Testul de toleranță la glucoză pentru depistarea diabetului gestațional in sarcină: sfatul medicului (VIDEO)

Testul de toleranță la glucoză pentru depistarea diabetului gestațional in sarcină: sfatul medicului (VIDEO): articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici
Testul de toleranță la glucoză pentru depistarea diabetului gestațional in sarcină: sfatul medicului (VIDEO) | video | Desprecopii.com – Canal YouTube
Depistarea diabetului gestațional este foarte importantă, atât pentru sănătatea mamei, cât și a fătului, pentru a reduce complicațiile materne și ale nou-născutului (nașterea unui copil mort, macrosomie fetală – adică nou-născut cu greutate la naștere mai mare de 4000 g, hipoglicemie, hipocalcemie, bilirubină crescută).
✔ Doamna Dr. Mihaela Dinescu, medic primar laborator clinic, Synevo România, ne explică importanța testului de toleranță la glucoză pentru femeile însărcinate, cum se face și cum se interpretează.
Diabetul gestațional este un tip de diabet care apare în timpul sarcinii
Diabetul gestațional este definit ca orice tip de intoleranță la glucoză (modificare a valorilor glicemiei față de intervalele de referință), care apare și este recunoscut pentru prima dată în timpul sarcinii. Intoleranța la glucoză poate să preceadă sarcina sau să debuteze concomitent cu aceasta.
După naștere, cele mai multe femei revin la o toleranță normală la glucoză, însă mai mult de jumătate dintre gravidele diagnosticate cu diabet gestațional prezintă riscul de a deveni diabetice în următorii 16 ani după naștere.
Depistarea diabetului gestațional este foarte importantă, atât pentru sănătatea mamei, cât și a fătului.
Depistarea diabetului gestațional este foarte importantă, atât pentru sănătatea mamei, cât și a fătului, pentru a reduce complicațiile materne și ale nou-născutului (nașterea unui copil mort, macrosomie – nou-născut cu greutate la naștere >4000 g, hipoglicemie, hipocalcemie, bilirubină crescută).
În cazul persoanelor sănătoase, după administrarea orală a unei cantități mari de glucoză, eliberarea de insulină este rapidă, atingând un maximum după circa 30–60 de minute. Atunci când există o cantitate suficientă de insulină pentru a metaboliza glucoza administrată la începutul testului, concentrațiile de glucoză revin la normal în aproximativ 3 ore.
Eliberarea insuficientă de insulină sau rezistența periferică la acțiunile insulinei vor determina o creștere semnificativă a glicemiei.
Dacă se obțin valori modificate pentru glicemia bazală (à jeun) sau postprandială, acest test poate susține diagnosticul de diabet zaharat.
Numărul gravidelor cu diabet zaharat de tip 2 nediagnosticat a devenit din ce în ce mai mare
Din cauza incidenței în creștere a obezității și a diabetului la femeile aflate la vârsta reproductivă, numărul gravidelor cu diabet zaharat de tip 2 nediagnosticat a devenit din ce în ce mai mare. Din acest motiv, se recomandă ca, încă de la prima vizită prenatală, toate pacientele cu risc crescut să efectueze screening-ul pentru diabetul zaharat de tip 2.
În categoria asociată cu risc crescut de diabet sunt incluse:
♦ persoanele cu un indice de masă corporală (BMI) peste 25 kg/m², care asociază unul sau mai mulți dintre următorii factori de risc: lipsa de activitate fizică, rude de gradul I cu diabet zaharat;
♦ diabet gestațional în antecedente sau nașterea anterioară a unui făt macrosom;
♦ hipertensiune arterială;
♦ dislipidemie;
♦ diagnostic de sindrom al ovarelor polichistice;
♦ valori modificate ale glicemiei la testări anterioare;
♦ istoric de afecțiuni cardiovasculare.
Glicemia maternă are impact asupra greutății fătului la naștere
Încă din 2010, ghidurile medicale internaționale recomandă ca toate femeile gravide care nu sunt cunoscute cu diabet să efectueze, în cursul săptămânilor 24–28 de sarcină, un test de toleranță la 75 g glucoză administrată oral. De asemenea, sunt stabilite valorile de referință pentru glicemie în cadrul testului de toleranță la glucoză efectuat la persoanele însărcinate, precum și interpretarea rezultatelor.
Diagnosticul de diabet gestațional se stabilește dacă se obține cel puțin o valoare a glicemiei peste valorile de referință recomandate.
Mergi la recoltare în oricare dintre locațiile Synevo și solicită cardul de fidelitate – Synevo. Synevo continuă campania de fidelizare a clienților, prin oferirea unui card de fidelitate cu discount de 10% la achiziția analizelor solicitate direct din centrele de recoltare..
Pregătirea gravidei pentru test
Efectuarea testului presupune pregătirea pacientei înainte de test: ultimul consum de alimente trebuie să fie cu cel puțin 8 ore înaintea efectuării testului. Este permisă ingestia unor cantități mici de apă. Pacienta trebuie să urmeze o dietă normală în ultimele 72 de ore.
Testul va fi efectuat dimineața; pacientei i se administrează 75 g glucoză anhidră dizolvată în apă rece. Nu este permis să mănânce, să bea, să fumeze sau să mestece gumă în timpul testului. Se recoltează 3 probe de sânge: înainte de administrarea glucozei, la 1 oră și la 2 ore după administrarea glucozei.
Dacă sepune diagnosticul de diabet gestațional, trebuie să știi:
♦ În cazul unui diagnostic de diabet gestațional, pentru 80–90% dintre pacientele cu formă ușoară, studiile au arătat că este suficientă instituirea unor modificări ale dietei.
♦ Postpartum, pacientele cu diabet gestațional sunt reevaluate la 6–12 săptămâni.
♦ Dacă la testul de toleranță la glucoză se obțin valori normale, proaspăta mămică a avut diabet gestațional, însă glicemia trebuie testată periodic (cel puțin o dată la 3 ani), din cauza riscului de apariție a diabetului zaharat. Dacă testul efectuat postpartum indică rezultate anormale, pacientei i se va recomanda consult de specialitate la medicul diabetolog.
♦ Persoanele cu modificări ale valorilor glicemiei prezintă un risc crescut pentru diabet și afecțiuni cardiovasculare și asociază frecvent alte stări patologice, cum ar fi obezitatea (în special abdominală), hipertensiunea arterială și dislipidemia (trigliceride crescute și HDL-colesterol scăzut).
♦ Creșterea activității fizice, scăderea ponderală și administrarea anumitor agenți farmacologici previn sau întârzie dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2.
autor: Desprecopii © 2025
Realizat cu contributia doamnei DR. MIHAELA DINESCU, Medic Primar Laborator Clinic, Synevo Romania
Toate drepturile rezervate (c) Desprecopii
✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️
Testul de toleranță la glucoză pentru depistarea diabetului gestațional in sarcină: sfatul medicului (VIDEO): articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici