Despărțită, dar nu singură. Drumul unei mămici singure incepe cu un urcuș insă va veni și soarele

Despărțită, dar nu singură. Drumul unei mămici singure incepe cu un urcuș insă va veni și soarele
Despartita, dar nu singura. Drumul unei mamici singure incepe cu un urcus insa va veni si soarele.

Despărțită, dar nu singură. Drumul unei mămici singure incepe cu un urcuș insă va veni și soarele

S-a dus. Persoana cu care te-ai străduit să-ți construiești viața, în jurul căreia gravita întreaga lume și care era punctul tău de reper, a plecat. Sau poate tu ai plecat. Oricum, a fi părinte singur este foarte greu, la început. Încă jelești dispariția unor lucruri importante: iubire, familie și siguranță. În timp însă, vei crea o nouă familie, vei iubi din nou și îți vei recapăta sentimentul de siguranță. Dar mai întâi, trebuie să înveți să nu fii singură!

→ Iată câteva puncte de reper pentru tine, o mamică singură, care trebuie să fii tare!

veti citi
Drumul unei mămici singure începe cu un urcuș
8 sfaturi pentru mame singure
Despre mame singure, alte ganduri
Clubul mamicilor si taticilor singuri

Drumul unei mămici singure începe cu un urcuș

E greu, insa din aceasta provocare imensa, poti iesi mai puternica. a fi parinte singur este foarte greu, la inceput. Inca jelesti disparitia unor lucruri importante: iubire, familie si siguranta. In timp insa, vei crea o noua familie, vei iubi din nou si iti vei recapata sentimentul de siguranta. Dar mai intai, trebuie sa inveti sa nu fii singura!

După tacere, vine intrebarea: Ce o sa fac?

… La inceput, tacerea parea o binecuvantare. Facea parte din procesul meu de convalescenta. Liniste, pace… Negarea se terminase si incepea acceptarea. Dar, o data cu acceptarea vine si intrebarea “Vai, doamne, ce-o sa ma fac?” Dupa ce copilul adormea, imi ramanea ceva timp pentru mine. Nu ma puteam gandi decat la ziua de maine, iar in acest moment al vietii mele priveam in viitor, cautand raspunsuri. Va tine legatura cu ea? Ma voi descurca financiar? Ma va uri ea pentru ca am plecat? Cum voi putea in acelasi timp sa am grija de ea si sa reusesc in cariera? Apoi, am inteles ca trebuie sa-mi revin dupa despartire inainte de a merge mai departe.

Trebuie sa-mi revin dupa despartire inainte de a merge mai departe

Ceea ce urmeaza este o lista incompleta cu lucruri de facut pentru vindecare, lista care mie mi-a fost utila:

Iubeste-te pe tine insati – si iubeste-ti copilul

Daca mirosul nemultumirilor si al amintirilor neplacute este prea puternic la tine acasa, pleaca. Dupa trei luni de separare, m-am mutat intr-o mica garsoniera, iar totul a parut sa se schimbe peste noapte! In dimineata urmatoare, stateam chicotind pe podeaua locuintei, ticsita cu cutii si jucarii ale copilului, imprastiate peste tot. Faptul ca ai “lucrurile” tale este cel mai important din lume!

Daca nu te poti muta, incearca sa schimbi ceva la tine: coafura, hainele, orice. Schimbarea va va ajuta, pe tine si pe copil, sa depasiti inca o zi!

Copilul pare sa infloreasca vazand ca esti multumita, are nevoie de stabilitate si iubire, ceea ce inseamna ca trebuie, intr-adevar, sa te simti bine… fiindca isi da seama cand te prefaci! Este un efect de domino: te ajuti pe tine, iti ajuti si copilul. 

Lasa-ti timp pentru vindecare

Desi poate ai impresia ca escaladezi un munte foarte inalt, nu incerca sa cuceresti lumea intr-o zi. Intoarce-te la o perioada cand ai fost fericita.

Aminteste-ti de ce erai fericita si incearca sa fii din nou astfel! Analizeaza-ti sentimentele si fa o lista cu lucrurile care te-ar putea ajuta. Incearca sa ai o atitudine constructiva, dar fara a deveni obsedata de revenirea la normal. 

Cate un minut o data

Primele luni ca mama singura pot fi dificile, pentru ca nu dai randamentul maxim. O mica parte din tine se tot intreaba daca ii este bine copilului, in timp ce te targuiesti pentru zarzavaturi in piata.

Reteta pentru a tine pasul, emotional si profesional, este sa comunici. Spune-le sefilor tai de ce ai o zi proasta si anunta-i din timp ca vei lipsi in zilele de infatisare la tribunal sau in alte zile importante de acest fel. Vor intelege! 

O mostenire de transmis

Cand am intrat in camera fetitei si am vazut-o pentru prima oara sezand in poponet, mi-am dat seama cu tristete ca nu mai era nimeni in casa cu care sa sarbatoresc aceasta noua bucurie! Cand i-am impartasit acest gand deprimant unei matusi dragi, ea mi-a raspuns ca as putea nota aceste evenimente: le voi sarbatori foarte frumos, iar fiicei mele ii va face placere sa citeasca, mai tarziu, insemnarile! Asa ca am facut un jurnal si am inceput sa scriu tot ce simteam nevoia sa-i transmit. Intr-o zi, va citi si va intelege cum mi-a fost ca mama singura, va sti ce s-a intamplat cu tatal ei si va intelege devotamentul meu complet, pentru fericirea ei.

Descarca-te

Familia si prietenii te vor sustine, deci accepta-le ajutorul cand este necesar. Poate ca este greu sa exprimi ce simti in fata cuiva a carui viata este mai buna ca a ta, dar prietenii adevarati te vor intelege. Fereste-te de cei care te trateaza cu replica “Biata de tine, mai iesi si tu in oras, du-te la un film si te vei simti mai bine”. Adevarata consolare vine din comunicare, din faptul ca vorbesti si esti ascultata.

In timp ce conduceam masina intr-o zi foarte stresanta, am auzit la radio o melodie interpretata de Jann Arden. Versurile, care spuneau “Nu sunt singura, zau ca nu, sunt numai despartita”, m-au impresionat, pentru ca vorbeau despre mine! Nu aveam un iubit, pe nimeni care sa ma ia in brate, dar nu eram singura. Aveam doua dintre darurile cele mai grozave pe care le putea cere o femeie: o aveam pe fiica mea si eram libera. Aveam sa reusesc pentru ca invatasem sa pretuiesc iubirea adevarata, dintre mama si copil. Am supravietuit, intr-adevar, si am devenit mai puternica si mai buna.

>> Autoarea acestui articol, este mama unei fetite de 14 luni, Mihaela, Ea s-a despartit recent de partenerul ei si isi creste singura copilul.

Sfatul de la Desprecopii

Daca tu, draga cititoare, esti in situatia de a cauta sfaturi practice pentru o situatie de acest gen, ajuta-ti copilul sa nu-si urasca tatal, chiar daca tu il urasti, ajuta-l sa nu-l considere un om de nimic, chiar daca respectul tau l-a pierdut. In definitiv, pana cand vei gasi pe altcineva dispus sa-si asume rolul patern, copilul tau are un tata. Acela pe care tu l-ai ales, pe vremea cand viata era roz si dragostea muta muntii din loc. Cea mai buna razbunare este sa-ti lasi copilul sa descopere singur motivul adevarat pentru care tata a plecat. Nu esti singura – ai multi prieteni la desprecopii.com!

8 sfaturi pentru mame singure

A fi mama singura nu e usor pentru ca trebuie sa-i oferi in fiecare zi copilului tau dragoste si grija cat pentru doi. Dar a fi mama singura are si parti bune. Ca de exemplu, nu trebuie sa te rupi intre copil si sot. Ai mai mult timp pentru tine, atunci cand copilul doarme si toate celelalte treburi ale casei sunt rezolvate sau mai pot astepta. Exista cateva trucuri pentru a-ti usura situatia. Iata 8 sfaturi de la Desprecopii.com pentru a-ti face viata mai frumoasa.

Despre mame singure, alte ganduri

Greseli pe care le fac parintii divortati

8 sfaturi pentru mame singure

7 avantaje de a fi o mama singura

Mesaj catre parintii divortati: 7 metode prin care va folositi copiii drept pioni de lupta

Ultimele 11 dosare intime din dulapul intim al Comunitatii Desprecopii.com:

Sunt trista, el s-a schimbat radical…
Cand trecutul iti distruge casnicia…
O poveste ca pentru revistele siropoase
Siguranta si nesiguranta in cuplu
O mare frustrare…
Cum trecem peste o despartire dureroasa?
Arta de a ierta
Gata! Am divortat!
Cea mai frumoasã declaratie de dragoste
Impreuna in suflet dar separat fizic? Se poate?
Unde e limita? Cred ca am atins-o!
Un sfat pe ultima suta de metri
Toate dosarele intime >>

Clubul mamicilor si taticilor singuri
Si mama si tata la un loc. Suport, experiente, atitudine si mai ales infratire. Aici nu sunteti singuri!

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Categories: Stiri Familia

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*