Infecțiile urinare in timpul sarcinii: simptome, cauze și tratament – sfatul medicului

Infecțiile urinare in timpul sarcinii: simptome, cauze și tratament – sfatul medicului

Infecțiile urinare in timpul sarcinii: simptome, cauze și tratament - sfatul medicului: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

Infectiile urinare in timpul sarcinii -  simptome, cauze si tratament - sfatul medicului

Infecțiile urinare in timpul sarcinii: simptome, cauze și tratament – sfatul medicului

Infecțiile urinare pot fi mai frecvente în timpul sarcinii, iar hormonii ar putea fi motivul. În timpul sarcinii, hormonii provoacă modificări ale tractului urinar, ceea ce face ca femeile să aibă mai multe șanse să facă infecții urinare.

De asemenea, uterul în creștere apasă asupra vezicii urinare. Acest lucru poate face mai dificilă eliminarea întregii cantități de urină din vezica urinară. Urina rămasă poate fi o sursă de infecție. Iată ce trebuie să știi despre infecțiile urinare în timpul sarcinii și cum se tratează – cu sfatul medicului.

despre infectiile urinare in timpul sarcinii, veti citi
Ce este infectia urinara?
Cauzele infectiei urinare
Poate o infectie urinara afecta sarcina?
Poti detecta singura daca ai o infectie urinara
Simptomele infectiei urinare

Prevenirea infectiei urinare

Infectiile tractului urinar, reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme medicale cu care se confrunta femeile insarcinate

Intre 7 si 20% dintre femeile insarcinate au rezultate pozitive in urma uroculturii ce urmareste detectarea bacteriilor, prin urmare vor avea nevoie de tratament cu antibiotice pentru a scapa de infectie. De obicei, bacteriile care provoaca infectiile tractului urinar provin din organism – fie din tractul intestinal, fie de pe tesutul de langa deschiderea vezicii.

Ce este infectia urinara?

Sistemul urinar este compus din rinichi, uretere, vezica si uretra. Toate aceste organe au rolul lor in eliminarea reziduurilor din organism. Rinichii, o pereche de organe in forma de boabe de fasole, situate in partea superioara a abdomenului posterior, filtreaza reziduurile aduse de sange. Tuburile numite uretere transporta urina de la rinichi la vezica, unde ramane pana cand paraseste organismul prin uretra. Toate organele componente se pot infecta, insa cele mai multe infectii implica tractul inferior – uretra si vezica.

Infectia poate avea trei niveluri: bacteriile sunt prezente in urina, insa infectia nu are simptome; infectia clasica a vezicii, de obicei insotita de arsuri la urinare si de nevoia de a urina frecvent; iar cea mai grava este infectia rinichilor, in care bacteriile au infectat nu numai urina din vezica, ci au ajuns si la rinichi.

Cauzele infectiei urinare

Pana la jumatate dintre femei fac o infectie a vezicii de-a lungul vietii. Unul dintre motivele cheie este anatomia la femei. Femeile au o uretra mai scurta decat barbatii, ceea ce reduce distanta pe care o parcurg bacteriile din exteriorul organismului pana la vezica. Femeile care sunt active din punct de vedere sexual tind sa faca mai multe infectii urinare de-a lungul vietii. Actul sexual poate irita uretra, permitand germenilor patogeni sa ajunga mai usor prin uretra in vezica.

Alti factori de risc sunt:

– orice ar putea impiedica fluxul de urina, precum prostata marita la barbati sau un calcul renal (piatra la rinichi)
– diabetul si alte boli cronice care slabesc sistemul imunitar
– medicamentele care reduc imunitatea, precum terapia prelungita cu cortizon sau chemotherapia pentru tratarea cancerului
– folosirea prelungita a sondelor urinare (catetere) la nivelul vezicii

Ad-Extra3:

Poate o infectie urinara afecta sarcina?

O infectie la rinichi in timpul sarcinii poate provoca un travaliu prematur si / sau un bebelus cu o greutate mica la nastere.

Simptomele infectiei urinare

Infectia clasica a vezicii urinare sau cistita le este familiara multor femei.

Simptomele comune includ:
– eliminarea frecventa a unor mici cantitati de urina,
– senzatia permanenta de urinare,
– disconfort la urinare
– uneori sange in urina.

Desi este frecvent ca femeile insarcinate sa simta nevoia de a urina frecvent, nu este normal sa simtiti arsuri la urinare sau sa vedeti sange in urina. Oricand aveti aceste simptome, aveti grija sa anuntati medicul, deoarece tratamentul administrat de timpuriu poate preveni raspandirea infectiei catre rinichi. Este important si sa stiti ca o infectie netratata a vezicii urinare poate cauza contractii uterine, ceea ce poate duce la nastere prematura.

sarcina infectie urinara

Tratamentul infectiei urinare in timpul sarcinii

In mod normal, medicul va prescrie antibiotice timp de 3-7 zile. Dacă infecția te face să te simți inconfortabil, medicul îți va recomanda inceperea tratamentului înainte de a obține rezultatele testului urinei.

Simptomele tale ar trebui să dispară în 3 zile. Luați toate antibioticele asa cum le prescrie medicul si nu opri tratamentul mai devreme, doar dacă simptomele se estompează.

Multe antibiotice comune – amoxicilina, eritromicina și penicilina, de exemplu – sunt considerate sigure pentru femeile însărcinate.

Medicul dumneavoastră insa nu trebuie sa recomande antibitioce cum ar fi ciprofloxacină (Cipro), sulfametoxazol, tetraciclină sau trimetoprim (Primsol, Proloprim, Trimpex), care pot afecta dezvoltarea copilului dumneavoastră.

Sfaturi utile

Pentru a te asigura ca faci tot posibilul pentru a evita o infectie urinara, este important sa urmezi cativa pasi:

– hidrateaza-te, apa elimina bacteriile si infectia din sistemul tau
– evita cat de mult poti produsele cu mult zahar, rafinate si procesate
– mergi la toaleta imediat ce simti senzatia de urinare si goleste-ti vezica complet
– evita folosirea sapunului cand te speli in zona genitala dar si a cremelor, gelurilor de dus, pudrelor si / sau spray-urilor.
– foloseste doar lenjerie intima de bumbac si schimb-o zilnic
– goleste-ti vezica urinara inainte si dupa contactul sexual.

► Citeste si Infectiile transmise de la mama la bebelus imediat dupa nastere

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas – ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa … de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI  

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute – care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii – Desprecopii are un grup pentru fiecare luna – cauta Mamici de luna anul (de exemplu – Mamici de Iulie 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog in Haga, Olanda,  – Toate drepturile rezervate © 2024
referinte: https://americanpregnancy.org
 

  

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Infecțiile urinare in timpul sarcinii: simptome, cauze și tratament - sfatul medicului: articol preluat de pe Desprecopii.com. | Linkul original aici

Categories: Stiri Sarcina

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*