Mami, secretul unui copil fericit ești TU: lecții de comunicare și atasament – confesiunile unei mame
Mami, secretul unui copil fericit ești TU: lecții de comunicare și atasament - confesiunile unei mame: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici
Mami, tu ești foarte, foarte important/ă pentru copilul tău. Vezi asta în felul în care bebelușul tău te privește, te preferă pe tine și plânge când pleci.
Ok, știm că suntem importanți în viața copilului nostru, dar înțelegem cu adevărat acest lucru? Iata cum am invatat un bebelus sa comunice cu noi si care sunt avatanjele atasamentului – confesiunile unei mame.
vei citi:
Părinții și copiii pot crea și menține un atașament puternic
Cum am învățat bebelușul să comunice cu noi
Avantajele atașamentului securizat
Părinții și copiii pot crea și menține un atașament puternic
Cercetătorii ne spun că devenim cine suntem prin modul în care trăim în legătură cu părinții noștri sau cu persoana principală care a avut grijă de noi în copilărie. De fapt, conexiunile emoționale pe care le avem în primii ani modelează modul în care creierul nostru se dezvoltă. Securitatea și siguranța sunt puternice în ceea ce privește afectarea dezvoltării sănătoase pe măsură ce creștem.
Și iată veștile minunate, există loc pentru greșeli pe parcurs! Părinții și copiii pot crea și menține un atașament puternic care duce la sănătatea emoțională chiar și atunci când totul nu este perfect în fiecare zi.
Lasă-mă să-ți spun o poveste … cea a unui copil în plasament
Timp de câțiva ani, familia noastră a primit copii în plasament. Erau de obicei mici, bebeluși sub un an. O fetiță în mod special, se remarcă în memoria mea. Avea vreo 5 luni când am primit-o.
Aceasta a fost situația ei … a trăit cu mama și tatăl ei. S-au despărțit și mama a plecat, copilul a rămas cu tatăl, a cărui mamă (bunica) trebuia să ajute la îngrijirea copilului. Se pare că tata se ocupa cu droguri… Acest bebeluș a fost găsit de polițiști după ce a fost abandonat într-un apartament, când tatăl ei a luat-o la fugă auzind că vin după el – a lăsat copilul singur așezat pe o saltea în mijlocul podelei…
Când a ajuns la noi acasă, avea un aspect sănătos (nu avea o greutate vizibilă sau nu părea sărăcăcioasă), doar puțin murdară, de parcă nu-i mai făcuse cineva baie de ceva vreme. Dar a fost ok. Nu a plâns. Chiar și atunci când avea scutecul ud sau plin, sau când îi era foame sau obosită. Am hrănit-o după un program regulat și se obișnuia rapid într-o rutină de mâncare, somn, trezire. Am făcut tot ce am putut pentru a crea un mediu sigur și de încredere.
Cum am învățat bebelușul să comunice cu noi
Unul dintre principalele lucruri pe care am vrut să le fac cu această fetiță a fost să o învăț să comunice cu noi. Vezi, ea încercase asta înainte, plângând să-și comunice nevoile. Dar pentru că nimeni nu a răspuns, chiar și la o vârstă atât de fragedă, ea a avut înțelepciunea înnăscută să știe că nu ar trebui să-și irosească energia plângând dacă nu avea să vină nimeni. Învățase să nu aibă încredere în lumea ei. *Spoiler alert: această poveste are un final fericit! 😉
Iată ce am făcut … oricând ea scotea un sunet, eu răspundeam. Dacă scotea un gângurit, vorbeam cu ea. Dacă făcea un mic zgomot care suna ca un plâns, verificam să vă de ce are nevoie. Am vorbit cu ea, i-am cântat, am stat cu ea, ne-am jucat – doar o lăsam singură când dormea adânc. A învățat repede să comunice și ne anunța, la fel ca orice alt bebeluș, când îi era foame, era plictisit, somnoroasă, etc. În scurt timp, a fost fericită.
Aproape un an mai târziu, după ce s-au încheiat toate procesele necesare, a fost reunită cu mama ei naturală, cu bunica și cu frații ei. Este una dintre acele povești ale copilului adoptiv care au ieșit bine. Ea a primit ceea ce fiecare copil își dorește și are nevoie – siguranță și securitate. Acum este sănătoasă și fericită, conectată cu familia, prietenii și școala.
Când răspundem la indicațiile unui bebeluș – micile zgomote, gesturi, priviri, creăm un sentiment de încredere. Încrederea, care se dezvoltă atunci când un bebeluș se simte în siguranță, sigur și îngrijit, este fundamentul atașamentului, care informează fiecare relație pe care o avem din primul nostru an de viață până la maturitate. Cu siguranță este baza relației pe care tu, ca părinte, o vei avea cu copilul tău pentru tot restul vieții.
Ad-Extra3:
Iată avantajele atașamentului securizat:
Stima de sine mai mare
O mai bună gestionare emoțională
Un succes academic mai mare
O mai bună gestionare a situațiilor de stres
Mai mult angajament pozitiv cu colegii preșcolari
Prietenii mai strânse în copilăria mijlocie
Interacțiune socială mai eficientă în adolescență
Relații mai fericite și mai bune cu părinții
Calități de conducere mai puternice
Un stimă mai mare de sine
Relații de cuplu mai de încredere, neostile la vârsta adultă
Mai multă empatie
Competență socială mai mare în ansamblu
O mai mare încredere în viață
Pe scurt, aceste beneficii sunt tot ceea ce îți dorești pentru copilul tău! Acestea sunt rezultate excelente pentru un copil ai cărui părinți sunt prezenți și receptivi atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere emoțional. Câteva vești bune: atunci când se întâmplă ceva negativ, cum ar fi că ne pierdem cumpătul și țipăm, sau dacă răspundem la tantrumul unui copil cu propria versiune adultă a unui tantrum, efectele negative nu sunt de lungă durată DACĂ ne prindem rapid și ne cerem scuze sincer spunând ceva de genul: „Pff, nu m-am descurcat atât de bine, nu-i așa? Îmi pare rău că am țipat la tine.” Relația poate fi restabilită, pacea se poate întoarce.
Să înveți a fi părinte este un proces și, indiferent de vârsta copiilor tăi, înveți mereu. Și ține minte, TU ești exact părintele de care are nevoie copilul tău. 😍
5 principii ale parenting-ului pozitiv care construiesc o legatură frumoasă intre părinte si copil
Parentingul pozitiv este de fapt modul de a-ti educa copilul cu dragoste si intelegere. Disciplinarea pozitiva pune accentul pe respect mutual – intre copil si parinti si foloseste instructiuni pozitive. Se bazeaza pe a invata in locul a pedepsi iar studiile dovedesc ca disciplinarea pozitiva are rezultate mult mai bune in ceea ce priveste dezvoltarea emotionala a copillui, a rezultatelor sale academide si a sanatatii sale mentale. Iată 5 principii ale parenting-ului pozitiv care construiesc o legătura frumoasă intre părinți si copil.
Importanta educatiei informale si nonformale a copiilor
De unde învață copilul tău?
Raspunsul la aceasta intrebare difera in functie de o serie de factori, majoritatea depinzand de conceptiile parintilor despre educatie, formare si parenting. Indiferent de convingeri, experiente sau atitudini, scopurile tuturor parintilor converg inspre acelasi rezultat: cu totii ne dorim copii bine pregatiti, care sa-si gaseasca un loc cat mai bun intr-o lume din ce in ce mai competitiva in care orice cunostinta in plus poate face diferenta.Unul dintre răspunsurile tradiționale cu privire la întrebarea de început este, evident, școala.
Cu toate punctele sale slabe și cu toate acuzațiile care i se aduc, pe bună dreptate sau părtinitor uneori, școala rămâne principalul mijloc de educație formală a copilului tău. Și pentru mulți copii ea este singura modalitate de a-și depăși, odată, o condiție mizeră și singura speranță la o viață decentă citeste mai departe aici.
Ad-Extra3: