange foarte mult. E un bebelus care pare mereu nefericit si nemultumit indiferent de ce fac. Este bebelusul meu un bebelus dificil?
Daca bebe are un temperament dificil, e de la parinti…
Raspunsul este – nu faci nimic gresit. Dar trebuie sa stii ca un temperament dificil (deci un bebe foarte plangacios) poate fi mostenit genetic. In plus, nu esti singura mamica sau tatic care are un bebelus dificil – peste 25% dintre parinti au un bebe care plange foarte mult in primele luni de viata. Iar faptul ca stii ca sunt si alti parinti care trec prin astfel de probleme, e mai linistitor – de aceea, isi petrec mamicile asa de mult timp pe formul Desprecopii sau pe grupurile de Facebook.
Unui bebelus dificil e nevoie sa te adaptezi cu o strategie speciala si care sa i se potriveasca. Mai intai trebuie sa iti dai seama ce anume din temperamentul lui reprezinta o provocare si ce anume poate fi sursa de lacrimi din partea bebelusului.
La primul bebe, realitatea meseriei de mami si tati de bebelus poate fi dura. Unul din motive este poate, faptul ca tinerii parinti nu sunt pregatiti pentru realitate. Exista insa si bebelusi care au un grad senzorial foarte scazut si de aceea, reactioneaza extrem de repede la – un scutec ud, la un body care sta un pic stramt, la o lumina puternica, la un patut rece, la un zgomot care i se pare ciudat…
La unii bebelusi, cele cinci simturi – vaz, auz, gust, pipait si miros – sunt foarte sensibile si usor de incarcat. La altii mai putin. Pentru a ajuta un bebe cu prag senzorial scazut trebuie sa incerci sa pastrezi nivelul general de stimulare senzoriala inutila cat mai scazut si sa eviti unuele luvruri care il deranjeaza – de pilda>
Sensibilitatea la zgomote
Pe cat posibil ar trebui sa reduci nivelul zgometelor din casa. Tine la nivel mic volumul televizorului, regleaza la minim soneriile telefoanelor – pune telefonul pe vibratii, aseaza covoare acolo unde se poate pentru a absorbi sunetele.
Vorbeste si canta bebelusului incet, si incearca sa gasesti o tonalitate care ii place si umareste reactiile lui la jucariile muzicale. Daca ti se pare ca zgomotele exterioare sunt o problema, incearca un dispozitiv cu zgomote albe sau o aplicatie mobila de white noise.
Citeste detaliile de aici Iata de ce sunetele din natura (sunetul alb) ajuta bebelusul sa doarma mai relaxat (video)
Ad-Extra3:
Sensibilitatea la lumina
Foloseste jalizele sau perdele acolo unde doarme bebe pentru ca lumina sa nu il deranjze. Evita sa aprinzi lumini puternice unde se afla el. Incearca sa nu il expui la prea multa stimulare vizuala – nu ii oferi multe jucarii odata – ci una cate o data iar jucariile lui trebuie sa fie jucarii simple. Alege jucarii moi si cu culori pastelate.
Sensibilitatea la gust
Daca bebelusul este alaptat si are o zi proasta dupa ce mami a mancat usturoi sau ceapa, trebuie sa intelegi ca nu ii place acea aroma. Daca bebe este hranit cu lapte praf si pare foarte mofturos, incearca o alta marca de lapte formula pentru bebelusi (si cere si sfatul medicului pediatru).
Sensibilitatea tactila
Daca bebelusul are o sensibilitate tactila mare, s-ar putea sa isi piarda cumpatul imediat ce isi uda scutecul si sa fie extrem de agitat daca este imbracat cu hainute care nu sunt din bumbac foarte moale, sa tipe cand este bagat in cada sau asezat pe o saltea prea rece… Asa ca imbraca-l lejer, cu hainute moi de umbac, regleaza bine apa din cadita si schimba cat mai des scutecele – eventual cumpara unele mai moi si mai absorbante.
Unii bebelusi sunt atat de sensibili la atingere incat se agita foarte tare ca sa iasa din sacul de dormit, incearca sa se elibereze si chiar nu sunt prea incantati de prea multe alinturi. Nu trebuie sa te supere preferintele lui si nu uita este vorba despre firea lui…
Sensibillitatea la miros
Poate nu stiai dar unii bebelusi incep sa isi manifeste o reactie negativa la anumite mirosuri inainte de 8 luni. Mirosul de oua ochiuri, al cremei pentru iritatia de scutec, parfumul unui balsam de rufe sau al unei lotiuni poate face un bebelus sensibil la miros – agitat si nefericit. Deci e bine sa limitam expunerea unui bebelus sensibil la arome puternice si sa folosim produse fara parfum cat mai posibil.
Sensibilitatea la stimulare
Prea multa stimulare, de orice tip – pare sa deranjeze anumiti bebelusi. Si de aceea ei trebuie tratati cu blandete si rabdare. Vorbitul tare, miscarile rapide si prea multe jucarii (mai ales din acelea care stimuelaza simturile), prea multe persoane in jur sau prea multa activitate in timpul zilei, pot fi un motiv de real stres pentru bebe. Daca vei urmari atent reactiile bebelusului, vei putea sa intelegi ce anume il deranjeaza pe bebelusi si incarca povara senzoriala.
Un bebelus sensibil nu trebuie sa fie extra stimulat inainte de culare ci de acea, e bine sa eviti joaca activa inainte de culcare, inlocuind-o cu baie calda si relaxanta, urmata de o poveste sau un cantec de leagan.
► Citeste si Stii sa interpretezi plansul bebelusului ? Fa acest TEST si vei afla
Despre plansul bebelusului mai poti citi
Cand bebelusul nu se opreste din plans: cele 5 sfaturi ale pediatrului celebru Harvey Karp
Plansul bebelusului ofera indicii despre dezvoltarea vorbirii sale
Bebelusii trebuie sa si planga – iata cat si de ce
Despre temperamentul bebelusului mai poti citi
Temperamentul copilului: cum ne putem adapta modul de parenting pentru a-i stimula dezvoltarea
Cele 5 tipuri de temperamente ale bebelusilor
autor: Amalia Averescu – psiholog – Kinder- en jeugdpsychologie – specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda.
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3: