Cea mai deasă întrebare pe care o primesc la cursuri sau ateliere este despre cum reușim să setăm reguli copiilor noștri, dar totuși să nu riscăm să își piardă independența. Cumva, oamenii simt că atunci când au reguli, sunt mai puțin independenți. Cu toate că sunt două concepte total diferite și care se ajută de fapt una pe alta, este un mit pe care îl auzim și începem să îl credem. Așa e creierul nostru construit: să creadă ca valabil ceea ce este cunoscut.Ca să vedem cum reușim să avem reguli, care să nu afecteze cumva independența copiilor noștri, eu zic că e bine să înțelegem mai bine termenii.
1.Oamenii se nasc într-o stare de dependența, normală atât fiziologic, cât și emoțional. Este momentul din viața noastră când învățăm ce înseamnă afecțiunea, când realizăm că putem fi dependenți de persoane de încredere. Copiii plâng pentru a mânca, pentru a dormi, pentru a primi doza atât de necesară de dragoste pură, necondiționată.
Dacă suntem răbdători, perioada aceasta se va stinge de la sine, dar cu o lecție bine învățată: dependența este firească și, cu siguranță, întotdeauna vom avea nevoie de ajutor sau alții vor avea nevoie de ajutorul nostru.
2. Următorul pas este, cu siguranță, independența și este, într-adevăr, un pas superior, dar nu mai important ca dependența firească, din copilăria mică. Copiii își capătă singuri această independență dacă sunt lăsați să o facă, dacă li se oferă șansa.
Plini de încrederea câștigată prin dependența sănătoasă, cu sufletul încărcat de siguranța protecției familiei, copiii pleacă să exploreze, învață să meargă singuri, să-și ia obiectele pe care le doresc, fără să mai ceara ajutor, să mănânce singuri, să socializeze cu alți copii.
3. Dar independența nu este ultimul nivel
Odată ajunși acolo, nu trebuie să ne oprim. De fapt, cei care învață dependența și independența natural, în propriul ritm, trec la următorul nivel firesc, fără alte intervenții. Ceilalți trebuie să descopere că lumea funcționează în interdependență. Natura, tot ceea ce ne înconjoară funcționează interdependent. Cum am putea noi, oamenii, să funcționăm diferit? Am putea încerca, dar rezultatul nu este satisfăcător.
Toate organismele depind de lumina soarelui, florile au nevoie de albine pentru polenizare, iar albinele au nevoie de flori pentru hrană, oamenii au nevoie de oxigen pentru a respira, plantele produc oxigen în fotosinteză, dar folosesc dioxid de carbon provenit din respirația noastră, iar exemplele de interdependență sunt pretutindeni.
Reușind să ajungem la interdependență, putem trăi în sinergie, în ajutor reciproc. Copiii care stiu ce este dependența sănătoasă îi vor înțelege pe cei în nevoie și îi vor putea ajuta, tocmai folosindu-și independența.
Așadar, nu ne putem opri la a fi independenți și atât! Termenul corect este ”autonom”. Ne dorim un copil autonom, nu un copil independent și atât.
Și așa ajungem la reguli. Autonomia înseamnă să poți face multe lucruri singur și astfel să poți ajuta la un moment dat și pe alții. Dar mai înseamnă ceva. Autonomia vine la pachet cu responsabilitatea, iar aceasta se câștigă respectând niște reguli. Evident, v-aș putea da foarte multe exemple despre cum ne putem ajuta copilul să devină autonom, dar mă opresc la un singur exemplu: organizarea spațiului personal.
Pentru aceasta, vă recomand un articol minunat scris de Diana Mihailă: Cum înveți un copil să fie organizat încă de mic
”Puterea exemplului este foarte importantă în primii ani de viață, pentru că cei mici au tendința de aș imita părinții. Așa că repetând acțiuni ei le vor deprinde firesc. La fel de important este modul în care le expunem anumite situații. Nu ne putem aștepta ca un copil să învețe organizarea dacă metodele folosite sunt potrivite unui adult. Prin urmare, orice soluție decidem să implementăm, ea trebuie adaptătă vârste, puterii de înțelegere, forței fizice și înălțimii copilului.” – spune Diana Mihăilă, primul blogger-Master Professional Organizer din România
Șiiiiiii……………….Vă invit sâmbată la un eveniment fabulos: Marea organizare 2
În această toamnă, la #MareaOrganizare2 fac echipă cu 5 mame cu comunități puternice și cariere pe măsură: Gabriela Maalouf- subsemnata, Cristina Oțel, Miruna Ioani, Alina Gheorghiescu și Ioana Stănescu. Sub deviza #MomPower prezentăm soluții de organizare pentru casă și sfaturi pentru o mai bună gestionare a timpului, a banilor și a vieții personale și profesionale (elemente ce țin de personal & business organizing).
Important: Evenimentul-spectacol este gratuit. Accesul se face în bază completării formularului de înregistrare și a confirmării prezenței via email.
De la Diana Mihăilă puteți găsi sute, dacă nu chiar mii de soluții de organizare. Pentru toate aceste informații, ea a creat un grup de suport. Găsiți acolo tot ce aveți nevoie și foarte multe lucruri la care nici nu ne-am gândit.
The post Importanța regulilor și ce ne împiedică să le setăm appeared first on Gabriela Maalouf.
Sursa mesajului: Vizitati blogul Gabrielei Maalouf aici