Medicamentele potrivite pentru primele semne ale racelii si gripei

Medicamentele potrivite pentru primele semne ale racelii si gripei


Medicamentele potrivite pentru primele semne ale racelii si gripei

Medicamentele potrivite pentru primele semne ale racelii si gripei

  • Daca n-ai experimentat inca in acest sezon rece simptomele sacaitoare ale racelii si gripei, considera-te o persoana fericita. Niciodata nu este insa prea tarziu pentru ca virusurile sa-si faca de cap, mai ales ca se prevede o iarna lunga.

Medicamentele potrivite pentru primele semne ale racelii si gripei

Daca n-ai experimentat inca in acest sezon rece simptomele sacaitoare ale racelii si gripei, considera-te o persoana fericita. Niciodata nu este insa prea tarziu pentru ca virusurile sa-si faca de cap, mai ales ca se prevede o iarna lunga. In cazul in care ai antecedente in domeniu, e posibil sa nu mai ai nevoie de niciun sfat. Totusi, nu uita ca cel mai potrivit pentru a trata raceala si gripa, indiferent de cat de usoara ti se pare forma pe care o faci, este medicul. El este singurul in masura sa prescrie un tratament adecvat, asa ca evitati sa luati medicamente dupa ureche.

Despre raceala mai cititi si:

Dar ce te faci cand simptomele debuteaza fara veste, cand ti-e lumea mai draga, la un final de saptamana sau, Doamne fereste!, in timpul unei excursii? Dai fuga la farmacie si cauti cateva solutii salvatoare, de moment, pana la vizita la medic, pe care nu ar trebui s-o amani, chiar daca se spune ca indiferent daca este tratata sau nu, raceala trece de la sine in sapte zile. Nu se stie niciodata…

Ce facem daca ne da tarcoale o raceala ?

Iata ce ai de facut daca te paste o raceala sau o gripa ce tine neaparat sa debuteze intr-un moment nepotrivit. In primul rand consuma multe lichide caldute (nu fierbinti), inarmeaza-te cu rabdare si nu-ti programa sa faci niciun fel de activitate solicitanta. Incearca sa te relaxezi, stai in pat, uita-te la un film, da-i voie organismului sa puna la punct boala. In functie de simptomele pe care le ai, poti lua anumite medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala, insa nu uita sa citesti prospectul inainte de a le lua si sa intrebi farmacistul daca este in regula.

Simptom – dureri sacaitoare (musculare, de cap etc.)
Solutia
– aspirina sau ibuprofen

Daca simti ca te dor oasele si muschii, poti lua un medicament contra durerii sau ceva pe baza de ibuprofen, care are rolul de a bloca semnalele chimice care cauzeaza inflamatia. La unele personae medicamente sunt mai eficiente decat altele. Aspirina ar trebui sa aiba si ea un efect benefic, insa este posibil sa cauzeze dureri de stomac, asa ca trebuie administrata cu prudenta. Mai cititi si: Ibuprofenul poate reduce riscul de dementa si Ibuprofenul mareste riscul de avort spontan!

Simptom – febra
Solutia
– acetaminofen, ibrupofen sau nimic

Multi doctori considera ca febra nu are nevoie de un tratament medicamentos si ca medicamentele care o reduc ar trebui luate numai in cazul in care temperatura corpului depaseste anumite limite. Eficienta este, se pare, si aspirina, insa ea nu trebuie niciodata administrata copiilor.

Simptom – tuse uscata
Solutia – un medicament care inhiba tusea

Atunci cand gatul este uscat si iritat, corpul simte nevoia instinctiva de a tusi, iar tusea poate deveni suparatoare. Ea poate fi inhibata cu ajutorul unor medicamente antitusive care, de obicei, contin dextrametorfan, ce are rolul de a calma reflexul de a tusi. De folos pot fi si anumite spray-uri sau unguente pe baza de eucalipt, camfon si mentol, care au rol analgezic.

Simptom – tuse umeda, cu flegma
Solutia – un expectorant

Daca tusea este plina, cu mucus, atunci nu este bine sa iei medicamente cu rol inhibitor, pentru ca este nevoie sa tusesti pentru a-ti elibera caile respiratorii. Medicamentele expectorante ajuta la eliminarea secretiilor si a bacteriilor pe care acestea le contin, usurand procesul de vindecare. Cauta un medicament pe baza de guaifenesin si nu uita sa bei multa apa.

Simptom – congestie nazala
Solutia – un decongestionant

Decongestionantele au rol constrictiv asupra vaselor sangvine din zona nasului, ceea ce face ca senzatia de umflatura locala sa dispara. Efectul este imediat si vei putea respira mult mai usor. Decongestionantele adevarate contin pseudoefedrina si fenilefrina si, chiar daca nu ai nevoie de reteta pentru a le cumpara, farmacistii sunt precauti atunci cand le comercializeaza. Respecta cu sfintenie indicatiile farmacistului sau cele de pe prospect si nu folosi pentru o perioada indelungata spray-urile nazale sau picaturile decongestionante. Un antihistaminic poate fi si el de ajutor, mai ales daca congestia este insotita de stranuturi frecvente sau de senzatia de lacrimare permanenta. Nu uita insa ca antihistaminele sunt pentru alergii, asa ca efectul lor va fi destul de slab asupra unor simptome generate de o raceala.

Simptom – mai multe simptome simultan
Solutia – alege cu grija tratamentul pana ajungi la un medic

Congestia nasului este insotita de tuse, febra de dureri si asa mai departe. In general, medicamentele pentru raceala au in compozitia lor substante impotriva mai multor simptome neplacute. Inainte de a lua orice medicament, observa cu atentie ce simptome anume ai si gandeste-te de doua ori inainte de a lua orice pastila sau remediu de orice fel. Medicamentele cu efecte vindecatoare multiple sunt de obicei mai puternice, iar daca nu ai mai multe simptome, nu are rost sa te indopi cu chimicale si atunci este mai bine sa intrebi farmacistul ce anume sa iei pentru ceea ce te supara.

Tot despre raceala si gripa, merita sa mai cititi:

Gripa porcina: sfaturi pentru parinti

Gripa porcina: sfaturi pentru parinti

Cea mai frecventa intrebare a parintilor despre gripa porcina
este cum ne putem proteja copiii? Alte intrebari pe care le pun
parintii sunt: Sunt unii copii mai expusi decat…

Despre plante medicinale ce va pot ajuta la raceala mai cititi:

 

Va recomandam sa mai cititi si: Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC

autor: redactor desprecopii.com Anamaria Ghiban – Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Categories: Stiri Familia

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*