Acidul folic si rolul sau pentru o sarcina sanatoasa. Tot ce e nevoie sa stii despre aceasta vitamina esentiala bebelusului din burtica

Acidul folic si rolul sau pentru o sarcina sanatoasa. Tot ce e nevoie sa stii despre aceasta vitamina esentiala bebelusului din burtica

Acidul folic si rolul sau pentru o sarcina sanatoasa. Tot ce e nevoie sa stii despre aceasta vitamina esentiala bebelusului din burtica: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici


Acidul folic si rolul sau pentru o sarcina sanatoasa. Tot ce e nevoie sa stii despre aceasta vitamina esentiala bebelusului din burtica

Acidul folic si rolul sau pentru o sarcina sanatoasa. Tot ce e nevoie sa stii despre aceasta vitamina esentiala bebelusului din burtica

Acidul folic, cunoscut și sub numele de vitamina B9, deține un rol fundamental în formarea și menținerea celulelor sănătoase, având o importanță deosebită în prevenirea anomaliilor sistemului nervos și ale coloanei vertebrale la făt. Este considerată o vitamină esențială pentru femeile însărcinate, deoarece ajută la susținerea dezvoltării sănătoase a copilului nenăscut. Deoarece acidul folic este o vitamină hidrosolubilă, acesta nu se acumulează în organism pentru perioade lungi, ceea ce înseamnă că trebuie luat zilnic pentru a-și exercita efectele benefice în mod eficient. În perioadele de creștere intensă și în timpul sarcinii, cerințele corpului pentru această vitamină sunt mai mari decât de obicei.

• Află mai multe despre beneficiile și importanța acidului folic în cadrul sarcinii – în ghidul nostru complet de mai jos.

despre acidul folic, veti citi:
Ce este acidul folic
Alimentele care contin acid folic
Cand s-a extras prima data in mod articifial acidul folic
Acidul folic si anomaliile de tub neural
Dozarea acidului folic in timpul sarcinii
Fortificarea alimentelor cu acid folic
Acidul folic si ADN-ul
Homocisteina si bolile de inima
Acidul folic protejeaza creierul
Prevenirea cancerului cervical cu ajutorul acidului folic
Deci, cat de mult acid folic este de ajuns?
Comunitatea gravidutelor te asteapta si pe tine

Ce este acidul folic?

Acidul folic, sau vitamina B9, contribuie la formarea de celule sanatoase si joaca un rol foarte important in prevenirea anomaliilor sistemului nervos si ale coloanei vertebrale la fat.

Acidul folic este o vitamină B solubilă în apă. Atunci când o vitamină este solubilă în apă, înseamnă că se dizolvă în apă și poate fi transportată și utilizată de organism prin intermediul sângelui și al fluidelor corpului. În plus, vitaminele solubile în apă sunt de obicei absorbite rapid și nu se acumulează în organism.

Vitaminele solubile în apă includ vitaminele B și vitamina C. Aceste vitamine trebuie luate în mod regulat prin alimentație sau suplimente alimentare, deoarece organismul nu le poate stoca și le elimină prin urină atunci când sunt în exces.

Acidul folic este o vitamina care se gaseste atat sub forma naturala, in legumele verzi (brocoli, spanac) si in unele fructe si sucuri (sucul de portocale), cat si sub forma sintetica, in diverse complexe vitaminice si in produsele alimentare fortificate, ca painea sau fulgii de cereale cu continut imbogatit de vitamine.

Este bine de stiut ca organismul nostru absoarbe mai usor acidul folic sintetic decat pe cel natural.

Alimentele care contin acid folic

Urmatoarele alimente sunt surse excelente de acid folic. Aceasta lista nu este completa, dar este un bun inceput. Ca intotdeauna, eu le recomand pe cele ecologice, daca este disponibil.

alimente acid folic sarcina

Verdeturile cu frunze verde inchis
Sparanghelul
Broccoli
Fasolea, mazarea si lintea
Avocado
Okra sau bamele
Varza de Bruxelles
Semintele si nucile
Conopida
Sfecla
Porumbul
Telina
Morcovii
Dovleacul
– despre toate aceste alimente bogate in acid folic – cititi despre cantitatile pe care le contin aici: 15 alimente bogate in acid folic 

Cand s-a extras prima data in mod articifial acidul folic

Acidul folic (numit si folat, sau acid folinic, sau folacin, sau acid pteroilglutamic) a fost extras pentru prima data din frunzele de spanac (numele provine din cuvantul latin „folium”=frunza) in 1964 si s-a descoperit repede ca este esential in prevenirea anemiei la animale. Ceva mai tarziu s-a constatat si ca, adaugat in alimentatia femeilor insarcinate, reduce riscul aparitiei problemelor de tub neural la noii nascuti.

Acidul folic si anomaliile de tub neural

Acidul folic previne anomaliile tubului neural la fat – mai multe cititi aici : Spina Bifida sau ruptura de coloana

Sfatul expertilor este ca femeile insarcinate si cele care isi doresc copii sa nu se bazeze numai pe alimenatie pentru necesarul de folat. Avand in vedere ca anomaliile tubului neural apar in sarcina foarte timpurie, posibil chiar inainte de a afla ca sunteti insarcinata, este important sa luati acid folic incepand de cat mai devreme. Un supliment zilnic inainte de sarcina si la inceputul ei reduce semnificativ riscul de a naste un copil cu spina bifida, alte defecte de tub neural, sau malformatii faciale(buza de iepure, gura de lup).

Dozarea acidului folic in timpul sarcinii

Dezvoltarea copilului este afectata de o multime de factori, de la genele din familie pana la lucrurile cu care mama vine in contact in timpul sarcinii. Acidul folic nu poate garanta nasterea unui copil sanatos, dar este cu siguranta de mare ajutor.

Graficul acesta arata cu cat trebuie suplimentata doza de vitamine – in timpul sarcinii

Fortificarea alimentelor cu acid folic

In Statele Unite, incepand din 1998, painea si alte produse cereale sunt fortificate cu acid folic, din ordinul Administratiei pentru Alimentatie si Medicamente. Toate cerealele, orezul si porumbul din Statele Unite sunt fortificate cu 140 mcg/100 g boabe, aceasta furnizand consumatorilor 100 mcg de acid folic pe zi. Decizia de a adauga acid folic in toate produsele cereale s-a bazat pe cercetari care au aratat ca numai 25% din femeile aflate la varsta reproducerii consuma regulat acid folic sub forma de supliment vitaminic. Si intr-adevar, datorita acestei actiuni, incidenta cazurilor de spina bifida si anencefalie a scazut cu aproximativ 19%.

Acidul folic si ADN-ul

Sanatatea corpului incepe de la sanatatea celulelor; daca celulele noastre sunt sanatoase, si noi suntem sanatosi. Sanatatea celulelor depinde, la randul ei, de reproducerea continua si fara erori a ADN-ului. Se stie ca antioxidantii joaca un rol principal aici, caci ei pot neutraliza radicalii liberi, inamicii ADN-ului.

Totusi, cercetari recente arata ca ei nu sunt suficienti si ca acidul folic este cel putin la fel de important in asigurarea replicarii corecte a ADN-ului. Nu este deci surprinzator faptul ca lipsa acidului folic este asociata cu o larga gama de afectiuni, de la boala Alzheimer la arteroscleroza, atac de cord, osteoporoza, cancer cervical si cancer de colon, depresie, dementa, pierdera auzului si, bineinteles, anomaliile tubului neural. Lista bolilor ale caror cauze includ lipsa de acid folic este in continua crestere, ca si dovezile ca cele mai multe dintre aceste boli pot fi evitate sau vindecate prin suplimente.

Acidul folic participa la sinteza adeninei si timinei, doi dintre cei patru acizi nucleici care intra in compozitia genelor, a ADN-ului si a cromozomilor. De asemenea, el este necesar pentru metabolismul corect al amino-acidului esential metionina, care se gaseste in principal in proteinele animale. Metionina este convertita in corp in homocisteina. Homocisteina, la randul ei, poate fi transformata inapoi in metionina, cu ajutorul acidului folic (tetrahidrofolat) si al vitaminei B12 (cobalamin) drept catalizator. Sau poate fi metabolizata, printr-un proces catalizat de vitamina B6 (piridoxina), in cisteina, o substanta vitala in sinteza glutationei, unul dintre cei mai importanti antioxidanti de care dispunem.
Lipsa catalizatorilor(acid folic, B6, B12) duce la un nivel ridicat de homocisteina in sange, care este foarte periculos pentru sanatate.

Homocisteina si bolile de inima

Ipoteza ca homocisteina este un potential factor de risc pentru boli coronariene a aparut pentru prima data in 1986. De atunci, numeroase studii au confirmat ca un nivel ridicat de homocisteina creste nu numai riscul de boli coronariene, dar si riscul de atac de cord, infarct, boli vasculare periferice (de exemplu claudicatie intermitenta). Nivelul mediu de homocisteina in sangele unui adult este de circa 10 micromoli/litru.

Un nivel de 15 micromoli/litru creste riscul bolilor coronariene la barbati cu 60% si la femei cu 80%. Pentru o persoana cu 15 micromoli/litru, riscul unui infarct este de doua pana la cinci ori mai mare decat la o persoana cu 10 micromoli/litru, iar riscul de boli vasculare periferice este de pana la sapte ori mai mare. Cercetatori de la Scoala Medicala Harvard au demonstrat ca la un nivel de homocisteina in sange mai mare de 11.2 micromoli/litru, riscul unui atac de cord este de cinci ori mai mare decat la un nivel de 7.2 micromoli/litru sau mai mic.

Comunitatea medicala afirma in unanimitate ca locuitorii Americii de Nord au in general nivelul de homocisteina din sange prea ridicat. Conform unui studiu recent, aproximativ 56000 de vieti ar putea fi salvate in fiecare an daca nivelul mediu de homocisteina ar putea fi redus cu doar 5 micromoli/litru. Desi cercetarile s-au concentrat in principal asupra bolilor de inima, exista din ce in ce mai multe dovezi ca homocisteina in exces este responsabila si pentru alte categorii de afectiuni. Dar din fericire exista un mod simplu de a reduce nivelul homocisteinei din sange: suplimentele cu acid folic si vitaminele B12 si B6.

Acidul folic protejeaza creierul

S-a observat ca 15 pana la 38 la suta dintre adultii suferind de depresie prezinta un nivel scazut de acid folic in sange. Intr-un experiment recent, efectuat asupra a 20 de pacienti cu afectiuni depresive, de varsta medie, un tratament cu 50 mg metilfolat pe zi a avut ca rezultat 81% raspuns pozitiv in sase saptamani. Administrarea unui supliment de 15 mg metilfolat pe zi, in completarea tratamentului cu antidepresive standard, are de asemenea efect pozitiv. Cercetatorii de la Scoala Medicala Harvard au aratat ca bolile cronice cum ar fi artrita reumatoida, anumite tratamente impotriva cancerului, alcoolismul, sau o dieta saraca pot duce la o deficienta folata, si deci la cresterea riscului de depresie.

Cercetarile au aratat de asemenea ca, anumite medicamente ca metotrexata, levopoda, niacin, fenitoin (Dilantin), carbamazepin, teofilin pot reduce semnificativ nivelul de folat. Cercetatori de la Universitatea Oxford au anuntat de curand rezultatele unui studiu conform caruia pacientii suferinzi de boala Alzheimer au nivelul de acid folic si vitamina B12 mult mai mic decat persoanele sanatoase de aceeasi varsta. Ei au observat, de asemenea, ca un nivel ridicat de homocisteina este un potential factor de risc pentru boala Alzheimer; subiectii cu un nivel peste 14 micromoli/L au avut un risc de aproape 5 ori mai mare decat cei cu sub 11 micromoli/L. Subiectii cu nivele scazute de folat si vitamina B12 au avut un risc de AD de 3-4 ori mai mare decat persoanele cu nivele normale.

Prevenirea cancerului cervical cu ajutorul acidului folic

Acidul folic este de asemenea implicat in prevenirea cancerului cervical (cancerul colului uterin). Displazia cervicala (aparitia unor celule anormale la suprafata cervixului) poate evolua in cancer al colului uterin, daca este netratata. Din fericire insa, ea este usor de detectat prin testul Pap (Papanicolaou) si se trateaza eficient prin suplimentarea cu folat (0,8-3 mg pe zi).

Cercetari efectuate la Scoala Medicala Harvard au aratat ca femeile care si-au asigurat 0,4 mg sau mai mult de acid folic pe zi pe o perioada de cel putin 15 ani prezinta un risc de patru ori mai mic de a dezvolta un cancer al colonului fata de femeile cu o „ratie” zilnica de 0,2 mg sau mai putin. Multe femei afalate la menopauza au un nivel ridicat de hemocisteina, despre care se crede ca ridica riscul de osteoporoza; suplimentarea cu acid folic poate micsora aceste nivele.

Si lista poate continua!

Nu exista nici un dubiu ca acidul folic este foarte important pentru sanatate si confort. Pe langa sanatatea inimii, a creierului si a colului uterin, acidul folic este responsabil pentru ameliorari in multe alte afectiuni. De exemplu, pacientii cu boli renale terminale au nivelul de hemocisteina extrem de ridicat si pot fi protejati de evenimente cardiovasculare prin suplimentarea cu acid folic si vitaminele B6 si B12. Pacientii bolnavi de diabet au de asemenea hemocisteina ridicata, acidul folic intervenind cu succes. Studii recente indica si legaturi intre un nivel scazut de acid folic si boli asociate cu imbatrinerea: pierderea auzului, psoriazis.

O singura vitamina, acidul folic, are un efect atat de profund asupra sanatatii noastre! aceasta nu e de mirare daca ne gandim la rolul vital pe care il are in sinteza ADN-ului si in metabolismul hemocisteinei.

Deci, cat de mult acid folic este de ajuns?

Se estimeaza ca 88 la suta dintre locuitorii Americii de Nord sufera intr-o oarecare masura de deficienta folata. Acesta este un semn ca dieta zilnica obisnuita nu ofera organismului toate substantele de care are nevoie. Cu toate ca legumele verzi sunt surse foarte bune de folat, putine persoane au grija sa consume o cantitate suficienta, iar la gatit se distruge oricum majoritatea folatului.

In aceasta situatie, specialistii sunt de parere ca toata lumea ar trebui sa-si asigure zilnic un supliment de 0,4 mg de acid folic (0,6 mg pentru femeile insarcinate). Si pentru ca acidul folic are nevoie de vitaminele B12 si B6 drept catalizatori pentru a-si realiza functiile cu eficienta maxima, se recomanda ca suplimentul zilnic sa fie o combinatie din cele trei. Doza indicata pentru B12 variaza intre 0,5 si 1 mg/zi, iar pentru B6 intre 10 si 250 mg/zi.

Acestea fiind spuse, speram ca v-ati convins ca acidul folic si vitaminele B6 si B12 reprezinta una dintre cele mai profitabile investitii pentru sanatate.

Comunitatea gravidutelor te asteapta si pe tine

Daca esti o viitoare mamica (actualmente burtica :)) – te asteptam in grupurile de pe forum. In sectiunea Odiseea Sarcinii, vei gasi listele de gravidute – care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrezi legatura cu alte burtici (burtici colege de generatie) care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas – ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa … de la maternitate.

  Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute – care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

↘️ Cauta si pe Facebook Desprecopii – Desprecopii are un grup pentru fiecare luna – cauta Mamici de luna anul (de exemplu – Mamici de Iulie 2025) 

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii – unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine. 

 autor: Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2025

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Acidul folic si rolul sau pentru o sarcina sanatoasa. Tot ce e nevoie sa stii despre aceasta vitamina esentiala bebelusului din burtica: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

Categories: Stiri Sarcina

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*