Somnul bebelușului: CÂT doarme și de ce NU doarme si 10 sfaturi pentru a ajuta bebe sa doarma MAI BINE

Somnul bebelușului: CÂT doarme și de ce NU doarme si 10 sfaturi pentru a ajuta bebe sa doarma MAI BINE

Somnul bebelușului: CÂT doarme și de ce NU doarme si 10 sfaturi pentru a ajuta bebe sa doarma MAI BINE: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

Somnul bebelusului -  cat doarme si de ce nu doarme si 10 sfaturi pentru a ajuta bebe sa doarma mai bine

Somnul bebelușului: CÂT doarme și de ce NU doarme si 10 sfaturi pentru a ajuta bebe sa doarma MAI BINE

Somnul bebelușului este una dintre micile MARI probleme ale primului an de viață. Cât de mult doarme un bebeluș? Dar de ce doarme așa de puțin?

Ei bine, unii bebeluși dorm câte opt ore încontinuu încă de la bun început, în timp ce alții se trezesc de nenumărate ori pe noapte…Iată cât doarme bebelușul și de ce ar putea să nu doarmă și 10 sfaturi pentru un somn liniștit al bebelușului.

– despre somnul bebelusului veti citi:
Cat de mult doarme un bebelus?
Este important ca mersul la culcare sa fie un ritual
Somnul si hrana bebelusului
Visele bebelusului
Bebelusul are nevoie sa se simta protejat
Cand apar dintisorii, motiv de neliniste in somn
Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte
Teama de singurate si somnul bebelusului
Cum sa-l pacalim sa adoarma
Sfaturi pentru a ajuta bebelusul sa doarma 
Despre somnul bebelusului mai cititi
Haideti alaturi de mamicile inteligente

Cat de mult doarme un bebelus?

Somnul bebelusului este una dintre micile probleme ale primului an. Imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare.

In primele zile el e treaz cam o ora pe zi, aceasta perioada crescand la trei ore pana la sfarsitul plinei luni de viata. De asemenea, incepand de la o luna copilul va reusi sa doarma mai mult timp fara pauza.

Incepand de la noua luni, copilul va dormi ceva mai putin, ii sint de obicei suficiente doua reprize de somn pe zi, una in jurul orei 10, una pe la 2 dupa-amiaza.

Este important ca mersul la culcare sa fie un ritual

Faceti mereu aceleasi lucruri in aceeasi ordine, si povestiti-i ce faceti si ce urmeaza, asa incat sa nu fie luat prin surprindere cand vine ora somnului. Majoritatea copiilor pana la doi ani dorm cate un pic in timpul zilei, dar sint si unii care deja de la un an nu mai vor deloc sa doarma la pranz.

Daca uneori micutul dvs. refuza categoric sa adoarma, nu insistati! Probabil si-a facut deja portia de somn.

de citit: Ritualul de somn al unui bebelus 

Somnul si hrana bebelusului

La inceput, bebelusul se trezeste de fiecare data plangand pentru ca ii este foame. El vrea doar sa suga si apoi sa se cufunde repede la loc intr-un somn adanc.

Suptul este pentru un nou-nascut o treaba foarte dificila, asa ca se poate intampla ca bebelusul dumneavoastra sa adoarma la loc inainte de a termina. Stimulati-l delicat sa se trezeasca, de exemplu jucandu-va putin cu sfarcul in gurita lui.

Daca aveti noroc de un bebelus care doarme toata noaptea fara sa se trezeasca, tratati cu atentie problema hranitului. Pana la sase luni, o distanta intre mese mai mare de 10 ore este nesanatoasa, pentru ca nivelul zaharului scade prea mult. Daca alaptati, faceti-o des, caci laptele natural este mai usor digerabil decat cel artificial, deci copilului i se va face foame mai repede. Hranitul natural are si avantajul ca bebelusul adoarme satisfacut si linistit dupa ce primeste la sanul mamei, odata cu laptele, o doza considerabila de siguranta si dragoste.

Daca bebelusul nu doarme bine dupa ce a supt, cauza poate fi ceva ce ati mancat, de exemplu cafea sau ciocolata. Aceste substante excitante trec direct in lapte.

Desprecopii va ofera cel mai complet ghid de alaptare. Cititi pe larg toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com – vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Nu-i dati copilului sa bea in pat lapte sau suc de fructe. Daca vrea neaparat sa bea ceva, dati-i cel mai bine o sticluta cu un pic de apa (si luati-o dupa ce a adormit). Cititi: Probleme legate de somn

Visele bebelusului

Nou-nascutul se trezeste de obicei la intervale regulate pentru ca o mare parte a somnului sau este inca de tip activ – asa numita faza REM (Rapid Eye Movement), in care se produc visele si miscarile inconstiente. Aflat in aceasta faza, bebelusul scanceste sau se misca prin somn, iar la sfarsitul ei se poate sa se trezeasca pentru cateva clipe. Cu timpul, faza de somn normal devine din ce in ce mai lunga si faza REM se scurteaza, iar copilul va dormi mai linistit si perioade mai lungi fara pauza.

De la zece luni bebelusul incepe sa viseze cu adevarat, pentru ca subconstientul incepe sa prelucreze in somn experientele din timpul zilei.Trebuie sa stim ca lucrurile care pentru noi par absolut normale pot produce o impresie foarte puternica asupra copilasului, caci entru el aproape totul e nou.De aceea rasul si plansul in somn, aparent fara motiv, sint urmari normale ale unei zile (prea) incarcate.Incercati sa-i creati o ambianta linstita si relaxata inainte de a-l duce la culcare.

interesant de citit: Ce viseaza bebelusii?

Bebelusul are nevoie sa se simta protejat

Reactionati imediat la plansul copilului.  Daca il lasati sa se linisteasca singur, va plange pana oboseste si va adormi agitat; se va calma insa mult mai repede daca il luati in brate, il leganati si ii cantati sau vorbiti.

Nu va fie frica sa-l luati chiar cu dvs. in pat. Dormitul impreuna ii da un sentiment de siguranta, iar caldura corpului parintelui il linisteste. Aceasta este foarte convenabil si pentru hranit – nu trebuie sa va ridicati din pat pentru a merge la el, iar daca incepe sa planga, sinteti acolo aproape si il puteti linisti repede, inainte de a se trezi de tot.

Cand apar dintisorii, motiv de neliniste in somn

Pe la patru luni, apar primii dintisori, inca un motiv de neliniste in somn.  Cititi neaparat: Imi cresc dintisorii, mami ajuta-ma

Teama de singurate si somnul bebelusului

Bebelusul se trezeste plangand, pentru ca e deranjat de ce se intampla in gurita lui. Durerea dureaza cam doua zile pentru fiecare dinte si se poate ameliora cu paracetamol pentru copii.

In jurul varstei de sase luni, apare teama de a fi lasat singur.

Pentru a-l ajuta sa capete incredere, incercati sa-i aratati copilului ca sinteti mereu prin preajma si ca va intoarceti repede de fiecare data cand plecati. Cand il lasati in supravegherea altcuiva, nu dispareti brusc, ci luati-va linistit ramas-bun, vorbiti-i si asigurati-l ca va intoarceti imediat.

Pentru supraveghere folositi daca se poate intotdeauna aceeasi persoana si mariti treptat perioada in care copilul e singur cu ea, dindu-i astfel timp sa faca cunostinta si sa se obisnuiasca. Dupa cateva dati, el se va simti in siguranta, caci va invata ca mama si tata nu au de gand sa-l paraseasca.

Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte

diagrama somn bebelus

Cat de mult doarme un bebelus? Toate mamicile de bebelusi vor sa stie mai multe despre somnul bebelusului. Deci sa incepem cu inceputul? Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere?

Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare. Vezi diagrama somnului bebelusului – in ore de zi si de noapte aici.

Cum sa-l pacalim sa adoarma

Si asa intr-un sfarsit, dupa ore de leganat, cantat, jucat, hranit.. micutul a adormit. Va ridicati cu multa grija din fotoliu si, ce bine!, doarme in continuare. Il duceti la patut si va pregatiti sa-l asezati, cand deodata capsorul se misca dintr-o parte in alta si copilul incepe brusc sa planga tare si clar, de parca n-ar fi fost nici o clipa adormit! ..ce sa mai faceti?! va vine si dvs. sa plangeti. Trebuie s-o luati de la capat, dar nu mai aveti nici o idee!

Cateva sfaturi pentru a ajuta bebelusul sa doarma

Pastrati cat mai scurta distanta pana la patut, asa incat sa nu va fie prea greu sa o parcurgeti cu copilul adormit in brate. Cautatul drumului in intuneric, incercand sa evitati cu miscari acrobatice jucarii si mobile care scartaie, va conduce repede si sigur la o noua repriza de plans.
    plasati din vreme in patut o perna care sa incalzeasca locul copilului. Caci cine ar vrea sa schimbe bratele calde ale mamei cu un pat rece?

Lasati copilul din brate foarte incet, in asa fel incat contactul cu corpul dvs. sa nu se intrerupa brusc. Puneti in patut si un ursulet de plus pe care l-ati tinut in brate o vreme pentru a-i da mirosul dvs.; aceasta ii va inspira copilului un sentiment de siguranta.
    inganati-i incetisor un cantec de leagan inainte de a-l lasa singur.

Asigurati-va ca bebelusul se simte bine in locul in care doarme. Unora dintre copii li se pare foarte infricosator sa stea intr-un pat mare. Ei se simt in siguranta numai intr-un leagan micut, si eventual infasati. Pentru ca micutul dvs. sa doarma confortabil si in siguranta:

Nu il inveliti cu plapuma. Aceasta nu permite o aerisire suficienta si poate incalzi copilul prea tare.In plus, exista pericolul de a fi trasa din greseala peste cap. Folositi in schimb un saculet de dormit potrivit ca marime, care va proteja copilul fara sa il stanjeneasca. Daca vi se pare insuficient, ii puteti pune deasupra si o paturica subtire, pe care nu o ridicati in nici un caz mai sus de umeri.
    nu-i puneti perna sub cap.
Este recomandat sa culcati sugarul foarte mic pe o parte si sa schimbati partea pe care sta dupa fiecare masa. Astfel preveniti deformarea capsorului.  Dupa o saptamana-doua, cel mai bine e sa doarma cu fata in sus. Statisticile arata ca dormitul pe burta prezinta un risc ridicat de sufocare.
Temperatura optima pentru camera copilului este 17 grade. (atentie parinti romani! – e prea cald la voi in casa!)

Salteluta patutului trebuie sa fie groasa de cel putin 8 centimetri, nu prea moale si sa se potriveasca perfect in patut, adica fara spatii goale la margine. Distanta dintre zabrelele de la patut este bine sa fie intre 6 si 7,5 centimetri – mai mult de atat e periculos, deoarece copilul isi poate prinde capsorul intre gratii. Este recomandat sa folositi un cearsaf de bumbac

Pastrati camera bine aerisita si fara nici o urma de fum.

Folositi suzeta – daca e cazul. Aceasta il va face pe bebelus sa respire pe nas si nu pe gurita, ceea ce reduce considerabil riscul de accidente. Daca, din cauza unei raceli, copilul doarme cu gurita deschisa, incercati sa o inchideti usor impingand in sus barbita.

In fine, nu obositi copilul cu drumuri prea lungi sau multe vizite.

Citeste si acest rezumat cu sfaturi Stiinta somnului la bebelusi sau somnologia: ghid de practici si reguli

Despre somnul bebelusului, mai cititi:

Secretul unui somn mai lung al bebelușului: 2 metode discutate

Bebelusul nu vrea sa doarma pe spate – ce facem? Sfatul medicului pediatru

Dormitul in acelasi pat cu bebelusul este periculos pentru viata lui – mai bine sa stii decat sa ai regrete

Unde doarme bebelusul – eterna dezbatere

Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  – Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
Referinte: The Journal of Psychology

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Categories: Noutati, Stiri Bebelusul

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*