Cum se joaca politicienii cu vaccinarea pentru a-si salva voturile

Cum se joaca politicienii cu vaccinarea pentru a-si salva voturile

Legea vaccinarii a fost adoptata luni în comisia de sanatate de la Camera Deputaților. Forma adoptata în unanimitate în comisie a fost modificata fața de varianta trecuta în urma cu 2 ani de Senat. Printre modificari, este eliminata prevederea care ar fi obligat parinții sa își vaccineze copiii pentru a fi primiți într-o colectivitate. Forma adoptata de comisie prevede însa sancțiuni care pot ajunge la 10.000 de lei, pentru parinții care refuza sa își vaccineze copiii, fara o adeverința de la medic care sa ateste contraindicații ale vaccinului.

„Daca pâna acum mergeam pe acest concept unanim, al obligativitatii informarii, de astazi putem vorbi si despre o obligativitate a vaccinarii. Dar nu vorbim despre un consimtamânt prezumat, asa cum el era trecut initial în proiectul de lege, acest punct a fost scos din lege, celelalte obligatii ramânând incluse în lege, începând de la nivelul medicilor, la nivelul Ministerului Sanatatii, Caselor de asigurari si asa mai departe. Consimtamântul prezumat ar fi însemnat ca de la nastere oricine ar fi considerat ca îsi da consimtamântul pentru a fi vaccinat. Nu, acest consimtamânt trebuie obtinut”, a explicat presedintele Comisiei pentru sanatate din Camera Deputatilor, Florin Buicu.

El a precizat ca sanctiunile, în principiu, au ramas aceleasi, pornind de la avertisment, într-o prima faza, ulterior fiind prevazute amenzi.

„Cea mai mare amenda este, din câte stiu eu, de pâna la 10.000 de lei. Parintii care nu vor sa vaccineze un copil pot sa aiba un motiv. Daca exista un motiv de nevaccinare, si anume o contraindicatie definitiva sau temporara, ei au posibilitatea, fara niciun fel de problema, sa refuze vaccinarea. Exista niste mecanisme prin care odata la 3-4 luni li se va prezenta parintilor care este situatia, se va discuta cu ei, li se va spune despre toate beneficiile legate de vaccinare”, a adaugat Buicu, conform Agerpres.

Ce prevede legea. Care sunt categoriile de vaccinari obligatorii și când sunt sancționați parinții
„Categoriile de vaccinari obligatorii sunt urmatoarele:

a) vaccinarile stabilite prin Calendarul National de Vaccinare pentru copii, potrivit prevederilor art.6;

b) vaccinarile impuse de situatii epidemiologice, care implica vaccinarea ca masura de interventie, în vederea limitarii bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;

c) vaccinarile pentru personalul medico-sanitar din unitatile sanitare publice si private;

d) vaccinarile pentru alt personal din unitatile publice si private care, prin natura atributiilor, sunt expuse suplimentar la boli infectioase sau pot reprezenta surse de infectie care ar putea pune în pericol sanatatea publica, stabilite prin hotarâre a Guvernului.”

Conform proiectului de lege, în forma adoptata de comisia de sanatate, parinții sunt obligați sa își vaccineze copiii, daca nu exista o adeverința medicala care sa prevada contraindicații ale vaccinului.

„Parintii si celelalte persoane responsabile de cresterea si educarea copilului au urmatoarele obligatii:

a) sa asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale de vaccinare pentru informarea privind vaccinarile obligatorii;

b) sa asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale de vaccinare pentru realizarea vaccinarilor complete corespunzatoare vârstei, în cazul vaccinarilor obligatorii;

c) sa se prezinte în cazul în care sunt convocati de comisia judeteana de vaccinare sau a cea a municipiului Bucuresti.”

Ce se întâmpla cu parinții care refuza sa își vaccineze copilul?

Parinții care nu vor sa își vaccineze copiii au obligația sa se prezinte în fața unei Comisii Județene de Vaccinare. Aceasta comisie înregistreaza în evidenta proprie copilul nevaccinat, consiliaza cel putin o data la 3 luni persoanele care raspund de vaccinarea copiilor care trebuie vaccinati, pâna la acceptarea planului de recuperare. De asmenea, comisiile de vaccinare stabilesc un plan de recuperare pentru antigenele obligatorii posibil a fi administrate în conformitate cu vârsta si monitorizeaza cazul pâna la administrarea tuturor vaccinurilor corespunzatoare vârstei.

Daca parinții refuza sa se prezinte în fața Comisiei Județene de Vaccinare aceștia pot fi sancționați de la avertisment, pâna la amenda de 10.000 de lei.

Copilul nevaccinat va fi primit la școala

„La data înscrierii copiilor într-o colectivitate, asa cum este definita de prezenta lege, institutia are obligatia de a solicita prezentarea unei adeverinte, emise de catre medicul de familie care are în evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinarilor obligatorii, acest document neputând împiedica accesul la educație sau în instituțiile de învațamânt”, se arata în lege.

Daca nu este respectat calendarul de vaccinare și nici recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii, în termen de un an de la data admiterii în colectivitate, comisia judeteana de vaccinare are obligatia de a notifica inspectoratul scolar judetean.

„Masurile luate de inspectoratul școlar județean, respectiv Inspectoratul Școlar al Municipiului București urmaresc finalizarea calendarului de recuperare a antigenelor vaccinale obligatorii fara a afecta dreptul copiilor și al elevilor la învațatura și accesul acestora la educație”

Înainte de dezbaterea din comisie și de votul în plen, antivaxerii, cei care se opun vaccinarii obligatorii, au început presiunile pe parlamentari sa nu voteze legea.

Deputații au primit sute de mesaje în care li se cere „în numele poporului, urmaș al lui Decebal”, sa nu voteze o lege prin care copiii „vor fi supuși injectarii forțate” impusa de „marea oculta mondiala”.

Cel mai probabil, votul în plenul Camerei Deputaților, care este camera decizionala, va fi planificat saptamâna viitoare.

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/cum-arata-compromisul-politic-pe-legea-vaccinarii-copiii-nevaccinati-pot-fi-dusi-la-scoala-in-ce-situatie-sunt-amendati-parintii-1269118

Citeste mai multe despre vaccinare:

Schema de vaccinare in 2020

Pro si Contra vaccinare

Cum pregatim copilul pentru vaccin

Vaccinarea copiilor – ghidul parintilor

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*