De ce are bebelușul scaunul verde? Ne explică medicul pediatru

De ce are bebelușul scaunul verde? Ne explică medicul pediatru

De ce are bebelușul scaunul verde? Ne explică medicul pediatru: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

De ce are bebelusul scaunul verde? Ne explica medicul pediatru

De ce are bebelușul scaunul verde? Ne explică medicul pediatru

Cand un bebeluș are scaun de culoare verde – mămica este rapid panicată. Primim foarte multe intrebări despre culoarea și constența conținutului de scutec așa că am pregătit o trecere în revistă a cauzelor care pot fi la baza unui scaun verde al bebelușului.

→ Iată de ce poate fi verde conținutul unui scutec de bebeluș – și care sunt motivele posibile cu sfatul medicului pediatru. 

►  veti citi:
De ce are bebelusul scaunul verde? – trebuie sa ma ingrijorez?
Ce culoare are in mod normal scaunul bebelusului? Si ce consistenta?
Trebuie sa ma ingrijorez daca scaunul bebelusului este verde?
Ce ar putea cauza culoarea verde a scaunului ?
Scaunul bebelusului (cacuta) – ce poate semnala si cum trebuie sa fie, ghid.
Bebelusul e bolnavior: 10 motive ca sa suni de urgenta medicul pediatru
Ai intrebari? Vrei un sfat?

De ce are bebelușul scaunul verde? Trebuie să mă îngrijorez?

Culoarea scaunului bebelușului poate fi un motiv de îngrijorare pentru multe mămici, mai ales când acesta devine verde. Este normal să te panichezi mai ales dacă ești la prima experiență ca mamă și îți observi cu atenție fiecare schimbare din scutec.

Deși este natural să te îngrijorezi, scaunul verde nu este întotdeauna un motiv de alarmă. Poate fi cauzat de mai mulți factori inofensivi, precum alăptarea, alimentația mamei, sau tranziția normală prin care trece sistemul digestiv al bebelușului. Este important să observi consistența și frecvența scaunului, iar dacă apar și alte simptome, cum ar fi febra, lipsa poftei de mâncare sau letargia, este recomandat să consulți medicul pediatru.

În concluzie, deși scaunul verde poate provoca îngrijorare, în majoritatea cazurilor este o variantă normală, dar dacă apar alte semne neobișnuite, nu ezita să ceri sfatul unui specialist.

Din experienta noastra – si din multitudinea de intrebari pe forumul Desprecopii  sau pe sectiunea de Panica – stim ca scaunului bebelusului i se ofera multa atentie de catre mamici si in special culoarea si constistenta sunt motive de mare ingrijorare.
 

scaun verde bebe
scutec cu cacuta verde …


Ok – sa trecem in revista aceste ingrijorari:

Ce culoare are in mod normal scaunul bebelusului? Si ce consistenta?

Primele scaune ale bebelusului sunt de obicei de culoare neagra si gudronata – fiind ceea ce s-a strans in intestinul sau pana la nastere. Acesta se numente meconium.

Cand alaptarea incepe, dupa cateva zile scaunul bebelusului ar trebui sa fie in stadiu ‘de tranzitie’. Atunci culoarea scaunului este verzui inchis. Dupa alte 4-5 zile, isi schimba culoarea si incepe sa devina galbui – galben. Consistenta scaunului de acum pana la diversificare ar trebui sa fie un amestec de lichid amestecat cu bobite mai consistente.

Trebuie sa ma ingrijorez daca scaunul bebelusului este verde?

Ocazional, este destul de normal ca un bebelus alaptat sa aiba scaun verzui sau verde.  Insa un scaun verde – mai multe zile – nu sunt normale pentru un bebelus alaptat si trebuie cerut sfatul medicului.
Pe de alta parte, trebuie sa nu te ingrijorezi daca bebelusul creste in greutate si mananca bine.

Informatii complete despre alimentatia bebelusului

Alaptarea bebelusului – ghid complet

Hranirea bebelusului cu lapte formula – ghid complet

Ce ar putea cauza culoarea verde a scaunului ?

Inainte de a te ingrijora,  tine minte ca un scaun  – doua – ocazionale de culoare verde sunt relativ normale. Dar daca acest lucru persista – iata care ar putea fi cauzele:

Un dezechilbru in consistenta laptelui matern.

Acesta cauza este mentionata in jurnalul de medicina britanic Lancet 198 August 13 si se poate intampla din cauza ca mamicile schimba prea redepe bebelusul de la un san la altul – (dupa 10 min) – inainte ca bebelusul sa termine laptele din acel san. Acest lucru poate face ca scaunul bebelusului sa fie verde – verzui.

O anume sensibilitate sau intoleranta

Scaunul verde poate fi un semn ca bebelusul are o anume sensibilitate la ceva din alimentatia mamicii.  Ar putea fi laptele de vaca pe care il bea mamica sau alt aliment. Poti incerca sa elimini alimentele care crezi ca pot crea o sensibilitate bebelusului. Mai e posibil ca mamica sa ia un anume medicament la care bebelusul este sensibil. Asadar, in cazul in care bebelusul este are o anume intoleranta la anume produs – scaunul sau poate fi verzui si cu mucus. 

O infectie

Cand bebelusul are zile de-a randul scaun verde  ar putea fi un semn ca are o infectie. Ar putea fi un virus intestinal sau chiar o simpla raceala. Cel mai bun luru de facut este sa continui sa il alaptezi iar bebelusul se va insanatosi.

 Apar primii dintisori

Cand apar primii dinti –  scaunul bebelusului poate fi verde din cauza maririi productiei de saliva. Excesul de saliva produs in aceasta perioada poate face stomacelul bebelusul un pic deranjat.

Alimentatia mamei

Daca in alimentatia mamei intra multe legume sau alimente care au colorant verde – se poate ca scaunul bebelusului sa fie verde. Insa culoare verde a scaunului bebelusului nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare daca bebelusul nu e plangacios si pare sa nu aiba dureri de burtica. Daca bebelusul arata semne de disconfort – discuta cu medicul pediatru despre acest lucru.

Ceva verde in alimentatia copilului

Un bebelus mai mare – care mananca bobite de struguri sau sucuri de legume sau fructe poate avea scaunul verde – verzui. De asemeni, daca bebelusul ia suplimente de fier – e foarte posibil sa aiba scaun verde.

O schimbare brusca de alimentatie

Cand bebelusul isi schimba alimentatia de la laptele mamei la alte solide sau lichide  – poate avea scaun verde si nu  trebuie sa te ingrijorezi.

► Citeste si Bebelusul are scaune explozive? Iata ce trebuie sa stii

In concluzie

Daca inca esti ingrijorata de culoarea si consistenta scaunului bebelusului – nu ezita si vorbeste cu medicul pediatru. Medicul pediatru este cea potrivita persoana pentru a te sfatui ce trebuie sa faci – pentru ca el cunoaste toate datele de sanatate ale bebelusului tau si eventual istoria lui medicala.  Nu te baza pe sfaturile prietenelor sau a familiei.

In cele mai multe cazuri, scaunul verde nu este un motiv de ingrijorare dar este bine sa stii ce il poate provoca.  Daca bebelusul mananca bine si se dezvolta conform graficelor de creste, asta e cel mai important lucru de stiut.
 

Scaunul bebelusului (cacuta) – ce poate semnala si cum trebuie sa fie, ghid.

Una din grijile proaspetilor parinti este despre ce inseamna culoarea si consistenta continutului solid sau mai putin din scutec… da, vorbim despre cacuta. Iata mai jos un super ghid al descifrarii scaunul bebelusului (cacuta) pregatit de medicii pediatri ai unei clinicii pediatrice din SUA. Speram sa iti foloseasca. Asadar, succes in continuare la schimbatul scutecelor citeste mai departe ghidul de cacuta al bebelusului aici.

Despre constipatie sau diaree la bebelus cititi si:

Diareea la bebelus
Constipatia bebelusului

Bebelusul e bolnavior: 10 motive ca sa suni de urgenta medicul pediatru

Cand bebelusul da semne de boala…

Panica. Acum o orã, copilul tãu se simtea bine si, dintr-o datã, a fãcut febrã. Ce-i de  fãcut? Sã stai calmã si sã vezi cum evolueazã lucrurile sau sã chemi medicul?

Când copilul se îmbolnãveste, orice pãrinte trãieste cele mai cumplite spaime si neputinte. Iar când este vorba despre un bebelus, îngrijorarea este de zece ori mai mare pentru cã cei mici nu pot spune ce-i doare. Totul devine si mai confuz când nu poti sti sigur dacã bebelusul tãu este bolnav si dacã trebuie sã suni la doctor.

Ca sã-ti fie mai clar când trebuie sã actionezi, îti prezentãm mai jos 10 simptome care nu trebuie niciodatã ignorate. 

Categories: Noutati, Stiri Bebelusul

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*