Bebelușul prematur – iată de ce de are nevoie de îngrijire specială și extra dragoste

Bebelușul prematur – iată de ce de are nevoie de îngrijire specială și extra dragoste

Bebelușul prematur - iată de ce de are nevoie de îngrijire specială și extra dragoste: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

Bebelusul prematur - iata de ce de are nevoie de ingrijire speciala si extra dragoste

Bebelușul prematur – iată de ce de are nevoie de îngrijire specială și extra dragoste

Un bebeluș prematur este un bebeluș născut în intervalul dintre 24 și 37 de săptămâni de sarcină. Șansele de supraviețuire ale unui bebeluș născut înainte de 24 de săptămâni sunt extrem de mici.

Bebelușii prematuri sunt mult mai fragili decât cei născuți la termen. Aceștia se nasc de cele mai multe ori cu diferite probleme, principala cauză a acestui fapt fiind aceea că multe din funcțiile corpului nu sunt dezvoltate destul.

→ Iată mai multe despre bebelușii prematuri – de la medicul pediatru.

Bebelusul prematur
Problemele asociate cu bebelusii prematuri
Ce masuri de ingrijire primesc bebelusii prematuri
Bebelusii prematuri au nevoie de o îngrijire speciala si extra dragoste
O decizie de viata si de moarte
Momente importante din dezvoltarea unui bebelus nascut prematur
Alimentatia bebelusului prematur
Tot despre bebelusul prematur
Forumul special de suport al parintilor cu bebelusi prematuri
 

Ce este un bebelus prematur? 

Un bebelus prematur este un bebelus nascut in intervalul dintre saptamana 24 si 37 de saptamani de sarcina. Sansele de supravietuire a unui bebelus nascut înainte de 24 de saptamîni sunt extrem de mici.

Bebelusii prematuri sunt mult mai fragili decat cei nascuti la termen. Acestia se nasc de cele mai multe ori cu diferite probleme, principala cauza a acestui fapt fiind aceea ca multe din functiile corpului nu sunt dezvoltate destul.

De citit Simptomele travaliului prematur si 8 factori de risc

Problemele asociate cu bebelusii prematuri

Cele mai comune probleme asociate cu bebelusii nascuti prematur sunt:

Sindromul deficientei respiratorii: Bebelusii prematuri au dificultati în respiratie din cauza insuficientei dezvoltari a plamînilor.

dificultati în hranire din cauza dezvoltarii insuficiente a organismului

sanse sporite în contractarea galbenarii si vulnerabilitate crescuta la efectele acestei boli

sunt predispusi la infectii pot avea defecte congenitale inclusiv defecte ale inimii

exista posibilitatea unei sîngerari la creier, care conduce la hidrocefalee (dilatarea ventricolelor din creier)

Ce masuri de ingrijire primesc bebelusii prematuri

Acesti bebelusi sunt atît de fragili încit doctorii trebuie sa ia masuri speciale pentru îngrijirea lor. Uneori masurile medicale speciale pot duce la crearea unor noi probleme. Au fost cazuri în care plamanii copilului au explodat sau au prezentat cicatrice în urma faptului ca a fost conectat la un aparat repirator.

Terapia cu oxigen este cauza unor defecte ale vederii sau chiar a orbirii în cazul copiilor prematuri.

Cu cît sînt mai mici la nastere cu atît problemele prematurilor sînt mai mari de-a lungul întregii vieti. Unele studii au adus concluzionat ca mai tarziu, copii nascuti prematur sunt predispusi la retardare intelectuala, probleme în procesul de învatare, probleme ale auzului si vorbirii .

bebelusul prematur
si totusi … sa nu uitam ca si Albert Einstein a fost un bebelus prematur.

Bebelusii prematuri au nevoie de o îngrijire speciala si extra dragoste

La nastere, bebelusii prematuri sunt pusi direct în îngrijire speciala. De obicei sînt tinuti în incubatoare. Ei necesita o îngrijire stricta.  

Bebelusii prematuri sunt hraniti artificial, intravenos, si uneori sînt ajutati sa respire prin conectarea la un aparat special. Semnele vitale sînt monitorizate. Doctorul este cel care hotaraste cît timp trebuie tinut copilul în îngrijire speciala. Chiar dupa ce au fost eliberati din spital acesti copii trebuie sa beneficieze de un control medical periodic pentru a putea preveni orice problema s-ar putea ivi pe parcurs.

O decizie de viata si de moarte

Noile descoperiri în domeniul îngrijirii neonatale sporesc sansele de supravietuire a copiilor prematuri. De cele mai multe ori însa, copiii nascuti prematur sunt prea mici si bolnavi pentru a supravietui, chiar doctorii se întreaba în cazuri grave daca este bine sa intervina sau sa lase natura sa îsi urmeze cursul.

Daca un astfel de copil supravietuieste nu sînt destule garantii ca va avea o viata absolut normala. Exista posibilitatea ca acestia sa devina handicapati fizic sau mental. În acelasi timp, este foarte dificil pentru parinti si pentru doctori sa decida soarta copilului.

Discutiile pro si contra trebuie sa fie corect apreciate pentru ca odata luata decizia, nu mai exista cale de întoarcere. De asemenea, parintii trebuie sa înteleaga ca decizia de a tine copilul în viata poate fi o decizie nedreapta si cruda în cazul în care copilul poate avea un handicap permanent.

Parintii trebuie sa se gandeasca la schimbarile pe care îngrijirea unui copil handicapat le poate aduce în viata lor si mai ales sa aiba în minte faptul ca ei nu vor trai vesnic ca sa-l poata îngriji.

Momente importante din dezvoltarea unui bebelus nascut prematur

Etapele de dezvoltare ale bebelusului prematur sunt un pic diferite de cele ale bebelusilor nascuti la termen. Varsta la care se asteapta ca micutul prematur sa ajunga la o anume etapa se bazeaza pe data probabila a nasterii. Copiii prematuri ii vor „ajunge din urma” in dezvoltare pe cei nascuti la termen, in doi-trei ani. Dupa aceea, orice diferente de marime sau de dezvoltare sunt cel mai probabil din cauza diferentelor individuale, mai degraba decat de nastere prematura.

Cititi pe larg: Momente importante din dezvoltarea unui bebelus nascut prematur 

Alimentatia bebelusului prematur

Cu totii stim ca alaptatul intareste sistemul imunitar al copilului si sustine conexiunea emotionala dintre mama si bebelus. Totusi, atunci cand un copil se naste prematur, mamei nu intotdeauna i se permite sa-si alapteze copilul. Cei mai multi nou-nascuti prematuri, nascuti la 25-29 saptamani de gestatie, sunt hraniti intravenos sau printr-un tub. Cititi pe larg: Alimentatia bebelusului prematur

Tot despre bebelusul prematur, mai citeste:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Categories: Noutati, Stiri Bebelusul

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*