Diabetul gestațional: 14 intrebări importante și răspunsurile medicului

Diabetul gestațional: 14 intrebări importante și răspunsurile medicului

Diabetul gestațional: 14 intrebări importante și răspunsurile medicului: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

Diabetul gestational -  14 intrebari importante si raspunsurile medicului

Diabetul gestațional: 14 intrebări importante și răspunsurile medicului

Diabetul gestational afecteaza intre 10 si 15% dintre femeile insarcinate.  I se mai spune si diabet de sarcina. Este diferit de diabetul dinainte de sarcină și cel care poate surveni dupa sarcina.

Diabetul gestațional este, în general, diagnosticat în al doilea și al treilea trimestru de sarcină și, de obicei, dispare după nașterea copilului. Femeile insarcinate au multe intrebari despre acest tip de diabet, despre cum afecteaza sarcina, ce simptome are, cum se poate trata…

• Despre diabetul gestațional: iată cele mai frecvente 14 intrebări și răspunsurile oferite de medic.

veti citi
Ce este diabetul gestațional?
Ce gravide au risc de diabet gestațional?
Cum pot ști dacă am diabet gestațional?
Care este testul pentru diabetul gestațional?
Ce înseamnă diabetul gestațional?
Aceasta înseamnă că voi avea întotdeauna diabet?
Bebelușul meu va fi afectat daca am diabet gestațional?
Ce se întâmplă dacă diabetul gestațional nu este tratat?
Care este tratamentul diabetului gestațional?
Va trebui să-mi monitorizez nivelul glicemiei?
Am nevoie de insulină?
Care sunt șansele mele de a avea din nou diabetul gestațional într-o sarcină viitoare?
Ce înseamnă diabetul gestațional pentru sanatatea mea in viitor?
Poate fi prevenit diabetul gestațional?

Exista multe intrebari despre diabetul gestational pe forumul gravidutelor de la Desprecopii sau pe sectiunea de intrebari de panica. Pentru a da un raspuns la toate aceste intrebari, le-am adunat si am cerut sfatul unui medic ginecolog olandez.

Diabetul gestational – 14 intrebari si raspunsuri cu sfatul medicului specialist de la spital renumit din Olanda.

diabet gestational

Ce este diabetul gestațional?

Diabetul gestational este o forma de diabet care se dezvolta in timpul sarcinii. I se mai spune si diabet de sarcina. Este diferit de diabetul dinainte de sarcină și cel care poate surveni dupa sarcina.

Diabetul gestațional este, în general, diagnosticat în al doilea și al treilea trimestru de sarcină și, de obicei, dispare după nașterea copilului.

Diabetul gestațional poate cauza probleme mamei și bebelușului, dar tratamentul și controalele periodice au ca rezultat faptul ca că majoritatea femeilor au sarcini sănătoase și bebeluși sănătoși. 

Ce gravide au risc de diabet gestațional?

Diabetul gestational afecteaza intre 10 si 15% din sarcini. Femeile cu anumite origini etnice, de origine roma, indiencele, asiaticele, femeile din Orientul Mijlociu, Africa si unele insule din Pacific sunt mai expuse riscului de a dezvolta diabet gestațional decât femeile caucaziene

Alți factori îți pot crește riscul, inclusiv:

– daca esti supraponderala;
– daca ai antecedente in familie de diabet;
– daca ai avut  diabet gestațional într-o sarcină anterioară;
– daca ai 40 de ani sau mai mult;
– daca iei medicamente care pot afecta nivelul de zahăr din sânge (cum ar fi corticosteroizii și medicamentele antipsihotice);
– daca ai avut o nastere anterioara iar bebelusul a avut peste 4,2 kg.

Cum pot ști dacă am diabet gestațional?

In multe cazuri, diabetul gestational nu are simptome. Din acest motiv, este important să fiți testata în timpul sarcinii, de obicei între 24 și 28 de săptămâni. Femeilor cu factori de risc pentru diabet ar putea fi testate mai devreme decât aceasta – uneori la prima vizită prenatală, care este adesea în jur de 10 săptămâni de sarcina.

Femeile care au simptome pot prezenta:

–  oboseală extremă;
– fiind însetate tot timpul;
– simptome ale infecțiilor recurente (cum ar fi tuse); și
– trebuie să elimine urina mai mult decât de obicei.
Femeile care prezintă simptome în orice stadiu de sarcină trebuie testate pentru diabet.

Ad-Extra3:

Care este testul pentru diabetul gestațional?

Testul obișnuit de screening pentru diabetul gestațional se numește test de toleranță la glucoză. Acest test este recomandat de rutină femeilor însărcinate la 24-28 săptămâni de sarcina.

Femeile cu simptome sau factori de risc pentru diabet vor fi de obicei testate mai devreme în sarcină și din nou la 24-28 săptămâni (dacă primul test a fost normal).

Trebuie să postești înainte de un test de toleranță la glucoză. Majoritatea femeilor fac testul dimineața, astfel încât să poată posti peste noapte. O probă de sânge este luată pentru a măsura nivelul glicemiei în stare de post. Apoi beți o soluție de glucoză de 75 grame și probe de sânge care măsoară nivelul glucozei sunt luate după o oră și din nou la 2 ore.

Cele 3 măsurători ale glicemiei sunt utilizate pentru a determina dacă aveți diabet gestațional.

Ce înseamnă diabetul gestațional?

La femeile cu diabet gestational, hormonii naturali secretati de placenta in timpul sarcinii cresc rezistenta organismului la insulina. Cu alte cuvinte, celulele corpului tău nu răspund normal la insulină.

Aceasta înseamnă că corpul tău are nevoie de mult mai multă insulină decât de obicei pentru a-și îndeplini sarcina de a ajuta celulele organismului să preia glucoza din fluxul sanguin după masă. Rezultatul este că glucoza rămâne în jur în fluxul sanguin, de unde citirea ridicată a glucozei din testul dumneavoastră de sânge.

Femeilor cărora li se găsește un nivel ridicat de glucoză din sânge li se poate administra diagnosticul de diabet în sarcină. Este posibil ca aceste femei să fi avut diabet preexistent, nediagnosticat înainte de a rămâne însărcinate și sunt adesea diagnosticate în primele 12 săptămâni de sarcină (primul trimestru). Femeile cu diabet zaharat în sarcină ar putea avea nevoie de mai multe teste, tratament mai intens în timpul sarcinii și urmărire mai atentă după sarcină.

Aceasta înseamnă că voi avea întotdeauna diabet?

La femeile cu diabet gestațional, nivelurile de glucoză din sânge revin de obicei la normal după nașterea copilului.

Se recomandă ca femeile cu diabet gestațional să aibă un alt test de toleranță la glucoză la 6 până la 12 săptămâni după ce au copilul pentru a se asigura că nivelul glicemiei a revenit la normal.

Nivelul glicemiei unora dintre femei va rămâne ridicat după naștere. Aceste femei au cel mai probabil diabet de tip 2.

Deoarece diabetul gestațional crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2, se recomandă ca toate femeile care au avut diabet gestațional să aibă un test de glicemie în fiecare an sau un test de toleranță la glucoză la fiecare 2 ani.

Bebelușul meu va fi afectat daca am diabet gestațional?

Diabetul gestațional la o mamă nu produce defecte la naștere la copilul ei nenăscut. Cu toate acestea, dacă diabetul gestațional nu este diagnosticat la timp și nu este tratat, există un risc mai mare de anumite probleme la copil, inclusiv următoarele.

Greutate mare a bebelusului la naștere. Acest lucru poate face nașterea vaginală dificilă și poate avea ca rezultat o naștere asistată sau o cezariană. Uneori, copilul poate fi rănit în timpul nașterii vaginale.
– Dificultăți de respirație ale bebelusului si mamei după naștere.
– Icter.
– Niveluri scăzute ale glicemiei (hipoglicemie) după naștere. Bebelușii născuți din mame cu diabet gestational vor avea glicemia testata în mod regulat în primele zile după naștere.

Ce se întâmplă dacă diabetul gestațional nu este tratat?

Nu este bine pentru copilul tău dacă glucoza suplimentară din sângele tău traversează placenta și intră în sângele sau. Nivelurile ridicate de glicemie ale bebelușului îl vor face să producă insulină suplimentară pentru a încerca să scape de glucoza suplimentară. Glicemia suplimentară poate alimenta și copilul, motiv pentru care femeile cu diabet gestațional netratat dau naștere bebelușilor mari.

Dacă bebelușul a extras insulină suplimentară pentru a face față excesului de glucoză care își iese prin placentă de la mamă, când copilul se naște, acesta poate suferi de glicemie scăzută. Acest lucru se întâmplă deoarece brusc, glucoza suplimentară pe care a primit-o bebelușul a dispărut, dar pancreasul copilului secretă încă multă insulină pentru a scoate glucoza din fluxul sanguin. Bebelușii cu risc, de obicei, își monitorizează glicemia după naștere.

În plus, femeile însărcinate cu diabet gestațional prezintă un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială și pre-eclampsie (caracterizată prin hipertensiune arterială, proteine ​​în urină și umflarea mâinilor, picioarelor și feței). Acest lucru poate fi periculos atât pentru mamă, cât și pentru copilul nenăscut. Vestea bună este că dacă puteți atinge un control bun al glicemiei în timpul sarcinii, este probabil un copil sănătos și o naștere sigură.

Care este tratamentul diabetului gestațional?

Tratamentul diabetului gestațional se va concentra pe aducerea nivelului glicemiei în limita normală și păstrarea controlului strâns al acestora. Majoritatea femeilor pot obține un control bun cu dieta și exercițiile fizice, dar este posibil ca altele să fie nevoite să ia insulină.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda la un specialist în diabet (un endocrinolog) și vă poate sfătui probabil să vedeți un dietetician pentru sfaturi de alimentatie sanatoasa. Ei vor putea să vă sfătuiască cu privire la alimentele cu un indice glicemic scăzut și să se asigure că aportul dvs. alimentar este bogat în vitamine și nutrienți pentru copilul în creștere. Deși este important să nu mancati excesiv, este important si să nu mancati prea puțin, deoarece acest lucru poate afecta și creșterea copilului.

30 de minute de activitate fizică de intensitate moderată in fiecare zi a săptămânii este sigură și recomandată pentru majoritatea femeilor însărcinate, inclusiv pentru cele cu diabet gestațional. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui despre ce exerciții fizice puteți face. Mersul este una dintre cele mai bune și mai simple modalități de a crește cantitatea de exerciții fizice pe care o obțineți. Încercați să mergeți timp de 20 până la 30 minute 3 sau 4 zile pe săptămână pentru a începe.

Dacă măsurile de dietă și exerciții fizice nu vă oferă un control bun asupra glicemiei, medicul vă poate recomanda să începeți tratamentul cu insulina.

Va trebui să-mi monitorizez nivelul glicemiei?

Auto-monitorizarea nivelului de glucoză din sânge (zaharuri din sânge) este cea mai bună modalitate de a ști dacă ați obținut un control bun al nivelului glicemiei. De obicei, vi se va recomanda să nu mancati (înainte de masă când aveți stomacul gol), precum și măsurători la una până la 2 ore după ce ați mâncat. Ar trebui să înregistrați toate rezultatele într-un jurnal al glicemiei.

Măsurarea nivelului glicemiei trebuie efectuată de 4 ori pe zi pentru a începe. Dacă nivelul glicemiei dvs. este bine controlat, este posibil să începeți să vă măsurați nivelul mai puțin frecvent.

Monitorizarea glicemiei se face folosind un glucometru. Pentru a obține o picătură de sânge pentru monitorizare, degetul este înțepat cu un dispozitiv special. Există mai multe tipuri diferite de aceste dispozitive disponibile și au scopul de a le face cât mai ușor și fără durere.

Am nevoie de insulină?

Pentru unele femei, dieta și exercițiile fizice nu vor fi suficiente pentru a-și aduce glicemia în intervalul necesar. Dacă acesta este cazul, probabil va trebui să faceti injecții cu insulină.

Pe baza perioadelor din zi, cand valorile glicemiei sunt mari, medicul te va sfătui când trebuie să injectați insulină. Dacă nivelul glicemiei rămâne ridicat după masă, probabil vi se va recomanda să injectați insulină cu acțiune scurtă înainte de masă.

La unele femei, medicamentul pentru diabet zaharat (tablete) poate fi administrat, uneori în combinație cu insulina, pentru a trata diabetul gestațional.

Care sunt șansele mele de a avea din nou diabetul gestațional într-o sarcină viitoare?

Odată ce ai avut diabet gestational, șansele de a-l avea din nou în orice sarcină viitoare sunt mari. În viitoarele sarcini, se recomandă testarea timpurie a diabetului gestațional (la 12 până la 16 săptămâni) și testarea din nou la timpul recomandat (în jur de 26 de săptămâni) dacă primul test a fost normal.

Urmând o alimentatie sănătoasă, activitate fizica regulate și menținerea unei greutăți sănătoase te va ajuta să reduci șansele de a dezvolta din nou diabet gestațional.

Ce înseamnă diabetul gestațional pentru sanatatea mea in viitor?

După cum am menționat, șansa ta de a dezvolta din nou diabetul gestațional în sarcini suplimentare este crescută. În plus, șansa ca tu să dezvolți diabet de tip 2 este de asemenea crescută.

Dar, urmând o alimentatie sănătoasă, menținerea greutății la un nivel sigur și desfășurarea unei activități fizice regulate vă va ajuta să reduceți șansele ca aceste lucruri să se întâmple. Medicul dumneavoastră vă va recomanda să vă verificați anual nivelul glicemiei sau să faceți un test de toleranță la glucoză la fiecare 2 ani.

Poate fi prevenit diabetul gestațional?

Există lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul de a face diabet gestațional. Asigurați-vă că mâncați o dietă sănătoasă, faceti suficientă activitate fizică și mențineți o greutate sănătoasă scade șansele.

Asigurarea că ai un stil de viață sănătos înainte de a rămâne însărcinată și apoi continuarea pe această cale, odată ce rămâi gravidă, îți va oferi cele mai bune șanse de a evita diabetul gestațional.

Despre diabetul gestational (diabetul de sarcina) mai puteti citi

Exista o legatura intre diabetul gestational si autism?

11 sfaturi pentru a tine sub control kilogramele in plus in timpul sarcinii

Diabetul in timpul sarcinii: ce probleme pot aparea

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas – ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa … de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute – care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii – Desprecopii are un grup pentru fiecare luna – cauta Mamici de luna anul (de exemplu – Mamici de Iulie 2024)

autor: Desprecopii, toate drepturile rezervate ®

Material realizat cu sfaturile si recomandarile dnei Dr. Daniela ter Horst, Medic specialist ginecolog consultant la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,

referinte: WebMd si Journal of Medicine, USA

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Diabetul gestațional: 14 intrebări importante și răspunsurile medicului: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

Categories: Stiri Sarcina

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*