Suzeta ofera calm pentru bebe sau dependență pentru părinți? Cine are mai mare nevoie de suzetă bebelușii sau părinții?

Suzeta ofera calm pentru bebe sau dependență pentru părinți? Cine are mai mare nevoie de suzetă bebelușii sau părinții?

Suzeta ofera calm pentru bebe sau dependență pentru părinți? Cine are mai mare nevoie de suzetă bebelușii sau părinții?: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici


Suzeta ofera calm pentru bebe sau dependenta pentru parinti? Cine are mai mare nevoie de suzeta bebelusii sau parintii?

Suzeta ofera calm pentru bebe sau dependență pentru părinți? Cine are mai mare nevoie de suzetă bebelușii sau părinții?

Unii părinți, observând cât de eficientă este suzeta în calmarea copilului, ajung să o folosească mai mult ca o soluție convenabilă pentru ei, decât ca o reală necesitate pentru bebeluș.

Oricât de copleșitor ar fi ritmul vieții după venirea pe lume a unui copil, realitatea este că părinții jonglează constant între multiple responsabilități. Într-o zi plină, când timpul pare insuficient, tentația de a folosi rapid suzeta pentru a liniști bebelușul devine o alegere instinctivă. Este o soluție rapidă, dar este oare și cea mai bună?

Cine are mai mare nevoie de suzetă bebelușii sau părinții?

in acest articol veti mai citi si:
Suptul unei tetine/suzete sau suptul degetului?!
Parinti care au probleme de inceput
Parinti care par sa nu se mai opreasca
Tetina/suzeta ca o masura impotriva obiceiului de a suge degetul
Fara restrictii
Depasirea fazei de folosire a tetinei/suzetei
Instructiuni de utilizare
O legatura intre folosirea suzetei (biberonului antiplictiseala) si infectiile la urechi (otita)

Suptul unei tetine/suzete sau suptul degetului?!

Uneori, a oferi unui bebeluș o suzetă are același efect ca și folosirea unui evantai magic care îndeplinește dorințe – copilul se liniștește aproape instant. Acest obiect aparent banal are o construcție simplă: un mamelon artificial fără orificiu, atașat unui disc de protecție pentru a preveni înghițirea accidentală.

Dar cum reușește suzeta să calmeze chiar și cel mai iritat copil? Explicația nu este pe deplin clară, însă există două ipoteze: actul suptului este în sine reconfortant, sau pur și simplu copilul are gura ocupată, ceea ce îl împiedică să plângă.

Suzeta sau suptul degetului? Care este alegerea mai bună?

Părinții sunt adesea preocupați de posibilele obiceiuri nedorite asociate cu suptul suzetei sau al degetului. Dacă ar fi să alegem între cele două, suptul suzetei pare a fi răul cel mai mic.

Ce spun medicii pediatri?

Bebelușii care folosesc suzeta în primele luni de viață tind să-și sugă degetul mult mai puțin, chiar și după ce renunță la ea.

Majoritatea copiilor renunță voluntar la suzetă în jurul vârstei de 3-4 luni, pe măsură ce nevoia intensă de supt scade.

Pe de altă parte, suptul degetului este un obicei mult mai greu de corectat, care poate persista chiar și până la 3-5 ani sau mai mult.

Un alt dezavantaj al suptului degetului este că, în timp, poate afecta dezvoltarea danturii, împingând dinții spre exterior și influențând alinierea acestora.

Când renunță copiii la suzetă?

Un bebeluș de 3 luni poate respinge suzeta fără dificultate.

Cei mai mulți copii o abandonează singuri până la 2 ani.

În schimb, suptul degetului poate deveni un reflex mult mai greu de gestionat, afectând dezvoltarea orală pe termen lung.

În concluzie, dacă este folosită corect și limitată la primele luni de viață, suzeta poate fi o soluție mai bună decât alternativa suptului degetului, oferind liniște atât copilului, cât și părinților.

Parinti care au probleme de inceput

Toti parintii isi vizualizeaza copii razand, gangurind, zambind sau chiar si plangand, dar un copil cu tetina/suzeta in gura strica putin aceasta imagine. O tetina/suzeta pare sa puna copilul in asteptare. Un bebelus cu tetina/suzeta in gura pare sa-si piarda din personalitate, este ca si cum te-ai uita la televizor fara sunor. Acesta este motivul pentru care unii parinti manifesta neincredere fata de folosirea tetinelor pentru calmarea copiilor, chiar si atunci cand doctorii le recomanda acest lucru. Problema intervine atunci cand acesti parinti isi schimba parerea si dupa cateva saptamani incearca sa foloseasca tetinele/suzetele, caci poate fi prea tarziu si copilul nu mai accepta acest mijloc de calmare.

Parinti care par sa nu se mai opreasca

Unii parinti, observand eficienta tetinelor/suzetelor in calmarea copilului au tendinta de a le folosi mai mult in folosul lor, decat al copiilor.  Credeti sau nu, viata merge inainte si dupa venirea pe lume a bebelusului. Pentru parintii care se grabesc incercand sa faca o suta de treburi in acelasi timp, pare cam prea mult sa lase totul la o parte pentru a calma bebelusul, asa ca uneori este atat de usor doar sa-i pui tetina/suzeta in gura si asa nu mai ai nici o problema. Dar problema de-abia incepe, cand parintii isi fac un obicei din a-i da copilului tetina/suzeta chiar si dupa ce copilul este gata sa renunte la ea, dupa varsta de 3-4 luni. Folosirea tetinei/suzetei chiar si dupa aceasta varsta il va face pe copil sa perceapa tetina/suzeta mai mult ca pe o sursa de calmare, decat ca pe ceva care-i satisface nevoia de supt. In aceste conditii, bebelusul nu va mai renunta la acest obicei pana pe la varsta de un an si jumatate.

Tetina/suzeta ca o masura impotriva obiceiului de a suge degetul

Parintii ar trebui sa incerce sa previna obiceiul bebelusilor de a-si suge degetul, prin folosirea unei tetine/suzete, chiar din primele zile sau saptamani de viata ale copilului. Ideea este sa incercati sa va ovbisnuiti copilul cu tetina/suzeta, inainte ca acesta sa se obisnuiasca sa-si suga degetul.

Fara restrictii

Cand parintii observa ca bebelusul cauta ceva sa suga, ar trebui sa-i dea acestuia o tetina/suzeta. Initial, bebelusii dorm tot timpul, cu exceptia unor scurte perioade inainte si dupa ce mananca. Asa ca, in general, veti avea nevoie de tetine/suzete, doar in aceste momente. In orice caz, sa nu ezitati sa folositi tetinele/suzetele fara restrictii in primele 3 luni de viata ale copilului. Scopul ar fi sa-i dati copilului orice oportunitate sa suga, pana cand implineste 3 luni.

Depasirea fazei de folosire a tetinei/suzetei

Scoaterea din gura a tetinei/suzetei nu este asa usoara ca si introducera ei in gura copilului. Cei mai multi dintre bebelusi protesteaza in mod viguros, asa ca cel mai bun moment este atunci cand copilul este e punctul de a adormi sau tocmai a adormit. Copii care sunt obisnuit sa adoarma cu tetina/suzeta in gura pot strica somnul parintilor, pentru ca atunci cand tetina/suzeta le cade din gura incep sa planga pana cand parintii pun la loc tetina/suzeta.

In conditii obisnuite, cei mai multi dintre bebelusi hotarasc ei insisi cand nu mai vor sa foloseasca tetinele/suzetele, dovada fiind faptul ca le resping atunci cand le sunt oferite. In orice caz, aceasta nu insemna ca bebelusul va renunta la tetina/suzeta si peste noapte, mai ales in zilele cand simte mai acut nevoia de calmare. In aceste conditii va puteti limita incercarile la reducerea timpului de folosire a tetinei/suzetei, cand bebelusul pare sa o vrea din nou. 

Instructiuni de utilizare

Tetina/suzeta trebuie spalata bine cu sapun inainte de prima utilizare. Nu este insa nevoie sa o spalati tot timpul, cu exceptia cazului cand cade din gura copilului. Doar biberonul/mamelonul se poate strica atunci cand copilul incepe sa-l roada, asa ca este bine sa-l schimbati. 

O legatura intre folosirea suzetei (biberonului antiplictiseala) si infectiile la urechi (otita)

Diverse studii ale pediatrilor au concluzionat ca exista o legatura intre utilizarea unui timp indelungat a suzetei de catre bebelusi si infectiile la urechi.

Un nou studiu efectuat de catre cercetatori din Finlanda si publicat in Jurnalul de Pedriatie arata ca, pentru copiii care inceteaza in a mai folosi suzeta in mod frecvent dupa varsta de 6 luni probabilitatea de a contracta o infectie la urechi este de trei ori mai scazuta comparativ cu cei care o utilizeaza.

Motivul pentru care utilizarea suzetei creste susceptibilitatea nu este pe deplin inteles dar foarte probabil este ca efectul sa se datoreze modificarii echilibrului presiunii intre urechea medie si nazofaringe, ceea ce aparent impiedica functionarea corecta a trompei lui Eustachio.

Trompa lui Eustachio este un canal ce face legatura intre urechea medie, spatele nasului si gura. Ea actioneaza ca un dren din urechea medie si egalizeaza presiunea aerului intre suprafata de intrare si iesire a urechii. Blocarea trompei lui Eustachio poate genera infectii. Citeste pe larg: Suzeta si infectiile la urechi ale bebelusului 

10 metode de renuntare la suzeta: sfaturi tactice de la mamici care au trecut prin asta …

Folosirea suzetei este, desigur, o optiune asupra careia parintii unui bebelus sunt singurii in masura sa ia o decizie.

Copilul nu are de unde sa stie de existenta suzetei, prin urmare, introducerea sau nu a acesteia in viata bebelusului este o optiune exclusiva a adultului. Inainte de a-i da copilului o suzeta, multi parinti au anumite ezitari legate de avantajele si de dezavantajele utilizarii acesteia citeste 10 metode de renuntare la suzeta: sfaturi tactice de la mamici care au trecut prin asta …

Despre suzete, merita citit si:

Suzeta si infectiile la urechi ale bebelusului
Afla ce obiceiuri dauneaza danturii copilului tau! 
Cum este cu suzeta?
Cand copilul isi suge degetul dupa varsta de 12 luni: ce trebuie sa stie parintii
De ce nu e bine ca bebelusii baieti sa foloseasca suzeta

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Autor: Desprecopii.com – Toate drepturile rezervate Desprecopii.com  © 2025

Categories: Noutati, Stiri Bebelusul

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*