Sindromul de zgâlțâire a bebelușului – un pericol care poate costa VIAȚA bebelușului

Sindromul de zgâlțâire a bebelușului - un pericol care poate costa VIAȚA bebelușului: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

Sindromul de zgâlțâire a bebelușului – un pericol care poate costa VIAȚA bebelușului
Sindromul copilului zgâlțâit – un pericol real, adesea subestimat
Sindromul zgâlțâirii bebelușului este termenul medical folosit pentru a descrie o formă gravă de traumatism cerebral care poate apărea atunci când un bebeluș sau un copil mic este zgâlțâit cu putere. Este esențial ca toți părinții și îngrijitorii să știe că, în primii ani de viață, musculatura gâtului unui copil nu este suficient dezvoltată pentru a susține capul – care, raportat la restul corpului, este disproporționat de greu.
Chiar și o singură zgâlțâire puternică – cauzată, de exemplu, de frustrare sau epuizare – poate provoca leziuni cerebrale grave, hemoragii, convulsii sau chiar deces. A deveni părinte înseamnă, dincolo de iubire și grijă, și o mare responsabilitate. Uneori, în momentele de extenuare sau tensiune, tinerii părinți pot reacționa impulsiv – însă este crucial să înțeleagă riscurile reale ale unor astfel de gesturi. Un copil are nevoie de blândețe, răbdare și protecție. Iar noi, ca adulți, trebuie să învățăm să cerem ajutor și să găsim modalități sigure de a ne gestiona stresul.
– veti citi:
Sindromul de zgaltaire cu putere a bebelusului, un pericol petru viata bebelusului
Muschii bebelusului sunt ne-dezvoltati si fragili
Consecinte ale zgaltairii bebelusului
Frustarea, nervii, oboseala parintilor – cauze majore ale stresului
Ia o pauza mamico – incearca sa te relaxezi!
greutatile inceputului meseriei de mamica
Sindromul de zgaltaire cu putere a bebelusului, un pericol petru viata bebelusului
Sindromul de zgaltaire cu putere a bebelusului, este un pericol de care orice tanar parinte, trebuie sa tina cont!
Muschii bebelusului sunt ne-dezvoltati si fragili, atentie mare, iti poti ucide sau paraliza copilul!
Termenul de „Sindrom al zgaltairii cu putere a copilului” este utilizat pentru a descrie vatamarea serioasa care poate sa apara atunci cand un bebelus sau un copil este zgaltait sau zdruncinat cu putere. Este foarte important de stiut si retinut ca bebelusii si copiii nu au inca suficient dezvoltati muschii gatului, astfel ca nu dispun de un suport sigur pentru capul lor, care este din punct de vedere al greutatii sale, disproportionat dezvoltat la aceasta varsta.
Sindrom al zgaltairii cu putere a copilului” este utilizat pentru a descrie vatamarea serioasa care poate sa apara atunci cand un bebelus sau un copil este zgaltait sau zdruncinat cu putere
Consecinte ale zgaltairii bebelusului
Atunci cand iti zgaltai copilul, creierul sau fragil se misca inainte si inapoi in craniul sau. Asta poate sa aiba urmari serioase ca de exemplu:
– orbire sau vatamarea ochilor
– intarzieri in dezvoltarea sa normala
– atacuri de apoplexie
– vatamarea nervilor spinali (mergand pana la paralizie)
– vatamari ale creierului (partiale sau permanente)
– chiar si moartea
Frustarea, nervii, oboseala parintilor – cauze majore ale stresului
Acest sindrom apare in mod normal atunci cand unul din parinti sau persoana care ingrijeste copilul zgaltaie copilul din cauza furiei sau frustrarii, adesea pentru ca bebelusul nu se opreste din plans. Sindromul respectiv este o forma a abuzului asupra copilului, nu este niciodata permis sa-ti scuturi copilul cu violenta!
Daca se intampla ca tu sau persoana care ingrijeste copilul sa-l zgaltaiti, este foarte important sa chemati imediat un medic sa-l consulte. Cele mai usoare forme de manifestare ale acestui sindrom seamana foarte mult cu cele date de colici si problemele de alimentatie. Pediatrului trebuie sa-I furnizezi toate informatiile astfel incat sa-ti poata trata copilul cum trebuie.
Ia o pauza mamico – incearca sa te relaxezi!
Atunci cand bebelusul sau copilul tau plange si te simti la capatul rabdarilor, ia o pauza – nu-l agresa!
Parintii isi schimba adeseori modul de comportare fata de copilul lor, mai ales cand acesta nu se mai opreste din plans. Daca ai incercat sa-ti calmezi copilul dar nici o metoda nu pare sa mearga, pastreaza-ti calmul.
Tine minte, nu-ti agresa niciodata copilul, nu-l zgaltai sub nici o forma, nu-l bate, nu-l lovi.
Incearca sa urmezi sfaturile urmatoare:
– trage adanc aer in piept si numara incet pana la 10.
– ia o mica pauza, du-te in altta camera si lasa-l sa planga.
– cheama o persoana apropiata care sa te sustina psihic
– cheama medicul pediatru. Poate ca exista vreun motiv medical pentru care copilul tau plange