Pierderea dopului gelatinos: cand se intampla, ce inseamna si cat mai este pana la declansarea travaliului – sfatul medicului

Pierderea dopului gelatinos: cand se intampla, ce inseamna si cat mai este pana la declansarea travaliului – sfatul medicului

Pierderea dopului gelatinos: cand se intampla, ce inseamna si cat mai este pana la declansarea travaliului - sfatul medicului: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

Pierderea dopului gelatinos -  cand se intampla, ce inseamna si cat mai este pana la declansarea travaliului - sfatul medicului

Pierderea dopului gelatinos: cand se intampla, ce inseamna si cat mai este pana la declansarea travaliului – sfatul medicului

Există multe mituri și zvonuri legate de semnificația pierderii dopului gelatinos. Deși majoritatea femeilor însărcinate se întreabă când vor intra în travaliu, aspectul mucusului cervical nu oferă un răspuns clar și precis la această întrebare.

Pe scurt, pierderea dopului gelatinos poate fi unul dintre primele semne că travaliul se apropie. Totuși, înainte de a te grăbi spre maternitate, este important să reții că multe femei intră în travaliu la câteva zile sau chiar săptămâni după pierderea acestui dop.  Pentru mai multe informații despre pierderea dopului gelatinos și semnificația acestuia, citește ghidul complet pe Desprecopii.com.

despre dopul gelatinos veti citi:
Ce este dopul gelatinos?
Cand se pierde dopul gelatinos?    
Pierderea dopului inseamna ca se apropie travaliul?

Pregatirea pentru nastere – informatii relevante
Informatia despre nastere conteaza
Forumul dedicat nasterii

Pierderea dopului gelatinos este un semn ca travaliul va incepe in cateva saptamani sau zile:

Pierderea dopului gelatinos nu inseamna neaparat ca urmeaza imediat nasterea. Poate apare inainte cu minute, ore sau zile de inceperea travaliului sau devreme in travaliu, cand se elimina dopul de mucus de la nivelul cervixului care a ajutat la „sigilarea” canalului cervical si protectia fatului fata de bacterii. Poti pierde si o cantitate mica de sange odata cu eliminarea dopului mucos. Aceasta sangerare poate fi datorata ruperii unor mici vase de sange de la nivelul colului care incepe sa se dilate. Daca, totusi, cantitatea de sange este mare, poate fi un semn ca ceva este in neregula si va trebui  sa-ti anunti imediat medicul.

dop gelatinos sarcina

Ce este dopul gelatinos?

Asa cum probabil vi s-a explicat, dopul gelatinos este doar o acumulare de secretii care se formeaza la intrarea in uter, numita canal cervical. Faptul ca mucusul se acumuleaza in timpul sarcinii este foarte foarte benefic, deoarece ajuta la crearea unei bariere protectoare impotriva infectiilor – intre lumea dinafara si bebelusul care creste in uter.

Cand se pierde dopul gelatinos?

Pe masura ce va apropiati de sfarsitul sarcinii, cervixul va incepe sa se subtieze si sa se dilate. Pe masura ce se schimba, este posibil sa pierdeti mucus, astfel ca veti gasi pe chilot sau pe tamponul zilnic urme lipicioase, dupa ce urinati.

Este destul de frecvent ca acest mucus sa aiba dare maro, roz sau rosii datorate schimbarilor care se produc in cervix.

Unele femei pot pierde dopul gelatinos la 36 de saptamani de sarcina, in timp ce multe altele il vor pierde abia la cand incepe travaliul.

Uneori mamele in devenire pot nici sa nu observe ca pierd dopul gelatinos deoarece acest lucru se petrece treptat, timp de mai multe saptamani, iar ele au avut timp sa se obisnuiasca cu cantitatile variate dar tot mai mari de secretii vaginale, care insotesc adesea o sarcina normala. 

Daca aveti mai putin de 36 de saptamani de sarcina cand vedeti pe chilot mucus cu dare de sange, sau daca aveti sangerari vaginale dupa primul trimestru, trebuie sa anuntati imediat medicul.

Ad-Extra3:

 Cititi: 

Saptamana 36 de sarcina

Saptamana 37 de sarcina

Saptamana 38 de sarcina

Saptamana 39 de sarcina

Saptamana 40 de sarcina 

Pierderea dopului inseamna ca se apropie travaliul?

Se pare ca exista o multime de zvonuri referitoare la semnificatia pierderii dopului gelatinos. Desi veti gasi cu greu o femeie insarcinata care nu se intreaba cand anume va intra in travaliu, aspectul mucusului nu raspunde cu certitudine la aceasta intrebare.

Cu alte cuvinte, pierderea dopului gelations este adesea primul semn ca se apropie travaliul. Dar inainte de a da fuga la sala de nasteri a maternitatii, amintiti-va ca multe femei intra in travaliu abia dupa o saptamana sau doua dupa pierderea dopului gelatinos. De fapt, daca sunteti la termen – ceea ce aproape prin definitie inseamna ca in cateva saptamani va veti tine in brate nou-nascutul – de obicei nu este nevoie nici macar sa va sunati medicul.

Indiferent in ce situatie sunteti, aveti rabdare cu propria persoana si rasfatati-va un pic. Lungiti-va pe pat, incercati sa va relaxati si lasati natura sa-si urmeze cursul. Aveti grija sa va odihniti cat mai mult deoarece veti avea nevoie de aceasta odihna atunci cand incepe travaliul. Poate ca sunteti pe cale de a infaptui un miracol din clipa in clipa 🙂

► CIteste in continuare despre RUPEREA APEI.

Pregatirea pentru nastere – informatii relevante

Simulatorul virtual al nasterii 
Nasterea la o clinica privata, in Romania 
Exercitiile Lamaze: Mituri si realitati 
O zi de neuitat: ziua in care nasti 

Informatia despre nastere conteaza

Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani … si luati legatura cu alte „colege de generatie”. Va puteti creea un grup de burtici secret unde puteti comunica in maxima confidentialitate. Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.

Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.  

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere – va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

 autor: dr. Anamaria Lupu – medic ginecolog, pentru Desprecopii  – Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Categories: Noutati, Stiri Nastere

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*