Propunerea amplasării camerelor video în clase atrage critici

Propunerea amplasării camerelor video în clase atrage critici

Se înmulțesc alarmant cazurile de violenţe extreme din şcoli. Cu toate acestea, propunerea Ministerului Educaţiei de a fi instalate camere de supraveghere în clase fără acordul celor care urmează să fie filmaţi a atras deja numeroase critici din partea mai multor instituţii. O dezbatere publică a fost organizată astăzi la Ministerul Educaţiei.

Acum problema s-a pus cu aceste camere şi la toaletă, nu în interior, dar în sala de baie cumva, dar şi aici sunt discuţii mari. Deşi aici se întâmplă toate nebuniile.

Recent, prezența camerelor de supraveghere instalate în băi, în zona chiuvetelor, a fost semnalată la o şcoală din Timişoara. Dispozitivele nu au fost încă pornite, conducerea instituţiei aşteaptă obţinerea unor avize, conform TVRInfo.

Supravegherea spaţiilor comune din toalete a fost rezolvată în unele şcoli private cu uşi transparente în zona chiuvetelor.

Altfel, discuţia legată de posibilitatea ca directorii sa pornească toate camerele de supraveghere în timpul orelor de curs, fără acordul părinţilor, profesorilor şi elevilor majori, este în continuare deschisă.

Părinții, păreri pro și contra

Eu sunt de acord să fie puse camere de luat vederi în clase, tocmai pentru a preîntâmpina incidente neplăcute. O măsură bună, da. Astfel învăţătorii, respectiv profesorii, chiar şi educatoarele poate îşi mai stăpânesc aceste ieşiri, nu ştiu, incontrolabile.

Cred că ar fi util pentru situaţii în care se întâmplă câte un accident, în special la cei mici, se mai lovesc şi apar destul de multe discuţii în grupul părinţilor.

Înclin mai degrabă către a nu obişnui copiii cu o supraveghere continuă.

Avocatul Poporului a criticat propunerea ministrului Educaţiei, la fel si Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Profesorii anunţă că se opun şi ei.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Spiru Haret: Problema lor pleacă de la abuzurile care ar putea să apară. De unde nu ştim că poate apărea o avalanşă de sesizări îndreptate împotriva cadrelor didactice? Şi mai este un aspect. Introducerea camerelor video în toate sălile de clasă va crea senzaţia că toate cadrele didactice şi toţi elevii sunt predispuşi unor acte de violenţă.

Ministerul Educaţiei rămâne pe poziţii

Ioana Lazăr, secretar general, Ministerul Educaţiei: Lipsa obţinerii consimţământului prealabil al persoanelor vizate pentru prelucrarea datelor cu caracter personal nu va antrena în mod automat o încălcare a dispoziţiilor articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

În prezent, camerele de supraveghere din clase pot fi pornite doar cu acordul părinţilor, profesorilor şi elevilor majori.

Categories: Stiri Educatie

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*